Yalova Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festival kapsamında Yalova’da Türkiye’nin dört bir yanından gelecek olan bisiklet tutkunları, yeşil mavi kentin doğal güzelliklerini yapacakları turlarla görme imkanı bulacak. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Eskişehir, Giresun, Kayseri, Edirne, Kocaeli, Denizli, Aydın, Sakarya, Hatay, Samsun, Balıkesir, Kars, Erzincan, Zonguldak, Bilecik’ten gelecek 200 bisikletçiye Yalova’dan katılacak 100 bisikletçi eşlik edecek. 

Toplam 300 bisikletçinin katılacağı festival kapsamında TİGEM’de konaklayacak olan bisikletçiler, Kurtköy Kapılı Çınar ve Termal’e turlar gerçekleştirecek. Festival kapsamında İstanbul’dan gelecek olan Poker grubunun yanısıra, Yalovalı müzik grupları Veto ve Kostüm’de 6 Ekim Cumartesi akşamı konser verecek, Karnaval Dans Okulu’da gösterileriyle geceye renk katacak. Etkinlikte REC Türkiye’den Önder Algedik te ‘İklim ve Bisiklet’ konulu sunum gerçekleştirecek. Etkinliğin son günü olan 7 Ekim Pazar günü ise bisikletçiler Termal Atatürk Köşkü-Yürüyen Köşk turu yapacak. Etkinlik aynı zamanda Ekim ayının ilk haftasında Yalova’da yapılacak olan Dünya Sağlıklı Kentler Birliği etkinliklerinin de devamı niteliğinde olacak.

“BİSİKLET KENTİ YALOVA İÇİN”

PAB Yalova Grubu Kurucusu Özlem Akyüz Bayrı, festivalle ilgili olarak, “Marmara'nın güzel şehri Yalova, yeşille mavinin buluştuğu, pek çok güzelliğin saklandığı bir şirin il. Yalova, organik ulaşım projesiyle, bisiklet yollarıyla, giderek artan bisikletli sayısı ve bisiklet gruplarıyla, İstanbul'a, Bursa'ya Kocaeli'ne en yakın 'doğal bisiklet parkuru' aslında. Ekim'in ilk haftasındaki etkinliğimzde bu doğal parkurun bir kısmını pedallayacağız, her şehirden gelecek PAB üyeleriyle ve adını sayamadığımız pek çok grup, ferdi bisikletçi ile Yalova'da bir araya geleceğiz. Kontenjanımız 200 pedal, katılım ücretsiz. Bisiklet Kenti Yalova için bisikletliler iş başına diyoruz” diye konuştu.

PERŞEMBE AKŞAMI BİSİKLETÇİLERİ NEDİR?

Perşembe Akşamı Bisikletçileri kısaca PAB olarak anılan bisiklet grubu, sivil insiyatif olarak ilk kez 2007'de İzmir'de ortaya çıkmıştır. Criticall Mass gibi, 350 hareketi gibi dünya genelindeki aktivist hareketler, Türkiye'de böyle bir grubun ortaya çıkmasında öncüllük etmiştir. İsmin ve hareketin duyulmasıyla birlikte, Türkiye'nin farklı şehirlerine yayılan PAB hareketinin Yalova'daki başlangıcı, 2 Mayıs 2010 tarihinde yapılan bisikletli bir çevre eylemine dayanır. PAB'ın Yalova'daki ilk tur tarihi, 21 Mayıs 2010'dur.

Facebook grubu aracılığı ile yayılan grup ardından pek çok tur gerçekleştirdi. Yalova'nın çevre köylerine geziler yapıldı. Turların temel koşulları ise kask ve ışık kullanımı ile ekip liderinin talimatlarına uyularak gezilerin yapılmasıydı. 10.10.10 tarihinde Yalova, ilk kez 350.org hareketine PAB'ın organizasyonu ile katılarak 100 bisikletli ile 350 hareketine destek verdi. Etkinliğe Yalova Milletvekilli Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da katıldı.

2 yılda 100’ü aşkın bisiklet turunu düzenli olarak gerçekleştiren PAB, etkinliklerini Yalova Belediyesi'nin de vizyonu olan, 'Bisiklet Kenti Yalova' projesi çerçevesinde, ancak herhangi bir kuruma bağlı olmadan sürdürmekte, Yalova'da bisiklet felsefesinin sürekli olmasını amaçlamaktadır. Grubun Facebook üzerinden 640 üyesi vardır, her hafta turlara katılan aktif üye sayısı 70 civarındadır. PAB Yalova şu sıralar, ülkenin dört bir yanından gelecek bisikletçileri Yalova'da misafir etmeye hazırlanıyor. Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye
www.pabyalova.com sitesinden ulaşılabileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim