Salman yaptığı açıklamada, çevre illerde çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının bir yıl ertelenmesine rağmen, Yalovalı çiftçilerin mağdur edildiğini belirterek bu olanaktan yararlandırılmadıklarını söyledi.

Yalova’da ekonomik zincirin önemli bir halkası olan tarımın duyarsızlık sonucu zincirden bir halka koparılmasıyla Yalova’nın tamamının zarar göreceğini belirten Salman, “Bankalar Kurulu karar almıştı. Herhangi bir afet nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları bir yıl süre ile ertelenecekti. İlk kararname 28/08/2012’de 60 ili kapsıyordu daha sonra 24/09/2012’ de ikinci bir kararname ile tüm iller kapsama alındı. Sel, su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi gibi afetlere maruz kalan ve bu afetler sebebi ile ekilen ürünler ve hayvanları zarar gören, çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları bir yıl süre ile ertelenmesine karar verildi.

Kararnameden sonra Tarım İl Müdürlüğüne başvuru süreci bir ay idi. İl Müdürlüğü kararnameyi üreticilere duyurana kadar bir aylık süreç geçti. Sonraki başvurular kabul edilmedi. Tarım İl Müdürlüğünün görüşüne göre; süresinde başvuranların da kesinlikle ağır veya serası yıkılması şartı aranıyordu.  Fakat kararname öyle demiyor,  illa ki fırtına olacak demiyordu. Kuraklıkta bir afetti ve kararnamede adı vardı. Kuraklık sebebi ile arazilerden verimsizlik yüzünden saman çıkmadı,  çıkan saman da ister istemez çok pahalı oldu. Samanın aşırı pahalı olmasından da hayvansal üretim yapan besiciler ve sütçüler aşırı zarar etti. Kredi borçlarını ertelemek istediler.

İl müdürlüğü veya komisyon kuraklığı afet saymadığı için zamanında başvuran üreticilere rapor vermediği için krediler ertelenmedi. Halbuki çevremize baktığımızda Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik illeri borçların bir çoğunu erteletti. Üçüncü kararname çıktı,  başvuru süresini 28.02.2013 tarihine kadar uzattı. Yine üreticiler hasar raporlarına isimlerini yazdıramadı yine borçlar ertelenmedi. Sonuçta ortaya iktidarın Yalova ayaklarının başarısızlığı çıktı” açıklamasında bulundu.

“İktidar koltuğu yan gelip yatma yeri değil”

“Onlara soruyorum madem kararname neden çıktı?  Bakanlık çiftçi borçlarını erteledi mi?  Ertelemedi mi? “ diye soran Salman, “Bu noktada asla kimse bürokratları suçlamasın, bürokrat devlettir. Ona talep eder millet, onlar yerine getirir. Burada millet iktidarın taaa kendisidir. Çiftçisini sahiplenmek zorundadır. Haklarını korumaya mecburdur. İktidar koltuğu yan gelip yatma yeri değildir. Ziraat Bankasına komisyondan gidecek bir yazı yeterken, bunu takip etmeyi dahi beceremeyen AKP milletvekili ne iş yapar? AKP İl Başkanı ne işe yarar?” dedi.
Editör: TE Bilişim