TİGEM’le ilgili ihale sürecinde Yalova’nın şansının yüksek olduğunu vurgulandığı toplantıda, sektör üyelerinin de bu işi ciddiyetle takip etmeleri gerektiği ifade edildi.

 

“OSB ve TİGEM bize lazım, bu işi Yalova’da devam ettirmek istiyoruz”

 

Kısa zamanda sektörün 40 tüzel kişiliğini bir araya getirerek oluşturdukları Yalova Garden ile iyi niyetli bir çabaya öncülük ettiklerini dile getiren Yalova Garden Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul, “TİGEM’i Yalova için istiyoruz. TİGEM arazisi ve Çiçekçilik OSB bize lazım, Biz Yalova’da yaşayan, üreten ve harcayan sektör olarak varız ve dışarı kaçmak istemiyoruz. Biz bu işi Yalova’da devam ettirmek istiyoruz bunun için bize alan lazım” diye konuştu.

 

“OSB’de kamulaştırma bedellerinde hukuk uzlaştıracak”

 

Okul, Çiçekçilik OSB’de diğer organize sanayi bölgelerinden farklı olarak Hazine arazisi yerine şahıs arazilerinden yer tespit edilmesinin, Körfez Köprüsü projesi gibi projeler sonrası arazilerdeki değer artışları sonrası yaşanan kamulaştırma sorunlarının mahkemeye intikal etmesine yol açtığını, hukukun burada uzlaşmayı sağlayacağını kaydetti. Okul, TİGEM’de istenen yerle ilgili olarak ise TİGEM Genel Müdürlüğü’nün ihalenin ilk aşamasında 70 puan ve üstü alan projeleri açıklamasını beklediklerini, bundan sonra açık ihale yapılacağını, kendilerini sektörün içinden gelen isimler olarak tüm bu süreçte en şanslı kesim olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

 

“Yalova’ya güveniyoruz, kendimize güveniyoruz”

 

Okul, “Bildiğiniz gibi Organize Sanayi Bölgesi 2001’de başlamış 2012 Mart ayında da Sanayi Bakanlığından Tarım Bakanlığına devri yapılı. Uğraştığımız işle alakalı tabi asıl yerimiz Tarım Bakanlığıydı. Yerimizi bulduk Tarım Bakanlığında da çok hızlı bir yol alacağımızı ön görüyoruz. Vekilimizin çok ciddi bağlantıları var Tarım Bakanlığı geldi Termalde bir ortak akıl toplantısı yaptık. Orada baya bir netice aldık. OSB’miz bir şekilde devam ediyor. 6 milyon lira paramız var. Huzurunuzda vekilimize bir daha teşekkür ediyorum. Geçen yıl Haziran ayında sağ olsun Bakanımız da bizi kırmadı vekilimizin ısrarıyla 6 milyon liramız geldi ama tabi bir mahkeme süreci yaşanıyor. Para şu anda bankada kullanamıyoruz. Bir uzlaşmazlığımız var. Hak sahipleriyle mahkemeliğiz. İşte bilirkişi raporları çıkacak, değerler oluşturulacak, parasını vereceğiz OSB bu şekilde devam edecek. Gelelim Yalova Garden’a. Yalova Garden Haziranın 28’inde tescilini 40 ortağıyla beraber aldı. Bu 40 ortağımız Yalovalılardan oluşan tüzel kişilikler. Sonrasında projemizi hazırladık. Bu konuyla ilgili sizlere üç rakam vermek istiyorum TİGEM Genel Müdürlüğü’ne 483 tane personelini orada istihdam edebileceğini taahhüt ettik. Ayrıca 3 yıl içerisinde 36 milyon lira kalıcı yatırım yapacağımızı taahhüt ettik ve 3 yılın sonunda oradan 150 milyon lira ciro elde edeceğimizi taahhüt ettik. Şu anda Yalova TİGEM arazisiyle alakalı üç rakibimiz var. Rakiplerimiz zayıf değil Albayrak Gurubu var, Dizayn Gurubu var bir de Turkuaz Turizm var. Biz projemize güveniyoruz, Yalova’ya güveniyoruz, Vekilimize güveniyoruz, Yalova kamuoyuna güveniyoruz ve kendimize güveniyoruz. Biz Yalova’da var olan bir sektörün projesini yaptık ve sunduk. Gayet iyi niyetliyiz. Zaten Tarım Bakanlığı ve TİGEM Genel Müdürlüğünün aklında bizimle alakalı zerre miskal bir soru işareti yok. Ama tabi süreç ihale süreci. Biz kendimizi daha fazla anlatıyoruz diyoruz ki dışarıya bir lazımsa bize 5 lazım. Biz Yalova’da yaşayan, üreten ve harcayan sektör olarak varız ve dışarı kaçmak istemiyoruz. Biz bu işi Yalova’da devam ettirmek istiyoruz bunun için bize alan lazım. TİGEM arazisi ve OSB bize lazım” diye konuştu.

 

Temel Coşkun’dan tam destek

 

Yemekte konuşan AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise, Yalova’nın süs bitkileri sektörünün TİGEM’den faydalanması konusunda taraf olduğunu söyleyerek, “Biz yabancı yatırıma, dışardan gelecek yatırıma karşı değiliz. Ama bu konuda ben Yalova adına tarafım. Biz birileri art niyetle alsın, ileride başka şeye dönüşsün istemiyoruz. Sizlerin gayretleriyle bu sektörün daha gelişeceğini biliyorum. Ve sizlerin bu birlikteliğini, iyi niyetini değerlendirip bunun olması için elimizden geleni yapacağız. Sizin bu çalışmanız temenni ediyorum başarıya ulaşacaktır” dedi.

 

Alkış, “Yalova’nın tarımsal üretiminin lokomotifi süs bitkileri”

 

 İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış ise, Yalova’nın tarım sektöründen elde ettiği hasılanın %80’inin kaynağının süs bitkilerinden geldiğini, ancak Yalova’da tarımsal arazinin payının %2-5 arasında olduğunu vurgulayarak, “Bu rakamlar gösteriyor ki, Yalova’nın tarımsal üretiminin lokomotifi çiçekçilik sektörüdür. Bu durumda herkesin sektörün önünün açılması için sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. İhalede en şanslı kesim olarak, projelere bakıldığında bu sektör içinden gelen, Yalova’da yaşayan tek sizler olacaksınız. Ve bu ihale şartları başka bir sektörden gelenler için çok uygun değil. İnşallah bu iş olumlu sonuçlanacak” diye konuştu.  Yemekte sektör temsilcileri görüşlerini ve sorularını da dile getirdiler.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim