Yalova'da 3 yılda gerçekleşen organ bağışı alımı vatandaşların bu konuda ne derece bilinçsiz ve duyarsız olduğunu gözler önüne serdi. 235 bin kişinin yaşadığı Yalova'da 3 yılda sadece 5 organ bağışı alımı gerçekleştirilebildi. 
Türkiye genelinde on binlerce hasta yaşama tutunabilmek adına kendine uygun bir organın bulunabilmesini bekliyor. Bunun tek yolu ise organ bağışında bulunulması ve ölümün gerçekleşmesi sonrasında bu organların alınarak diğer hastalara nakli. Ancak Yalova bu konuda kelimenin tam anlamıyla sınıfta kaldı. Zira Yalova'da yapılan tüm bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarına rağmen organ bağışında bulunanların sayısı bir türlü artmıyor. Şu anda Yalova'da sadece 80 donör bulunuyor. Ancak iş siz sağken organlarınızı bağışlamakla da bitmiyor. Organ bağışında bulunsanız dahi son kararı siz öldükten sonra 1. dereceden yakınlarınız söylüyor. Onların izni olmadan organ nakli gerçekleştirilemiyor. Bunda en büyük etken ise dini kaygılar ve çevre baskısı oluyor. 
Yalova'da 3 yıldır başlayan organ bağışı ve sonrasında ölen şahıstan organların alınması işlemlerinde sayı son derece düşük 235 bin nüfusa sahip Yalova'da Özel Hastane ve Devlet Hastanelerinde 3 yılda sadece 6 şahsın organları alınabildi. 6 hastadan alınan bu organlar ise 15 hastaya yaşam verdi. 
Konuyla ilgili bilgi veren Yalova Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü ve Anestezi Uzmanı Dr. Ayşe Medetoğlu, "Halkımız ne yazık ki organ nakli konusunda son derece bilinçsiz. Organ naklinin neden çok önemli olduğunu bilmiyorlar. Biz bunu sağlamak adına stantlar açıp toplantılar düzenleyerek vatandaşlarda bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. On binlerce hastanın organ nakli için sıra beklediği Türkiye'de yarın bu organa sizinde ihtiyaç duyabileceğiniz gerçeği ile burun burunayız. Organlarını bağışlayan şahısların öldükten sonra çoğunun organlarını alamıyoruz. Buna aile izin vermiyor. Çoğunda dini kaygılar ve çevre baskısı etkili oluyor" dedi. 
Yaş sınırı yok
Yalova Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü ve Anestezi Uzmanı Dr. Ayşe Medetoğlu organ nakli için yaş sınırı olmadığını dile getirerek, "Organını bağışlayan ve ölen hastalarda yaş sınırı yok. Sağlıklı tüm organlar alınıp organ bekleyen birinci dereceden öncelikli kişilere nakledilebiliyor" diye konuştu. 
Yalova'da vatandaşları bu konuda biraz daha duyarlı olmaya davet eden Medetoğlu okullarda eğitim çalışmalarına, camilerde ise organ naklinde dinen bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan hutbelere gereksinim olduğunun da altını çizdi. 
Editör: TE Bilişim