Erkan, aynı zamanda Yalova’daki termik santrale karşı mücadele veren Yalovalı çevreciler arasında yer alıyor.

26 Nisan 1986’da Çernobil'de yaşanan nükleer kazanın yıl dönümünde gerçekleşen eylemde YAÇEP gönüllüsü
Erkan’ın da aralarında bulunduğu Greenpeace eylemcileri, eylemde Rosatom’un, Çernobil’i inşa eden şirket olduğuna dikkat çekti. Hükümet'ten santral planlarını iptal etmesini talep eden grup barışçıl eylemin ardından göz altına alındı.
 

Çernobil’de 26 yıl önce ne olmuştu?

26 Nisan 1986 gecesi 01.24’te Ukrayna-Belarus sınırında bulunan Çernobil nükleer enerji santralinin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama sonucunda açığa çıkan radyasyon, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının toplamından 200 kat fazlaydı. Yeşiller’in ‘Öteki Çernobil’ raporu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Çernobil raporunda yer alan bilgilere göre, nükleer kazanın sağlık üstündeki ilk doğrudan etkisi, 237 temizlik işçisinin akut radyasyon sendromu yaşamasıydı; bunlardan 28'i 1986'da, 19'u da 1987-2004 arasında öldü. 2005'e kadar, Beyaz Rusya, Ukrayna ve Rusya'da, 18 yaşından küçük 4 bin kişide tiroit kanseri vakası görüldü. Beyaz Rusya'da iç organ tümörü vakalarında yüzde 40 oranında bir artış gözlemlendi.

Çernobil'in akıl sağlığı üstündeki etkileri, kazanın bugüne kadar neden olduğu en büyük halk sağlığı sorunu. Bu sorunların bazıları, endişe ve kaygı, hayat biçimindeki değişiklikler Ligobet özellikle beslenme şeklinin değişmesi, alkol ve nikotin bağımlılığı, kendini kurban gibi hissetme ve toplumdan dışlanma hissi, yeniden başka bir yere yerleşmenin getirdiği stres. Bize ‘şimdilik’ en yakın yaşanan nükleer felaketin 26’ıncı yıldönümünde yapılan eylemlerle hükümetin dikkati çekilmeye çalışıldı.

 

Rosatom'un skandalları

Çernobil'de bundan 26 yıl önce felaketin meydana geldiği santrali yapan Rosatom, ilerleyen yıllarda farklı skandallarla gündeme geldi. Rosatom şirketinin adı yolsuzluğa karıştı. Rusya Federal Savcısı, devlete ait olan nükleer enerji şirketi Rosatom'a ait olan alt şirketi yolsuzlukla ve nükleer reaktörler için adi malzeme satmakla suçladı. Şirketin satın alma müdürü, makine yapım tesisi için düşük kalitede hammadde satın almak ve geriye kalan parayı kendinde tutmakla suçlanarak tutuklandı. 2011 yılının Eylül ayında Wikileaks'e en son sızan bilgilere göre, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santrali inşa edecek Rosatom firmasının yeterli altyapısı yok ve Türkiye bu santralle Rusya'ya daha bağımlı hale gelecek. Rosatom, daha önce denenmemiş ve Avrupa'dan onay almamış bir teknoloji kullanıyor.

 

Editör: TE Bilişim