Yaklaşık dört aylık bir aradan sonra ağlarını balıkla dolduracakları günün özlemiyle son hazırlıklarını yapan Yalovalı balıkçılar, sezon öncesi getirilen sınırlamayla sezona merhaba demeye hazırlanıyor.

Gıda Tarım ve  Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni sezondaki balık avlanma düzenlemesiyle ilgili olarak Yalovalı balıkçılar, eğer doğru denetimler yapılırsa, uygulamanın balık neslinin geleceği açısından olumlu olacağını düşünüyor.

Ekmeğini 30 yıldır mavi sulardan çıkaran Yalovalı balıkçı Basri Baydemir, yeni sezonda uygulanacak düzenlemenin balıkçıları kısa süreliğine olumsuz etkilese de balık neslinin geleceği açısından olumlu olacağı görüşünde.

Geçmiş dönemlerde de birçok düzenlemenin yapıldığını ancak, teknoloji ve yanlış uygulamalarda denetimlerin yetersiz kaldığını savunan emektar balıkçı Baydemir; “Marmara Denizi gırgırı kaldırmaz. Bakın Japonya bir okyanus ülkesi olmasına rağmen gırgırla avlanma yasağı getirdi. Şu anda avlanma yapılmayan köpekbalığı bile Marmara Denizi’nde yok olmaya yüz tuttu. Balık türleri yavaş yavaş yok oluyor. Marmara’da balık türleri yok olmak üzere. Bundan yirmi yıl önce biz Marmara’da avlanırken köpekbalığından ağlarımızı toplayamazdık. Marmara alan olarak diğer denizlerden küçük ama derinliği fazla, burada bile balığı bitirdiler. Marmara’da neredeyse istavrit bile kalmadı. Yeni düzenlemeyle ancak yeterli denetimler yapıldığı takdirde uygulamadan sonuç alınabilir.” diye konuştu.

Balıkçılığın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olmasının yeterli olmadığını dile getiren Yalovalı balıkçılar, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede Su Ürünleri Bakanlığı’nın acilen kurulması gerekliliğini dile getirdiler.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı balık popülasyonunun korunması ve geliştirilmesi amacıyla 1 Eylül’de başlayacak avlanma sezonu öncesinde avlanacak balık boyları ve gırgırla avlanma konusunda bazı sınırlandırmalar getirmişti.

Sofralarına balık götürmek isteyen Yalovalı tüketiciler de balık neslinin devamı ve gelecek nesiller açısında uygulamaya olumlu bakıyor.

Editör: TE Bilişim