Anız yakmanın Çevre ve Orman Kanunları ile yasak olduğunu hatırlatan Olcay, çiftçileri bu konuda duyarlı olmaya davet ettiklerini ifade ederek, anız yakmanın toprak yüzeyini örtüsüz bırakması, organik canlıların yok olması, toprağın su tutma kapasitesinin azalması, doğal dengenin bozulması  gibi sonuçları olduğunu kaydetti.

“Küresel ısınmayı tetikliyor”

Olcay, “Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte yaygınlaşan anız yakma işleminin yasaklanmasına rağmen bazı yerlerde sürdürüldüğü görülmektedir. Toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir. Anızların yakılması, organik maddenin azalmasına ve faydalı organizmaların yanmasına ve toprak canlılarının beslenme ortamının yok edilmesine neden olmaktadır. Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur.

Yangınla böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi, ya da av hayvanlar gibi toprak üstü canlıları zarar gördüğü gibi toprağın içindeki canlı kayıpları da olmakta biyolojik mücadelede büyük önem taşıyan birçok faydalı canlı da zarar görmektedir. Toprağın bünyesindeki organik maddenin azalması su tutma kapasitesi ve havalanma özellikleri olumsuz etkilenmektedir. Anız yangınları ile toprak yüzeyi bitki örtüsüz kalacağından toprağı doğrudan yağmur damlalarına ve rüzgara açık hale getirmektedir. Bunun sonucu tarım topraklarının en değerli üst katmanları su ve rüzgar erozyonu sonucu taşınarak yok olmakta, verim düşmekte, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelikleri bozulmakta ve çoraklaşma başlamaktadır.

Şiddetli yağışlarla, çoğunlukla anızı yakılan bitki örtüsüz çıplak arazilerden gelen kuvvetli seller, kara yollarını, göletleri, barajları, hatta yerleşim yerlerini çamur ile doldurmakta, önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yakılan anızla birlikte doğal denge bozulmakta, çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte küresel ısınmayı tetiklemektedir. Ayrıca yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır” dedi.

“Büyük yangınlara neden olabilir”

Olcay, “Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir. Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Yanık yerler peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemektedir. Anız Yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini de yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır. Besin azalması sonucu yaban hayattaki canlı türleri de azalmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim