Ancak onaylanan ve askıya çıkan planlara bu kez Milli Savunma Bakanlığı İzmit İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı itiraz etti. Geçtiğimiz ay askıya çıkarılan Yalova Madencilik Faaliyetlerine İlişkin Master Planı’na yapılan itirazlar, önümüzdeki hafta İl Genel Meclisi’nde görüşülecek.

 

Enerji Bakanlığı istedi, Milli Savunma Bakanlığı itiraz etti

 

Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü 81 ile gönderdiği yazıyla maden kısıtlamalı alanların belirlenmesini istemiş, Yalova bunu ilk tamamlayan il olmuştu. Bakanlıkça onaylandıktan sonra Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi için askıya çıkarılan planlara bir başka bakanlık birimi itiraz etti. Askı süresi içinde Milli Savunma Bakanlığı İzmit İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı’nın yapmış olduğu itirazla ilgili olarak İl Genel Meclisi, önümüzdeki Cuma günü komisyon raporları doğrultusunda konuyu değerlendirecek.

 

Yalova’da madencilik kısıtlamalı alanlar belirlenmişti

 

Madencilik Faaliyetlerine İlişkin Master Planla, Yalova sınırları içerisinde 1.Grup madenler adı verilen, kil, kum, çakıl ocaklarının ve 2.Grup madenlerin kalsit, granit, andezit gibi bazı taşları kapsayan 2A sınıfına dahil taşları işlemek için yeni taş ve kum ocağı açılmasının önüne geçilmiş olacak. Uygulama, değerli madenleri içeren 3, 4, 5 ve 6’ıncı grupları kapsamıyor.

Madencilik kısıtlamaları, geçtiğimiz yıllarda Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay’ı Enerji Bakanlığı MİGEM ile karşı karşıya getirmiş,  Yalova’da Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün, geçtiğimiz yıllarda Ankara merkezli olarak verdiği arama ruhsatlarıyla maden adı altında kum ve taş ocakları açma ruhsatı istenmesini reddeden uygulamaları destekleyen Vali Erbay, bu direnişi ile ulusal basında geniş yer almıştı. Vali Erbay’ın izinden giden bakanlık aradan geçen 5 yılın sonrasında, kısıtlamalı alanların belirlenmesi için 81 ile yazı göndermişti.

 

 

 

Editör: TE Bilişim