S.S. Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, proje için ilk etapta yaptırılan 400 adet yapay resifin eylül ayı sonuna kadar, Eski Donanma tesisleri ve TİGEM sahilinden denize bırakılması gerektiğini ancak resiflerlerin denize bırakılması işinin Liman Başkanlığı’nın prosedürleri nedeniyle bir türlü gerçekleşemediği kaydetti.

“Resifler 1 aydır Dereağzı'nda bekletiliyor”

Tokalak, proje için yaptırılan yapay resiflerin ilk 400’ünün Samanlı Dereağzı’nda 1 aydır beklediğini dile getirerek, “Resifler Yalova sahilinde belirlenen bölgelerde denize salınacaktı. 50 bloktan oluşacak kıyıya paralel kümeler halinde ve 200 metre aralıklı olarak yerleştirilecekti. Böylece balık sayısında artış sağlanacak, bundan hem biz balıkçılar hem de sualtı spor kulüpleri, belediyeler, vatandaşlar fayda sağlayacaktı. Resifler sayesinde balık türlerinin korunması ve yavru balıkların büyümesi için uygun ortam sağlanacaktı. Ama resifler bir türlü yerleştirilemedi” dedi.

“Millletvekillerine sorunu aktaracağım, gereken yapılsın”

Tokalak, gerekli onayın verilmesi halinde 10 günde resiflerin yerleştirileceğini belirterek, “ Bu ay sonuna kadar da bu işin tamamlanması gerekiyor. Ancak Liman Başkanlığı engeline takıldık. Önce bakanlıktan izin alınması gerektiğini söyledi, izinler zaten alınmıştı ama yeniden Tarım Bakanlığı ile irtibat sağlandı, olumlu görüş alındı. Ardından yanlış koordinatlar verilmiş diye resmi yazılar geldi Liman Başkanlığı’ndan. Kaç gün kaybettik, denize teknelerle çıkılıp harita mühendisi ile koordinat tespiti yapıldı.

Verilen koordinatların doğru olduğu ortaya çıktı. Çünkü koordinatları zaten Ege Üniversitesi uzmanları belirlemişti. 16 Ağustos’tan bu yana izin verilmesini bekliyoruz ama Liman Başkanlığı bunu bir türlü veremedi. Ankara’da Tarım Bakanlığı’ndan izin alınmasına rağmen Yalova’daki bürokrasi bir türlü aşılamadı. Buradan Yalova’daki tüm siyasetçilere, ileri gelenlere de seslenmek istiyorum. Bu işe sahip çıkılması ve prosedürün hızlandırılması için ellerinden gelen gayreti göstermelerini, gerekeni yapmalarını istiyorum. Konuyla ilgili sorunları Yalova Milletvekillerimizle de görüşeceğim. Hiç kimse Yalova’ya hizmet verilmesini engelleyemez” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim