Sağlık Koruma Bandı kangren olan sorun

Aksa’nın Gayrısıhhi Müesseseler için GSM Kanunu’na göre 1988’de  Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen 1200 metre yarıçaplı sağlık koruma bandı, akrilonitril gibi kanserojen hammaddelerle üretim yapan fabrikanın çevresinde meskun mahaller, tarım arazileri ve askeri havaalanı bulunması nedeniyle yıllardır tartışma konusu olmuştu.

Yargıtay kararı emsal gösterildi

Aksa Fabrikası’nın band mesafesi içinde arazileri bulunan İstanbul Eski Belediye Başkanı Ahmet İsvan, arazilerindeki faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle fabrikanın band içindeki arazisinin bedelinin ödemesi talebiyle açtığı  davada yerel mahkemede kaybetmesine karşın, Yargıtay 5.Dairesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2010-5-662-651 sayılı kararlarını da emsal gözeterek, bu kararı bozdu.

Yargıtay’ın bozma gerekçesinde, “İmar planında sağlık koruma bandı alanı olarak ayrılan taşınmazlara fiilen el atılmamış olsa dahi bedellerinin ödenmesi gerekir” dedi. Üst mahkeme, yerel mahkemeden işin esasına girerek hüküm kurmasını istedi ve yazılı gerekçelerle verilen ret kararının doğru görülmediğini belirtti. Şimdi, Yalova 2.Asliye Hukuk Mahkemesi davayı Yargıtay’ın bozma gerekçesini de dikkate alarak yeniden görüşecek.

Sağlık Koruma bandı nedir?

Avrupa ve ABD’de ‘free safety zone’ olarak nitelenen sağlık koruma bantları,yasalarımızda  ‘müessesenin çevreye olan zararlı etkisi dikkate alınarak tesis etrafında bırakılmasi gereken iskan dışı alan’ olarak tanımlanıyor. Aksa’nın yanı başında kurulmak istenen Vopak Marmara Depolama Terminali için de, depolanmak istenen kimyasal hammaddeler nedeniyle sağlık koruma mesafesi belirlenmesi gerekmiş, TÜBİTAK-MAM, hazırladığı raporda 5000 tonluk bir Akrilonitril tankında yaşanması olası sızıntı ve 250 bin tonluk kimyasal depolama kapasitesi için 40 km’lik bir bant mesafesi öngörmüştü. Aksa’nın bant mesafesi ise 1988’deki kimyasal kapasitesine göre belirlenmiş durumda. 
Editör: TE Bilişim