1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı Yalova Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. İlgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak şekillendirilen titiz çalışma ile Yalova’nın kentsel geleceği ile ilgili çok önemli bir adım atılmış oldu. Çalışma ile belediye 80 milyon TL’yi bulan kamulaştırma bedeli ödemekten kurtulurken vatandaşların birçok imar mağduriyeti de giderildi. İlk kez ulaşım analiziyle birlikte ele alınan plan, Yalova’nın gelecek planlaması için çok önemli sorunların aşılması anlamına da geliyor.
1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı Yalova Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. 3 bin 200 hektarlık mücavir alanın tamamını kapsayan çalışma daha çok Kent Meydanı tartışması üzerinden medya da yer bulsa da şehrimize farklı birçok önemli yenilik de getiriyor.
Mekansal planlar yapım yönetmeliğine uygun hale getirildi
Bilindiği gibi 2013’te yapılan Yalova’nın İmar Planı 1/25.000’lik imar planlarına uymadığı için iptal edilmişti. Ayrıca değişen Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği nedeniyle 1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı’nın yapılması çok önemli hale gelmişti.
Yalova Belediyesi İmar Müdürlüğü ve İmar Komisyonu’nun, uzmanların, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak hazırladığı revizyon ile imar planı, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine uygun hale getirildi.
Yalova betonlaşmadan kurtuldu
Çalışma ile kamuoyunda çok tartışılan Şehir Stadının olduğu bölge, konut bölgesi olmaktan çıktı. Bölge sportif tesisler korunarak kent meydanı olarak planlara işlendi. Böylece bölge betonlaşma tehlikesinden kurtuldu. Ancak Revizyon İmar Planı’nın kazanımları bununla sınırlı değil. İşte 1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı’nın Yalova’ya kazandırdıkları:
Samanlı’da imar hakları eşitlendi
Uzun zamandır bölgede yaşayanların en büyük problemlerinden biri olan ve farklı inşaat alanlarına olanak tanıyan durum değiştirildi ve Samanlı bölgesinde imar hakkı eşitlendi. Böylece aynı bölgede imar almak isteyen herkese aynı değerler üzerinden imar hakkı verilecek.

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde artış

1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı ile Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sakinlerinin 2013 yılından beri bekledikleri değişik gerçekleşti. Mahalle sakinlerinin mağduriyetleri giderilecek şekilde kat sayısı 2’den 3’e çıkarıldı. Bölgedeki diğer alanlar ile eşitlik sağlanmış oldu.

Yalova’ya katkı verene ayrıcalık

Belediye Meclisi’nde kabul edilen yeni revizyon imar planı ile Yalova’nın geleceği için de çok önemli bir karar alındı. Şehrimizin sosyo- ekonomik potansiyeline katkı sağlayacağı göz önüne alınarak eğitim, turizm, sağlık ve konaklama tesisi yapmak isteyenlere 1 kat fazla imar hakkı ayrıcalığı verildi.

Üniversite çevresinde yurt bölgesi ve ticari alan

Revizyon İmar Planı ile Çınarcık Yolu üzerinde üniversite çevresinde yurt bölgesi ve ticari alan oluşturuldu. Yurt yatırımları başta olmak üzere bölgeye yatırım artacak. Bu karar ile bölgenin hareketlenmesi sağlanacak.

Yeni Hal Binası ve Mezbahanın yeri belirlendi

Yeni Hal binası ve mezbahanın yeri, 1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı ile şehir dışında belirlendi ve Kazımiye bölgesinde planlara işlendi.

Vatandaşların mağduriyetleri giderildi

1/1000 ve 1/5000’lik Yalova Merkez Revizyon İmar Planı ile vatandaşların jeolojik çalışmaların yetersizliğinden kaynaklı mağduriyetleri giderildi. Yüzlerce Yalovalıyı ilgilendiren sorunlar üst ölçekli plana uygun olmak kaydıyla ortadan kaldırıldı.

Belediye 80 milyon TL’yi bulan kamulaştırma bedeli ödemekten kurtarıldı

Jeolojik çalışmaların yetersizliği belediye için de ciddi bir problem teşkil ediyordu. Bu yetersizlikler nedeniyle belediyenin kamulaştırması gereken çok sayıda alan ortaya çıkıyordu. Yapılan mikro bölgeleme çalışmaları ile jeolojik engeller ortadan kaldırılarak Revizyon İmar Planı ile 80 milyon TL’yi bulabilecek bir kamulaştırma maliyetinden belediye kurtarıldı.

İlk kez bir revizyon imar planı ulaşım analizi ile birlikte ele alındı

Yalova’da ilk kez bir revizyon imar planı ulaşım analizi ile birlikte ele alındı. Böylece Yalova’da vatandaşı mağdur etmeden yol genişletme çalışmalarının zemini açıldı.

Karatepe bölgesinde 7 metre olan yol genişlikleri 10 metreye çıkarıldı.

Doğu Batı aksında en önemli yol bağlantısı olan Terminal Köprülü Kavşağının Kirazlı tarafına 25 metrelik Bulvar bağlantısı işlendi. Çınarcık’tan gelenler Tonami Meydanı’na gelmeden Çiftlikköy- Karamürsel yönüne gidebilecek güzergaha ulaşacak.

Editör: TE Bilişim