Uysal’a, “8 milyon dolarlık çeki hayatında görmüş mü?”

Aynı gün başkan adaylığını açıklayan Ahmet Uysal’ın kendisiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine sert tepki veren Başkan Özel, Uysal’ın oda başkanının ticaret hayatının zorluklarını bilen, ticarette çek kesen, imzalayan içinden gelen bir insan olması gerektiği eleştirisine sert yanıt vererek, “Ben kendisinden daha fazla çek imzalarım merak etmesin. Kendisinin ne kadar ticaret hacmi varsa ondan daha fazla çek imzalarım. Ben de çek imzalıyorum, kendi şirketim olmayabilir, yönettiğim şirketin çekleri önümüze geliyor. 5 milyon dolar, 8 milyon dolar civarında acaba hayatlarında çek imzalayabilmişler mi, hiç hayatlarında öyle bir rakam görmüşler mi?” dedi.

“Genel müdürlüğü kaybedersem Uysal’a danışman olurum”

Bu sözleri salonda alkış alan Özel, kendisiyle ilgili olarak “oda başkanlığını kaybetmesi durumunda şirketindeki koltuğundan da olacağı” söylemiyle ilgili olarak ise alaycı bir yanıt verdi; “Genel müdürlüğü burada kaybedersem, kendisi herhalde bizi boşta bırakmaz. Teklifinden dolayı da teşekkür ediyoruz, danışmanlık yaparım kendisine” dedi. Ben kendisine herhangi bir şekilde yanıt vermek istemem. Başkan adayı olabilir, bu konuda benim muhatabım değil, klas farkı var” dedi. “Kimseyle ilgili yorum yapmam” diyen Özel, “Ancak bizim ekibimiz YTSO’yu 7 yıldızlı oda yapabilir, başkalarıyla tek yıldıza da düşebilir. Şu anki kadromuz YTSO’yu yönetebilecek arkadaşlarımızdır. Daha kötü olacak kurumda biz görev almayız. Siyasete karışan bazı arkadaşlarımız olabilir. Ama ben partilerimizin direk işin içinde olduklarına dair bir duyum almadım” dedi. Özel kendisine % 100 şans tanıdığını kaydetti.

Kırmızı listenin 100 projesini açıkladı

Uygulama Oteli’nde yapılan ve yaklaşık 100 kişinin izlediği toplantıda yaptıklarını ve yapacaklarını açıklayan Özel, iddialı konuştu. Merak edilen tüm konularda geniş açıklamalar yapan Özel, “Bugün itibariyle kırmızı listeyle çıktığımız yolda planladığımız 100 proje bulunuyor. Bunları gerçekleştirmek için tek ihtiyacımız üyelerimizin ve Yalova halkının desteğidir. Ben de üyelerimizden ve Yalova halkından bize ‘yola devam’ mesajını vererek bir 4 yıl daha hep beraber hareket etmemizi sağlayacak izni istiyorum” dedi.

“En büyük 3 üzüntüm”

YTSO’yu çok iyi yönettiklerini ve eldeki imkanlarla çok iyi işler yaptıklarını ifade eden Özel, en büyük 3 üzüntüsünü de açıkladı. Özel, bunların ilkinin çiçek fuarı, ikincisinin YTSO binası ve üçüncüsünün de Yalova Çevre Düzeni Planı ile alt ölçekli planlar arasındaki uyumsuzluğun giderilememesi olduğunu ifade ederek, “Biliyorum, bilmiyorum. Bilmiyorum, biliyorum. Bunlar hakkında çok şeyler söylenebilir. Ama önümüzdeki dönemde mutlaka fuar olacak. Garden AŞ’nin TİGEM’deki projesinin içinde olmasıyla ilgili düşüncelerimiz var” dedi.

Projelerini ve gelecek Yalova sanayisi vizyonunu anlattı

Körfez Köprüsü’nün 2015 sonunda devreye alınmasının öngörüldüğünü ve bunun gerçekleşmesiyle birlikte Yalova’nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatının hızla değişeceğini belirten Özel, “Mevcut yasalar elvermese de Yalova ilerleyen zamanlarda büyükşehir statüsünde olması gerekir. Ekonomik büyümenin başlıca itici güçlerinden birisi de OSB’lerdir. Taşıt Araçları ve  Islah OSB başta olmak üzere toplam 5 OSB’yi sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz” dedi. Yalova’da Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nı kurmak istediklerini dile getiren Özel, Yalova esnafının ekonomik ve rekabet gücünün artırılması için kümelenme projelerini de başlattıklarını söyledi. Özel, Yalova’nın 1 milyar dolar ihracat yapan iller arasına sokmak için oda olarak liman projesinin de takipçisi olacaklarını söyleyerek, yeni dönemde yeni binada hizmet vereceklerini sözlerine ekledi. İnkılap Vapuru ile ilgili bir soruya yanıt veren Özel, burasının müze olmasının belki de daha uygun olacağını ancak hukuki hiçbir problemi olmaması durumunda YTSO olarak burasını değerlendirmekle ilgili adım atabileceklerini söyledi.

Kalıcı fuar alanı ve YTSO yeni binası projeler arasında

YTSO’da 2013-2017 dönemi hedef proje örneklerinden söz eden Özel, bunların arasında finansal destek fonlarının 100 milyon TL’ye ulaştırılması, Yalova’nın ihracatı 1 milyar dolar olan iller arasına sokulması, 1 meslek lisesinin kente kazandırılması, vakıf üniversitesi kurulması için çalışmalara başlanması, tersane bölgesinin tam kapasiteye ulaştırılması, kalıcı fuar alanı, üretim bölgeleri oluşturulması, köprü ve otoyol çevresinde ekonomik bölgelerin oluşturulması, en az 5 Avrupa firmasının Yalova ile entegre olabileceği işbirlikleri oluşturulması, komşu illerin odalarıyla ortak projeler yapılması, bilgi kirliliğinin önlenmesi için Yalova Bilgi Bankası projesinin hayata geçirilmesi, sektörel meclislerin oluşturularak tam verimli çalışmalarının sağlanması, üyelerin 2 ayda bir yurtdışı fuarlara katılmasının sağlanması, her yıl kentte 2 ulusal ya da uluslar arası panel düzenlenmesi, kadın girişimcilerin %50 artırılması, turizm potansiyelinin geliştirilmesi, YTSO’nun her yıl 1 kitap projesi gibi projelerin olduğunu söyledi.

“İki tane şapkam var, ikisi de birbirinden ayrı”

Özel, AKKÖK Şirketler Grubu’nun bir şirketin müdürlüğü ile birlikte YTSO Başkanlığı görevini yürütmesiyle ilgili bir soruya “İki tane şapkam var. şirketimde çalışırken odayla ilgili hiçbir şey getirmem, oda’da çalışırken de şirketle ilgili hiçbir şeyi getirmem. Grup adına ve YTSO’nun başkanı olarak söylüyorum, 45 yıldır bu grup Yalova’da. Cumhuriyet tarihinde Yalova’ya en fazla katkı sağlayan bu gruptur. Hala bu grupla ilgili yapılan acımasızca eleştirileri duyunca yanıtta vermek istemiyorum. Santral olayına hiç girmek istemiyorum. Biz yargısız infaz yapıyoruz. Karamürsel’de mesela bir Allah’ın kulunu gösteremezsiniz ki İpek Kağıt’la ilgili olumsuz bir şeyler söylemez. Burada olaylar çok farklı” diye yanıt verdi. Kız Meslek Lisesi ile ilgili projenin seçimlerin hemen öncesinde açıklanmasıyla ilgili olarak eleştirileri de yanıtlayan Özel, “Bu populist bir olay değil. Bize bunun için teşekkür etmeleri gerekirken eleştirmelerini anlamıyorum” dedi. 
Editör: TE Bilişim