Zambak Projesi’nin Türkiye’de kamu yönetimi alanında devrim niteliği taşıdığını belirten Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, “Zambak projesi Türkiye’de öncü bir projedir, bu sadece bir belediye örneği değildir. İddia ediyorum ki, bundan sonra bütün kamu kurumları bu dönüşümü yaşayacak” dedi.

Belediye Encümen Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Zambak projesi kapsamında ilk kapatılan müdürlük olan İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün ardından on gün arayla bütün müdürlüklerin kapatılarak, evden hizmet vereceğini belirten Başkan Koçal, "Her ay bir birim müdürlüğü boşaltacağız ve burada çalışanlar evlerinde ya da istedikleri başka yerde çalışacaklar. Türkiye’de kamu yönetimindeki en büyük dönüşüm olan Zambak Projesi  ile personelin artık mekana bağlı çalışması kalkıyor. Artık bugün itibariyle belediyemizdeki 17 müdürlükten ilk müdürlüğümüzü kapatarak başlattık. Her iki haftada bir, bir müdürlüğümüzü kapatarak kısa bir süre içerisinde artık boş bir binada kalan personelle hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.

Yalova Belediyesi’nin çağın gerektirdiği her türlü donanımla donanmış, mevcut binanın üçte biri kadar olacak yeni binasında hizmet verme hazırlığında olduğunu hatırlatan Başkan Koçal, “Oraya inşallah önümüzdeki yılbaşından hemen önce taşınacağız, çalışmalarımız devam ediyor.17 Müdürlüğümüzden insan kaynakları müdürlüğünü boşalttık. Daha önce farklı birimlerden on kişiyi göndermiştik. Bugün ilk birim on gün sonra ikinci birim, haziran sonuna kadar tahmin ediyorum, bütün birimler gitmiş olacak. Kim kalacak belediyede, hizmet masaları kalacak, teknolojiyi iyi kullanamayan vatandaşların müracaat etmeleri için, tahsilat kalacak, aslında onun da kalmasına gerek yok, onu da bankalar yapıyor, ama vatandaşta bir alışkanlık var. Onun haricinde ben kalacağım, belediye başkanı olarak, aslında benim kalmama da gerek yok. Ben de imzamı laptop üzerinden dünyanın her yerine atıyorum. Tabii eski alışkanlık sizler de bizleri görmek istiyorsunuz, benim odam da kalacak. Böylelikle tasarruf tedbirleri baş gösterecek. Bu kadar çok odacıya, temizlikçiye gerek kalmayacak, herkes işini online yapacak” dedi.

Mahallelerde hizmet ofisleri kurulacak…

Zambak projesi kapsamında açılacak hizmet ofislerinin Amerika’daki esnek ofis olarak adlandırılan  bir trendden esinlenerek oluşturulacağını belirten Başkan Koçal, “Amerika’da bir trend var, yeni ofisler açıyorlar, bunun esprisi şu bir kuruma ait değil bu ofisler. Hiyerarşik bir yapısı yok, diyelim ki yüz iki yüz metrekare açık bir ofis. Bu ofise kimler geliyor, Zambak Projesinde çalışan personel geliyor, burada her türlü teknolojik imkan var. Yalova’nın birkaç mahallesinde böyle ofisler açacağız. Zambak mantığında personel evine gidecek, bu da asosyalleşmeyi getirecek, personel 24 saat evinde mi oturacak, bunu engellemek adına benzer işleri yapan insanların bir araya gelerek sinerji üretmeleri beklentisiyle hareket edilecek. Bu ofislerde Zambak mantığına göre çalışan personel orada hizmet üretebilecek. Yalova’nın üç mahallesi diyelim ki Gazi Osmanpaşa, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Paşakent Mahallesi gibi merkeze uzak mahallelerde bir mekan oluşturalım, vatandaşlarla çalışanlar burada bir araya gelsin, hizmet üretilsin” diye konuştu.

Mevcut bina satılmayacak…

Yalova Belediyesi’nin yeni taşınacağı eski Tekel binası olarak bilinen hizmet binasının da aynı mantıkla çalışacağını belirten Başkan Koçal, “Eski Tekel binasında da 650 metrekarelik bir alan bulunuyor. Orası belediye binası olacağı için sadece belediye çalışanları gelebilecek, ama orası da aynı mantıkla çalışacak, esnek çalışma düzeni orada da bulunacak” dedi.

Yalova Belediyesi’nin yeni hizmet binasına taşınmasının ardından boşalacak mevcut binayı satmayacaklarını belirten Başkan Koçal, “Mevcut binayı satmayacağız, merak etmesinler, hala komünist döneminden kalma kafalar böyle düşünüyor. Ticari mantıkla bakılan her şey satılır. Kaç metrekare gayrimenkulle ben belediyeyi alıyorum, kaç metrekareyle bırakıyorum, buna bakmak lazım. Örneğin Fevzi Çakmak Parkı’nda ne var futbol sahası var, ben başka yere futbol sahası yapıyorsam, orayı daha rantabl değerlendiren bir proje üretiyorsam, ne var bunda. Dört yıldan bu yana 120 bin metrekare yer üretmişiz belediyeye. Kah kamulaştırma, kah yer üretip, kah uygulamayla elde etmişiz.

Ticari mantıkla değerini yükselttiğimiz yeri satıyoruz, yedi sekiz tane trilyonluk binalar yaptık. Bu belediye binasının satılması doğru karar değildir. Satılamayacağından değil, bu binanın Yalova’ya daha yüksek katma değer üretecek bir hizmette kullanılmasının daha doğru olduğunu düşündüğümüzden dolayı. Karizma’yı da böyle düşündük, neden? Orasını Yalova’ya istihdam, sosyal ve üniversite amaçlı kullanım için yaptık. Şu anda orada  beş yüz kişi istihdam edilip, yüzlerce öğrenci eğitim görüyor, kötü mü oldu? Hizmet binamız için de kafamızda böyle bir şey var. Burayı Yalova’ya ciddi katma değer üretecek bir proje hazırlayacağız, inşallah seçim aşamasında bunu da paylaşacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim