Yalova Nüfus ve Vatandaşlık Müdür Vekili Yusuf Şanlı  zorunlu haller dışında kimliklerin değiştirilmesinin şart olmadığını eski kimliklerin halen kullanılabileceğini belirtti.
Yalova Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi, "İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı ve öğrenci kimlik kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır. Ayrıca başvuru sırasında kanuni süresi içerisinde yapılan doğum bildirimleri hariç her kimlik kartı için 16 TL değerli kâğıt ücreti tahsil edilmektedir. Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web portalı üzerinden ya da 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır. Kimlik kartı başvurusu nüfus müdürlüğünce alındıktan sonra kimlik kartının hangi aşamada olduğu internet üzerinden veya çağrı merkezinden takip edilebilir, kimlik kartınız başvuru sırasında belirttiğiniz adrese PTT kargo ile teslim edilecektir. Başvurunuz sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen kimlik doğrulama amacı ile kullanılacak olan PIN şifrenizi, kimlik kartınızı teslim aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan KİOSK cihazını kullanarak değiştirebilirsiniz. Müdürlüğümüze intikal eden bilgilerden 'mevcut nüfus cüzdanı'nın geçerlilik ve değiştirme süresi ile ilgili olarak tereddütlerin olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı yaygınlaştırma uygulamasına Pilot İl olmamız nedeniyle İlimizde 28.11.2016 tarihinde, ülke genelinde ise 02.01.2017 tarihinden itibaren başlanmıştır. Bu çalışmanın 3 ila 3,5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Bu itibarla kişilerin elinde var olan nüfus cüzdanlarının, değiştirilmesini zorunlu kılan haller dışında yenisi ile değiştirilinceye kadar geçerlidir. Zorunlu Haller doğum, kayıp veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması.

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamalarında doğum, kayıp veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda, yeni kart düzenleninceye kadar on beş gün geçerli Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmekte ve belgenin Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden doğruluğu da kontrol edilebilmektedir.  Yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar yukarıda belirtilen nedenlerle düzenlenen Geçici Kimlik Belgesi ve mevcut nüfus cüzdanlarının vatandaşlarımızın iş ve işlemlerinin yürütülmesinde geçerli olmaktadır. İlimizde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile ilgili 3 adet kayıt masası mevcut olup uygulamanın başlandığı 28.11.2016 tarihinden 24.01.2017 tarihine kadar olan süreçte 6150 kişinin Kimlik kartı başvurusu alınmış, müdürlüğümüzce verilen hizmetlerde sistemsel arızaların dışında herhangi bir aksaklığın olmadığının bilinmesi hususu kamuoyuna duyurulur"

 

Editör: TE Bilişim