KADES uygulamasıyla kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk akla gelecek acil müdahale uygulaması olan KADES, Yalova’da da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz da olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulama olan KADES’e Yalova’da ilk 3 ayda 176 çağrıda bulunuldu. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yaptıkları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyor.

2021’de 599 kadın acil çağrı kodu gönderdi

Yalova Emniyet Müdürlüğü, kadına yönelik risk ve tehdit unsuru oluşturabilecek durumların önüne geçebilmeyi ve acil durumlarda müdahale sürelerinin kısaltılmasını hedefledikleri KADES uygulaması hakkında verileri kamuoyu ile paylaştı. KADES’e 2021 yılında ilk 3 ayda 101 kadın başvururken, 2022 yılının ilk 3 ayında ise 176 kadın başvuruda bulundu. KADES uygulaması üzerinden 2020 yılında Yalova’da toplam 141 çağrı alındı, 2021 yılında ise toplamda 599 çağrının alındığı bildirildi.

6284 Sayılı Kanun’a istinaden yapılan işlemlerde azalma!

Öte yandan Yalova Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nce “Kişiye, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış” olarak tanımlanan 6284 Sayılı Kanun kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgilendirmede bulunuldu. Bu kanun kapsamında Yalova il genelinde 2021 yılında 787 adli işleme bakıldığı, 2021 yılının ilk 3 ayında ise 184 işleme bakıldığı bildirildi. Öte yandan aynı kanun kapsamında 2022 yılının ilk 3 ayında ise 141 işleme bakıldığı, ilk 3 aylık periyotlar kapsamında 6284 Sayılı Kanun’a istinaden yapılan adli işlemlerde yüzde 23’lük bir düşüşün olduğu kaydedildi.

Editör: TE Bilişim