Yine sevgili peygamberimiz (s.a.v) biz ümmetine şöyle buyurmaktadır, imkanı olduğu halde zamanı geçmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder, “Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür.” Kaynak Buhari, Havale 1. 
Sevgili okurlarım görüldüğü gibi kul hakkı, kişinin cennet ya da cehenneme gidişinde önemli bir ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Onun içindir ki, imam efendiler cenazeye helallik alırken, bunları anlatması lazım, helallik almalıdır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affına şarttır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya helal etmedikçe, Allah, kul hakkını yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilahi adalet, bunu gerektirir. 
Veda hutbesinde Resulallah (s.a.v), “Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır.” (Kaynak Buhari, Hacc, 132) buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal sahipleri biliniyorsa, kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyorsa fakir fukaraya, hayır kurumlarına o mal sahibi namına vermesi gerekir. Yoksa günahı çok ama çok ağır olur. 
Allah kimseye kul hakkı ile ölmeyi nasip etmesin.

Amin.