Boynuzu işlemeye hazır hale getirmek için uzun bir süreç geçtiğini belirten Atışan, bu zorlu süreci şöyle özetledi: “Boynuzları etlerini ve kemik dokusunu ayıkladıktan sonra, koku yapma ihtimaline karşı ayıklayıp dezenfekte ediyoruz. Ardından sülfirik asitli suyla temizliyoruz. İkinci aşamada da dezenfekte işleminde Van Gölü’nden çıkartılan kristal soda ile temizliyoruz. Kaynayan suda yıkayıp ardından dezenfekte işlemini tamamlıyoruz. Kokudan arındırılan boynuzlar hijyen açısından sekiz ay çatı arasında kurutulur. Düzeltme yaparsak yayılma yapar. Bunu önlemek için bir ay daha bekler, ondan sonra şablonlar üzerinde çalışılmaya başlanır. Her boynuz her takıda kullanılmaz. Hangi boynuz hangi takıya gidecekse ona göre çalışma yapılır. Kıl testereyle çalışıyoruz. Üzerlerine en son mercan işlemeli gümüş aksamı yapıldıktan sonra kendi doğal renklerini yansıttıktan sonra da kullanıma hazır hale gelir” dedi.
Yaptığı birbirinden göz alıcı takıları Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM İşletmesi aracılığıyla satışa sunulduğunu belirten Atışan, “Geleneksel El Sanatları İşletme Müdürlüğünde ürünlerimiz satılır. İki yıldır da ürün alınmıyor. Mağazalarda yok satıyor. Üretim aşaması çok zor, işçiliği çok zor, uzmanlar kurulu ürün istenildiğinde ürünlerimizin numunelerini yapıp bakanlığa göndeririz. Gazi Üniversitesi’nde diğer üniversitelerden uzman hocalar gelir, ürünlere bakarlar. Birim fiyatlarını biz veririz, adet fiyatı üzerinden veririz” diye konuştu.“Bu sanat benimle mezara girer”
Boynuzdan birbirinden göz alıcı el emeği göz nuru takılar yaparak Türkiye’de hatta dünyada bir ilke imza atan sanatkar Mehmet Atışan, ” Bu sanat benimle mezara girecek. Çok zahmetli bir iş yeterli ilgiyi göremediğim için arkamdan kimseyi yetiştirmeyi düşünmüyorum” dedi.

“Kimseyi yetiştirmeyi düşünmüyorum, çünkü boyumun ölçüsünü aldım” diyen Atışan, “Çünkü verilen ücret yetersiz. Madem Türkiye’de bu işi yapan tek kişiyim, çekirdek parasına kalkıp da kurs verilmez. Daha önce Halk Eğitim Merkezi’nde kurs açılmıştı. Ancak sadece işlemeciliğiyle ilgili dersler verdim, süresi çok kısa bu da bu kadar zor bir sanatın icra edilmesi ve öğrenilmesi için yeterli bir süre değil. Ayrıca boynuzun işlenmeye hazır hale getirilmesi için de önemli bir hazırlık süreci gerekiyor. Bu durumda verilen değer ortadayken ben hiç kimseyi bu şartlarda yetiştirmeyi düşünmüyorum. Bu sanat sanırım böyle giderse ne yazık ki benimle birlikte mezara girecek” diye konuştu.
YORUM EKLE
1
Yavuz aday adaylığını açıkladı
2
23 Nisan törenlerle kutlanacak
3
Kent Konseyi’nden Yalova için 81 çözüm önerisi
4
Koçal, “Ulaşımda siyasi bedeli göğüsleriz”
5
Salman’dan salvo
6
Yıldırım’dan teşekkür
7
Yalovaspor şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı
8
Şampiyon Uzmanlar FTR oldu
9
Kurtköy 1 attı 3 kaptı
10
Koçan’dan geçmiş olsun dileği
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:14

GÜNEŞ
07:38

ÖĞLE
13:21

İKİNDİ
16:24

AKŞAM
18:55

YATSI
20:14