Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve 1930-1989 yılları arasında kullanılan çeyiz sandıklarının yer alacağı, "Çeyiz Sandıkları Sergisi ve Öyküleri" adlı sergi Kent Müzesinde kapılarını araladı.
Tarihin bir kesitine ilginç insan hikayeleri, gelenek ve göreneklerle ışık tutacak olan, "Çeyiz Sandıkları Sergisi ve Öyküleri" adlı sergi düzenlenen törenle açıldı. Serginin açılış kurdelesini Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali, Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu ve Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu başkanı Zeki Gürsu kestiler. Ardından sergiyi gezenlere bilgiler aktaran Gürsu sergide 12 sandığın yer aldığını ve sergilenen her sandığın ise bir hikayesi olduğunu belirtti. Sandıkların içerisinde ise sandık sahiplerine ait çeyizler yer aldı.
Serginin önemi hakkında da bilgiler veren Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu başkanı Zeki Gürsu, "Burada göçle birlikte gelmiş atalarımıza ait sandıkları sergiliyoruz. Bu sandıklar büyüklerimizden çocuklarına onlardan da bizlere kadar ulaştı. Bizde bu sandıkların hikayelerini derledik. Sandıkların hikayelerini yazarken güç hüzünlü anılara da şahit olduk. Buradaki çeyiz sandıkları özellikle Balkanlar yöresine ait çeyiz sandıkları. O döneme ait sandıklar genelde 2 gözlü çiçekli ve perdeli olarak yapılırmış. Bu da evliliği, eşleri ve yeni bir hayatı temsil edermiş. O dönemde çeyiz çok önemli. Gelinlik kızların mutlaka çeyizi olmak zorundaydı. Çeyizi az olan kızın itibarı da az olurdu. Günümüzde bu gelenek sürdürülmüyor. Hızla kaybolmaya yüz tutuyor" dedi.
Sergi 03 Temmuz 2017 tarihine kadar Kent Müzesinde kapılarını açık tutacak.

 

 

Editör: TE Bilişim