Sanat Köyü projesi; resim, heykel gibi sanatsal çalışmaların açık havada sergilenmesini kapsıyor. Ayrıca ulusal çapta yapılan plastik sanatlara ilişkin çalışmaların da yılda bir kez düzenlenecek etkinlikle sergilenmesi hedefleniyor.

Yalova’nın en eski köylerinden birisi olan Gacık Köyü tarihi zenginliğiyle ve M.Ö 1.yüzyıla kadar dayanan tarihi geçmişinden kalan eserlerle de dikkat çekiyor. Gacık Köyü’nde bulunan tarihi kabartmalı olan ve iki bölümden oluşan yazıtın alt kısmında ise açıklama metni olarak şu yazı yer alıyor : ” Halk Meclisi Halkın İşlerini Kusursuz ve hakkaniyetli Biçimde Yönettiği ve Kendi Kesesinden Şenlik Düzenlediği için Filotimosun onuruna Stel dikilmesini kararlaştırmıştır”

Gacık köy meydanında bulunan tescilli hamamın restorasyon çalışmaları ise devam ediyor. Gacık Hamamı ile aynı parselde bulunan ve Ulu Önder Atatürk’ün köyü ziyaret ettiğinde gölgesinde dinlendiği tescilli iki çınar ağacının yanındaki köy kahvesi, WC ile birlikte tarihi dokuya uygun çeşme yapılması için de çalışmalar sürüyor.

Sanat Köyü projesi hayata geçerse, Gacık Hamamı Restorasyonu ve köy kahvesi  ile tarihi dokunun tamamlanmasıyla Yalova, tarihle sanatı buluşturan önemli bir kültürel yerleşime kavuşmuş olacak.
Editör: TE Bilişim