İstanbul Maratonu Sanal Koşusunda 1.470 koşucu ile projesi en fazla koşucu tarafından seçilen Sivil Toplum Kuruluşu olarak rekor kırıldı. 17.387 bağışçı aracılığıyla 872.022 TL bağışa ulaşıldı. Bu sayede 6.000 çocuğumuz Ağaç Kardeşliği Projesi’nden yararlanacak. Yardımseverlik koşusu, koşu sporu aracılığıyla Sivil Toplum Kuruluşları için kaynak yaratma metodudur. Koşucular ulusal veya uluslararası yarışlara katılmadan önce kendi aile, dost ve tanıdık çevrelerine gönderdikleri e-posta ve mesajlarla desteklediler. STK’ların projelerinden bahsederek bağış çağrısında bulunurlar. TEMA Vakfı, 2013 yılında Adım Adım Oluşumunun desteklediği Sivil Toplum Kuruluşları ağına dâhil olmuştur.

Ağaç Kardeşliği Projesi

Ağaç Kardeşliği projesi çocukların doğada deneyerek ve yaşayarak öğrenmelerine destek olarak doğa ile giderek azalan ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlar ve “Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanları” ile de ağaçlandırma ve erozyonla mücadeleye katkı sağlar. Her 150 TL’lik bağışla; bir çocuğun Vakfımızın “Orman Ekosistem ve Yaşamın Çeşitliliği” konulu doğa eğitim programına katılması ve Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanlarının oluşturulması sağlanacaktır. Ağaç Kardeşliği Projesiyle ilgili detaylı bilgiye https://www.tema.org.tr/calsmalarmz/egtm/egtm-projeler/agac-kardeslg ulaşabilirsiniz. Kardeşliği Projesi; 2016 yılı itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle uygulanmaktadır. Proje, yardımseverlik koşusu yapan gönüllü koşucuların desteğiyle hayata geçirilen bir doğa eğitim projesidir.

Kapsam / Hedefler

Proje ile ilkokula giden çocukların doğayı deneyimleyerek öğrenmeleri; ekosistem, endemik bitki, biyolojik çeşitlilik gibi kavramları tanımaları ve tohum yetiştirme sürecini gözlemlemeler ve “Orman Ekosistem ve Biyoçeşitlilik” konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda oluşturulan “Hayrettin Karaca Ağaç Kardeşliği Ormanıyla erozyonla mücadeleye katkı sunulması hedeflenmektedir.

Faaliyetler ve Eğitim Etkinlikleri

Proje kapsamında afiş, sunum, gözlem defter, gözlem kutusu, yaprak çarkı ve ağaç kartları gibi eğitici materyaller içeren ve ilkokul seviyesindeki çocuklara özel hazırlanan kısa süreli etkinlikler, okullarda öğretmenlerin desteğiyle, TEMA Vakfı gönüllüler tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca proje ile çocukların kendi yörelerine özgü tohumlardan kendi fidanlarını yetiştirmeleri sağlanarak bitki yetiştirme sürecini deneyimleyebilmeleri amaçlanmaktadır.

Şimdiye Kadar Neler Yaptık?

Proje kapsamında dört yılda Türkiye’nin 76 ilindeki yaklaşık 23.000 çocuğa ulaşıldı. 2016 ve 2018 yılında Çanakkale Biga’da, 2017 yılında se Balıkesir Bandırma’da, 2019 ve 2020’de Edirne’de olmak üzere beş Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanı oluşturuldu. Yaklaşık 23.000’i çocukların proje kapsamında kendi yetiştirdikleri fidanlar olmak üzere Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanları’ndaki fidanlar ile birlikte toplamda yaklaşık 57.000 fidan toprakla buluştu. Ağaç Kardeşliği Projesi için yardımseverlik koşusu yaparak, iyilik peşinde koşan 4.532 gönüllü koşucumuz, bu zamana kadar toplam 2.841.735 TL kaynak yaratarak projeye katkı sağladı.

Editör: TE Bilişim