Koçal, “Yalova artık kasabalığı terk etmiştir”

Sergi açılışında Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal birer konuşma yaptı. Rektör Eruslu, Yalova’da böyle bir serginin açılıyor olmasından dolayı mutlu olduğunu kaydederek, “Bildiğiniz gibi Kuran-ı Kerim Mekke’de nazil olmuş, Mısır’da okunmuş, İstanbul’da yazılmıştır. Şimdi de Yalova’da sergileniyor. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

15 gün önce YÖK  Yürütme Kurulu üyeliğine seçildiği için YÜ İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. Hatiboğlu ise Yalova’da kutlu doğum haftası etkinlikleri dolayısıyla düzenlenen hilye sergisi için Kent Müzesi’nin kapılarının ilk kez açılmasına vesile olduğu için Başkan Koçal’a teşekkür etti. Başkan Koçal da konuşmasında, “Bu serginin Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde önemli bir yeri olacağını düşünüyorum. Bizim için de şöyle bir farklı yanı var.

Yalova’da şimdiye kadar pek çok sergiler açılmıştır, ama artık bir şehir olmanın, bir kent olmanın özelliği, ulusal ve uluslar arası boyuttaki nitelikli sergilerin de açılıyor olması Yalova’nın artık kasabalığı terk ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyorum” dedi.  Serginin açılış kurdelesini Yalova Valisi Esengül Civelek’in kesmesinin ardından ziyaretçiler hilye-i şerifleri gezerek yapılış usulleriyle ilgili bilgiler aldı.

Her hilye bir renk ve yazı deryası

Sergiyle ilgili verilen bilgilerde, “Uzun yıllardan bu yana sevgili Peygamberimizin doğumu büyük bir coşku ile kutlanmış, ona yönelik yapılan bütün merasimlerde peygamberimiz anılmış ve onun her yönüyle anlatılmasına gayret gösterilmiştir. Peygamber efendimize duyulan sevginin gönüllerden taşarak levhalara yansımış şeklidir hilyeler. Hilye metninin kaynağında ve ortaya çıkışında efendiler efendisine duyulan özlem vardır. İstanbul’dan koleksiyoner Mehmet Çebi’nin ilgi ve desteğiyle son dönem hattatları çok değişik tasarımlarla büyük boy hilyeler yazmaktadır. Farklı renkteki mürekkeplerle bir renk deryası içinde ve değişik yazı çeşitleriyle hilyeler, kendisini seyreden insanda bu hayranlık hissini uyandırmaktadır. Hilyelerin etrafında bulunan tezhipler, renk ve desen olarak yazı ile bir bütünlük gösterirler” denildi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli ülkelerde sergilenen Mehmet Çebi Hilye Koleksiyonu, Yalova’da kutlu doğum haftası etkinlikleri dolayısıyla sergileniyor. 
Editör: TE Bilişim