Protokolün ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kivi festivali renkli görüntülere sahne oldu. 9. Yalova-Subaşı Kivi Festivali, 22-23 Ekim 2022 tarihleri arasında Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilirken, Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İL Turizm ve Kültür Müdürü Şeref Tali, CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, Merkez İlçe Başkanı Erdem Doğancı, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Talip Bayburtlu, kurum müdürleri, oda başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla kurdela kesiminin ardından festival alanındaki stantlar protokol üyeleri tarafından gezildi. Stantların gezilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşımız okundu. Kivi festivalinde en yaşlı kivi üreticisi, en genç kivi üreticisi ve kadın kivi üreticilerine de plaket verildi.

Fidan, ‘Kivimizi pazarlamakta çok sıkıntı yaşadık’

9. Yalova-Subaşı Kivi Festivalinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, “Bu yıl ürün verimlilik bakımından oldukça bereketli ancak aynı bereket bizlere fiyat anlamında çok yansımadı. Dekara beklenen tonaj 4.5 ton civarlarında. Ürünlerimizde aşırı verimliliğe bağlı olarak önceki yılı yakalayamadık. 30 yıllık kivi yetiştiriciliğimizde ilk defa bu yıl kivimizi pazarlamakta çok sıkıntı yaşadık ve bu durum halen devam ediyor. Bunda hem kivi üretiminin artması hem de ülke ve dünyada yaşanan ekonomik olumsuzlukların olduğunu söyleyebiliriz. Tarımda süreklilik ya da sürdürülebilir tarım, bu iki tanımı çok duyuyoruz tarımla ilgili konuşmalarda. Bu ülkenin çiftçileri, üreticileri olarak bizler üzerimize düşeni yapıyoruz. Üretim artarsa piyasada fiyatlar düşer bu doğru ancak üretmek hiç ucuz değil. Masraflarımız geçen yıldan bugüne 3-4 kat arttı. Masraflarımızın bir an önce düşürülmesi için devletimizin birimlerinin gübre, mazot ve elektrik fiyatlarında acil çalışma beklemekteyiz. Umutsuz değiliz, çalışıp üretmeye, daha iyisini yapmaya, gelecek sezona daha iyi girmek için düşüncelerimizi dile getirmeye başladık bile. Festivalin hem bu sezon hem de gelecek sezon için şans getirmesini diliyor, bizleri destekleyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Canbay, ‘Bu festival Yalova’nın festivali’

Bu yıl 9.’nu gerçekleştirdikleri festivale tüm belediyelerin destek olduğunu belirten Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, “Sözlerime başlarken öncelikle bu festivali bizlere hazırlayan ve yaklaşık 2 aydır gece gündüz planlı bir şekilde çalışan festival komitemize, başkanımız Ercan Gürbüz’e teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yıl ilk defa tüm belediyelerimizin destek verdiği ortak bir festival yapmak istedik. Biz Subaşı Belediyesi olarak Yalova Kivi Festivaline ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Fakat istiyoruz ki Yalova olarak kivimizin tanıtımına hepimiz katkı sunalım. Bu doğrultuda tüm belediyelerimize, belediye başkanlarımıza, il özel idaremize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Her yıl olduğu gibi sektörel ve sosyal, çarşı stantlarımız festivalimize renk katmaya devam ediyor. Tüm stantlarımızı sizler için özenle hazırladık. Büyük emek harcadılar ve bu süreçte gezerek destek olmanızı istiyorum. Bu süreçte büyük fedakarlık gösteren ve halen şu anda görevine devam eden, belediye personellerimize teşekkür ederken, yurt dışından katılım sağlayan kardeş belediyelerimizin temsilcilerine hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

Parıldar, ‘Tarım destekleri ciddi oranda arttı’

Yalova’nın tarımsal üretim alanlarının katma değerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Yalova’mız yüz ölçümü olarak Türkiye’nin en küçük vilayeti. Ancak gönül yüz ölçümü en geniş, en büyük vilayeti. Tarımsal üretim alanlarımız bize birim alandan katma değeri yüksek, gelir seviyesi yüksek ürünler veriyor. Bu ürünler içerisinde de 2021 yılında Yalova Kivisi olarak coğrafi işaretini aldığımız 24 ayar altınımız diye tabir ettiğimiz kivimiz birinci sırada yer alıyor. Kiviye 2022 yılında yaptığımız projeler içerisinde de yer verdik. 2022 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 25 proje yürüttük. 10 milyonu aşkın çiftçiye katkı ve destek sağladık. Kivinin diğer üzümsü meyvelerle birlikte katma değerini artırmak üzere yapmış olduğumuz bir proje. Aynı zamanda yeni açıklanan desteklemelerle birlikte de özellikle mazot, gübre başta olmak üzere diğer tüm tarımsal girdilere verilen destekler de ciddi oranda artırıldı. 31 Aralık tarihine kadar müracaat edilmesi gerekiyor ve üreticilerimizden de bu süreyi etkin kullanmaları ve bu süreyi kaçırmamaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu şenliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Soygüzel, ‘Ciddi bir çaba ve emek var’

Tarımsal üretimlere her zaman destek vereceklerini ifade eden Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, “Yalova coğrafi alan bakımından küçük ancak üretilen tarımsal ürünler bakımından yüksek katma değerli tarımsal ürünlerin üretildiği bir şehir. Hiç şüphesiz bu yüksek katma değerli üretimin arkasında çok ciddi bir çaba ve emek var. Bu emek içerisinde de devletimizin, yerel yönetimlerin ve üreticilerimizin çabaları var. Biz Yalova İl Özel İdaresi olarak aldığımız kararlarla bu anlamdaki çabaları olabildiğince destekliyoruz. Dün itibariyle Yalova İl Özel İdaresi bütçesinden tarımsal desteklere aktardığımız tutar yaklaşık iki milyon yüz bin TL. Bu tür festivaller tarımsal ürünlerin tanıtılması bakımından çok önemli. Yalova Kivi Festivalinin 9.sunu gerçekleştiriyoruz. Ama her yıl bir öncekine göre daha coşkulu, katılımın daha yüksek olduğunu görüyoruz. Umarım bu gelenek devam eder, kivi; Yalova’ya katma değer sağlamaya devam eder” ifadelerini kullandı.

Atçı, ‘Destek verenlere teşekkür ederim’

Festivallerin geleneksel hale gelmesinin Yalova ve üreticiler için büyük önem arz ettiğini söyleyen Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, “Çok yoğun bir katılımın olduğu bu güzel etkinlik alanında sizlerle olmaktan çok mutluyum. Kivi ilimizin çok önemli bir ürünü. Bu ürünün bugün bu seviyeye gelmesinde başta 1980’li yıllardan itibaren üretim yapan çiftçilerimize, yerel yönetimlere, bakanlığımıza, bu işi organize eden, tanıtan, satılmasını sağlayan birlik başkanımız ve yerel yönetimine çok teşekkür ederim. Güzel bir etkinlik oldu. Bunun geleneksel hale gelmesi çok önemli. Yalova genelinde çok daha iyi duyurulması hatta komşu illerden katılım sağlanması bu anlamda çok önemli. Destek veren sponsor firmalara da teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve Yalova Kivi Birliği Başkanı Uğur Fidan tarafından; Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Tavşanlı Belediye Başkanı Kaçar ve Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Aslan’a desteklerinden dolayı teşekkür plaketi taktim edildi. 9. Yalova Subaşı Kivi Festivali, Halk Oyunları Gösterileri, Çağdaş Kadınlar Korosu, illüzyonist Sermet Erlin Sihirbazlık Gösterisi ile devam etti.

Editör: TE Bilişim