Subaşı İlkokulu Göç Müzesi’nde müzeye bağışlanan etnografik malzemeler arasında bulunan çeyiz sandıklarından ilham alınarak hazırlanan ‘Sandık Öyküleri’, Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu tarafından yapılan bir çalışma ile kitaplaştırıldı.

Kitabın hazırlanmasında süreci anlatan Gürsu, “Sandıkların öykülerini dinleyince onların sayısını artırmak ve daha çok öyküye ulaşmak aklımızın bir köşesine yer etmişti. Bu isteğimizin gerçekleşmesi müzemizin 4. kuruluş yıldönümüne denk geldi. Önce 22 Nisan 2017’de Göç Müzesi’nde, daha sonra da 26-30 Haziran 2017’de Yalova Kent Müzesi’nde sergilenen sandıklar için bu tarihten sonra yeni bir yolculuk başladı; sergilerimizin sessiz ve onurlu kahramanlarının kitabını yazmak. Projenin kitaba çevrilmesi düşüncesi başta çok kolay gibi geldi ancak yol aldıkça bunun hiç de öyle olmadığını gördük. Öncelikle bu iş için bir sponsor bulunması gerekiyordu, Yalova İl Genel Meclisi’nden maddi destek alabileceğimiz kararı çıkınca yolumuza devam ettik. Kitabın yazı ve fotoğraflarının tasarımları için Yalova TEMA Vakfı Başkanı Sayın Faruk Tezcan’ın başını çok ağrıttık. Onca işi arasında bize o kadar zaman ayırdı ki hakkını nasıl öderiz bilemiyoruz. Yapılan tasarımların kitap haline getirilmesinde Tasarım Matbaacılık’ın sahibi Sayın Hakan Yıldırım’dan büyük destek aldık, kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Gürsu, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu çalışmalar sürerken bir yandan da öykü yazarlarından telif hakkı feragati aldık, bandrol ve ISBN alabilmek için Kültür Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Yayıncılar Federasyonu’yla sayısız yazışmalar ve telefon görüşmeleri yaptık. Taleplerini yerine getirmek, yapılan başvuruları tekrar tekrar düzenlemek, istenen belgeleri hazırlayıp gerekli makamlara göndermek, oluşan aksaklıkları gidermek bizleri kitabın işlerinden çok daha fazla yordu. Bu arada enflasyonun artması ve döviz kurunun yükselmesi nedeniyle Yalova İl Genel Meclisi tarafından verilen maddi desteğin yetersiz kalması kitabımızın baskı sayısını düşürdü. Hedeflediğimiz baskı sayısına ulaşabilmek için ‘Pamuk eller cebe!’ dedik ve kendi bütçelerimizden tamamlamak zorunda kaldık çünkü kitaptan vazgeçecek çizgiyi çoktan geçmiştik. Başvurularımızın kabul edilip bandrollerin elimize ulaşmasıyla artık kitabımızın basılabileceği müjdesini almak hepimizi çok sevindirdi. Ufak tefek aksilikler olsa da kitabımızın bayram öncesi elimize geçmesiyse bize en güzel bayram hediyesi oldu. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen ve bu zevkli ama çok yorucu yolculukta maddi manevi desteklerini esirgemeyen tüm Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu üyelerine çok teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilişim