Bu yıl 3.cüsü düzenlenen CRAFTİSTANBUL 05-09 Ekim 2022'de Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi, Yenikapı Etkinlik Alanı, Atis Fuarcılık, Craftistanbul el sanatları fuarı da aldığı davet üzerine 3.cü kez yine farklı bir gelenek çalışması ile Yalova ve Subaşı'nı temsil edecek. Toplumsal kültürün temel unsurlarından biri olan el sanatlarının değerli üreticileri, ustalar, sanatkarlar, tasarımcılar, eğitimciler, ticaretini yapanlar kısaca sektörün paydaşları ile El Sanatları ve Tasarım Fuarı ile buluşacak.

Subaşı Sözlü Tarih çalışma Grubu kurucu yöneticisi Zeki Gürsu, “Bu kez fuara 24 parça duma dokuma örneği ve dokuma ve duma dokuma sanatçısı yedi arkadaşımız ile birlikte katılacağız.

Günümüzde sayıları oldukça azalmış olsa da geleneksel dokuma tekniklerinin uygulanması bazı yörelerde halen devam etmekte ve bu değerler yaşatılmaya çalışılmaktadır. Geldiği coğrafyanın ve dokunduğu bölgenin kültürel kimliğini yansıtan dokumaların, toplumla paylaşılması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması önemlidir. El tezgahlarında, geleneksel yöntemlerle dokunan 'Duma Dokumalar, Balkanlardan göçle getirilen önemli kültürel değerler arasındadır. Duma Dokumalar çalışmamız ise, Bulgaristan ve Romanya'nın sınır bölgelerinden göçlerle getirilen önemli kültürel değerlerimiz arasındadır. El dokumacılığının özel örneklerinden olup teknik yapıları ve özgün karakteriyle farklılık göstermektedir. Uygulanması sırasında motifler, cicim ve zili tekniklerinin olanaklarıyla çerçeveli el dokuma tezgahlarında kumaşa aktarılmıştır. En yaygın örnekler, yastık yüzleri ve minder kılıfları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yılda farklı ülke ve üreticileri, ustalar, sanatkarlar, tasarımcılar, eğitimciler, ticaretini yapanlar kısaca sektörün paydaşları 132 katılımcı ve 400 ün üzerinde el sanatçısı, tasarımcı ürünleri ile 80'in üzerinde workshop gerçekleştirilecek. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden üniversitelerin, Olgunlaşma Enstitüleri'nin öğretim kadroları ve öğrencileri ile katıldığı Craftİstanbul'a destek veren T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TİKA, KOSGEB, Fatih Belediyesi yanı sıra Kalkınma Ajansları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı GES İşletmesi, AKG Anadolu Kültür Girişimi, yerel yönetimlerin el sanatları ile ilgili bölümleri, el sanatları üreten ve tasarlayan kadın kooperatifleri, vakıf ve dernekler de yer alacak. Kentimiz Yalovayı böyle uluslararası fuar ve etkinliklerde temsil etmenin ayrı bir gururunu yaşıyoruz Bizlere gösterdikleri ilgi için Atis Fuarcılık yetkili ve organizatörlerine çok teşekkür ediyorum. Asıl desteklerini bilgilerini bizden esirgemeyen Subaşılı büyüklerim ile çalışma arkadaşlarıma teşekkürü borç biliyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim