Subaşı beldesinde vatandaşlar, Hıdırellez kutlaması geleneğini sürdürdü. Çeşitli ritüellerin uygulandığı etkinliklerde vatandaşlar yakılan 7 ateşten atlayarak dilekte bulundu. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubu yöneticisi Zeki Gürsu, Hıdırellez geleneği kapsamında 7 ateş yakıp 7 defa üstlerinden atlayarak dilek tuttuklarını söyledi. Bu işin 7 kere tekrarlanmasının bereket getireceğine inandıklarını aktaran Gürsu, “Hıdırellez çeşitli ritüellerle kutlanıyor. Beldemizdeki vatandaşlarımızla beraber her yıl bu geleneği sürdürüyoruz” diye konuştu. Edayet Kova da 30 yıldır beldede bu geleneği sürdürdüklerini söyleyerek, bu yıl sağlık bereket dilediğini anlattı. Belde sakinlerinden Sultan Kara ise bu yıl da ateşten atlayıp dilek tuttuklarını, bu geleneğe sahip çıktıklarını kaydetti.

Hıdrellez’de eski gelenekler yaşatıldı

Hıdrellez Bayramı, Yalova’nın Subaşı Beldesi’nde düzenlenen geleneksel bir etkinlikle kutlandı. Altınova’ya bağlı Subaşı Beldesi’nde düzenlenen etkinlikte vatandaşlar Hıdrellez kutlaması geleneklerini sürdürdü. İki gün süren etkinliklerin ilk gününde vatandaşlar ateş üzerinden atlarken dileklerini nişan bakracına bıraktı. Etkinliklerin ikinci günü de renkli görüntülere sahne oldu. Geleneksel kıyafetlerini giyerek kutlamalara katılan kadınlar nişan bakracına atılan mani ve dilekleri okudu. Ardından çocuklar arasında halat çekme, çuval ve yumurta yarışı düzenlendi. Yılın bereketli geçip geçmeyeceğini anlamak için yapılan ‘kalakay tıgırtma’ adlı ritüel de ilgi çekti. Etkinliğe katılan protokol üyeleri ‘kalakay’ adı verilen ekmeği yuvarladı. Ekmeğin düz bir şekilde düşmesi yılın bereketli geçeceğine olan inanışı güçlendirdi. Kutlamalar da son olarak erkek kılığına giren köy kadınlarından oluşan topluluk yöresel kıyafetleriyle dans etti.

Taşköprü’de halaylar çekildi
Taşköprü beldesinde ise etkinliklere vatandaşlar yoğun bir katılım sağladı. Taşköprü Belediyesi Kültür Merkezi önünde yakılan, “Hıdırellez Ateşi” çevresinde toplanan vatandaşlar, çalan müzikler eşliğinde halay çekip, danslar ettiler. Vatandaşların doyasıya eğlendikleri bu etkinliğe Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan da eşlik etti. Vatandaşların ateş etrafında çektikleri halaya katılan Arslan, “Hıdırellez kültürümüzün önemli değerlerinden birisidir. Biz de bu özel günü halkımızla birlikte coşkuyla kutladık” dedi.
Kadıköy’de pilavlar dağıtıldı
Hıdırellezi’in coşkuyla kutlandığı noktalardan birisi de Kadıköy beldesi oldu. Belde meydanında yakılan ateşin çevresinde kutlamalara katılan vatandaşlar kendilerine dağıtılan pilavı da kaşıkladı. Dansların edildiği oyunların oynandığı etkinlikte Kadıköylüler unutulmaz bir gece yaşadılar.

Editör: TE Bilişim