4 yaşında Adana’da babasının yanında bağlama çalmaya başladığını ve saz yapımının baba mesleği olduğunu dile getiren Yılmaz, “ 9 yaşında bağlama çalmaya başladım. Adana’da başlayan müzik hayatım, İstanbul’da devam etti. İstanbul’da bağlama ve diğer enstrümanların kurslarını verdim. Öğrenci yetiştirdim, bu işte alaylıyım. Ancak İstanbul’da ders verdiğim çoğu öğrencim şu anda konservatuvar mezunu. 7 yıldır Yalova’dayım. Burası müzik anlamında fazla aktivitenin olmadığı bir yer. İstanbul’da türkü barlarda ve radyolarda program yapıyordum.” diyerek bağlamayla olan tutkusunu anlattı.

Yalova Barış Sokak’ta bulunan atölyesinde hem müzik aletleri satışı hem de bağlama ustalığı yapan Erdal Yılmaz, bağlama derslerine gençlerin ilgisinin az olduğunu söyledi. Bağlamanın yanı sıra gitar, keman, ud, klarnet, piyano, org, bateri gibi geniş bir yelpazede enstrüman satışı yapan ve aynı zamanda bu branşlarda özel dersler veren bağlama ustası Erdal Yılmaz, satışını ve imalatını yaptıkları bağlamaların özelliklerine göre fiyatının 150 Lira ile 1500 Lira arasında değiştiğini söyledi.

Yalovalı gençlerin ağırlıklı olarak gitara ilgi gösterdiğini söyleyen Erdal Yılmaz, bunda popüler kültürün ve televizyon kanallarının etkili olduğunu savundu.

Her yaş grubuna kurs düzenlediklerini belirten Yılmaz, diğer enstrümanlarda kişiye özel kurslar olduğunu, bağlamada ise kursiyer sayısının sekiz kişiye kadar çıkabildiğini söyledi. Türk Halk Müziğimizin kendi öz kültürümüz olduğunu ve bizi yansıtan bir müzik türü olarak gençlere ve yeni nesillere sevdirilmesi gerektiğini belirten Yalova’nın tek bağlama yapım ustası Erdal Yılmaz, bu konuda ailelere de iş düştüğünü kaydetti.

Editör: TE Bilişim