6 Ağustos 1922’de, Batı Cephe Komutanı İsmet Paşa, taarruz için hazırlıkların geliştirilmesi emrini verdi. Buna göre, Türk Batı Cephesi birlikleri, asıl kuvvetleriyle taarruz ederek düşmanı imha ederken, Kocaeli Grup Komutanlığı, karşısındaki 11 nci Yunan Tümeni’ni tespit edecekti.

12 Ağustos 1922’de, Mürettep Süvari Tümeni, 2’nci Ordu Komutanlığı emrine verildi.  Kocaeli Grubu Karargâhı Geyve’de, birlileri ise Armutlu – İznik – Vezirhan – Gölpazar – Akçasu arasındaki bölgede gözetleme ve savunmada idi.

Batı Cephe Komutanlığı, 25 Ağustos 1922 saat 12 30’da, bütün birliklere sabırsızlık ve büyük bir heyecan içinde beklenen genel taarruz la ilgili tarihi emrini verdi.

Bu emrin, Kocaeli Grubu’nu ilgilendiren kısmı şöyleydi:

“...Kocaeli Grubu, karşısındaki düşmanı tespit etmek üzere, kararlaştırıldığı gibi, özellikle Göksu ile karasu Vadileri arasında taarruzî faaliyette bulunacaktır.”

Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922’de başladı ve süratle  gelişti.

Kocaeli Grup Komutanlığı bölgesinde, düşman oyalanarak tespit edilirken, kesin muharebeden kaçınıldı.

27,28,29 Ağustos günleri yapılan muharebelerde ve son olarak 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’nde yenilen düşman, süratle çekilmeye başladı.

Şimdi, artık Türk Ordusu için amaç, düşmanın  Batı Anadolu’nun derinliklerinde ikinci bir hatta tutunup yeniden direnişe geçmesine meydan verilmeden, ona son darbenin indirilip Akdeniz’e dökülmesiydi.

30 Ağustos 1922  :

a. Kocaeli Grup Komutanlığı bölgesinde, Yunanlıların Kuzey Grubu adını verdikleri 3 ncü Kolordu’nun Bağımsız 47 nci Piyade Alayı, Gemlik – Orhangazi savunma mevziinde ; 11 nci Tümen ise İznik Gölü – Bilecik savunma mevziinde bulunuyordu.

İznik Gölü – Yeniköy – Ortaköy doğusu – Ortaköy kuzeyi – Çengiler ( günümüzde Sugören ) kuzeyi – Reşadiye ( günümüzde Güneyköy) kuzeyi – Elmalı Dağ – Fındıklı Tepe – Şahin Tepe – Papazuçtu Tepe – Gemlik kuzeyi hattındaki bütün tepeler, Yunanlılar tarafından istinat noktaları olarak berkitilmiş ve önemlileri dikenli tellerle engellenmişti.

b. Kocaeli Grup Komutanlığı Karargâhı, İznik’in kuzeyindeki Hisardere’deydi.

c. Bağımsız Yalova Bölüğü, Yalova – Bursa yolunu kapatacak şekilde, Esadiye – Kurtköy arasındaydı. Kurtköy – Kumla arası da, gözetleme postalarıyla kontrol ediliyordu.

d. 19 ncu Hücum Taburu, Dumanlı Tepe’nin güney batısını kapatmış, İznik Gölü kuzeyindeki Üregil – Karlık Dağı batısı – Dumanlı Tepe arasını gözetleme postaları ile kontrol ediyordu. Dumanlı Tepe – Soğucak arasında da hâkim noktalarda tesis edilen  direnek noktalarıyla, olası Yunan taarruzlarına karşı korunuyordu.          

e. 18 nci Tümen birliklerinden bir Mürettep Müfreze teşkil edilmişti. Mürettep Müfreze Komutanı İstihkâm Binbaşı Mustafa Bey idi. Birlikleri ise 15 nci Piyade Alayı’nın 1 nci, 2 nci ve 3 ncü Piyade Taburları, 18 nci Hücum Taburu, Bağımsız İzmit Taburu, Süvari Bölüğü ve iki Dağ Bataryası idi.

5 Taburluk Mürettep Müfreze, Yalova cephe kesimimde görevlendirilmişti. Mürettep Müfreze unsurları, 30 / 31 Ağustos 1922 gecesi, intikale başladı.

31 Ağustos 1922 :

Kocaeli Grup Komutanlığı  bölgesinde, Gemlik – Orhangazi savunma mevziinde bulunan Yunanlıların Kuzey Grubu adını verdikleri 3 ncü Kolordu’nun Bağımsız 47 nci Piyade Alayı ile, İznik – Bilecik arasında savunma mevziinde bulunan 11 nci Tümen’in durumunda bir değişiklik olmadı.

Bağımsız Yalova  Bölüğü ile 19 ncu Hücum Taburu’nun durumunda bir değişiklik olmadı.

Kocaeli Grup Komutanlığı Karargâhı, Hisardere’den Yörükler’e geldi.

Mürettep Müfreze unsurları, 30 Ağustos 1922 günü, geç saatlerde intikâle başlamıştı, müfreze unsurları, İznik Gölü kuzeyinden batıya yürüyerek, 31 Ağustos 1922 sabaha karşı Orhaniye bölgesine vardı ve 31 Ağustos 1922 günü, akşama kadar istirahat etti.

Batı Cephesi Komutanlığı, 31 Ağustos 1922 saat 09 00’da Kocaeli Grup Komutanlığı’na şu emri verdi ( Özet)

“ Perişan ve mağlup durumdaki Yunan ordusunun büyük kısmı, Eskişehir cephesinden çekilenlerle birlikte Bursa ve oradan acele olarak İzmir yönüne giderek Milne Hattı’nı  tutmaya çalışacakları kabul edilebilir. Grubumuzca tasarladığınız harekât yalnız Orhangazi (Pazarköy) hakim olmakla kalmayıp, bu bölgeyi süratle aşarak Bursa’ya varmak olmalıdır.

Devamı Yarın