Yunanlılar, 1 ve 2’nci İnönü Muharebeleri’nde, mağlubiyeti kabul etme yürekliliğini gösterememişler ve kendi ülkelerine ve tüm dünyaya kendiliklerinden çekildiklerini ileri sürmüşlerdi.

Yunan hırsı sınır tanımıyordu.

13 Haziran 1921’de Kral Konstantin’in orduya yayınladığı mesaj “Askerler” diye başlıyor ve şöyle devam ediyordu:

“Vatanın sesi beni yeniden sizin kumandanızı almaya çağırdı. Kralınızdan size yürekten selâm...Bu kutsal toprak üzerinde, dünyanın hayran olageldiği eşsiz uygarlığı işte tam bu noktada yaratmış olan Helen ülküsü için çarpışıyorsunuz. Sizin değeriniz savaşın başarısını sağlayacaktır.Çocuklarımıza miras olarak, büyük dedelerimize ve bizlere lâyık bir görev bırakacağız.

Askerler! Hepiniz bu görevle beraber, tek ve bölünmez Yunanistan aşkı ile dolu, büyük ve ölmez göreve kendinizi adamış olunuz.

İleri! Kralınız sizinle beraberdir.”

Helen rüyası kalpleri tutuşturuyordu.

Aynı günlerde, Yalova Millî Müfrezesi’nden 150 milis Çengiler (Sugören ) Köyü sırtlarında, 200 kişilik bir başka grup da Geyve’nin batısındaydı.

Mürettep Kolordu Karargâhı ile Mürettep Tümen Karargâhı da Geyve ve istasyonunda idi. 

Kuvvetlerini yeniden düzenleyen Yunanlılar, gecikmeksizin Türkler’i kesin bir mağlubiyete uğratmak düşüncesindeydiler.

Marmara Denizi güney kıyıları, Yalova ve Armutlu Yarımadası Yunanlılar için stratejik bir hedefti ama, asıl amaç Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin savaş gücünün tamamen ortadan kaldırılmasıydı:

Yunanlılar, işte bu amaçla, Marmara Denizi güney kıyılarında ve Yalova’da bulunan kuvvetlerini münavebeyle ve kuvvet azaltarak önce Bursa bölgesine çektiler ve oradan da doğuya kaydırdılar.

28 Haziran 1921 günü, Çengiler Köyü’nde bulunan Yalova MillîMüfrezesi:

“ Bir düşman kuvvetinin Orhangazi Büyük Yeniköy’den Çakırlı istikametine hareket ettiğini ve Orhangazi’de bulunan diğer bir kısım düşman kuvvetinin de İznik Gölü kuzeyinden doğuya doğru yürüdüğünü, bu kuvvetlerin bir Piyade Alayı ile bir miktar Süvari olduğunu “ haber verdi.  

Bu birliğin, Karamürsel’den Yalova’ya doğru çekilen Yunan Tümeni’nin yanını korumak, İznik Gölü kuzeyinde bulunan Yalova Milli Müfrezesi ile Karamürsel Taburu’nu oyalayarak kuzeyde yapılacak intikali engellemelerinin önüne geçmeyi amaçladığı anlaşılıyordu.

Karamürsel Taburu’nun Boyalıca’da bulunan unsurları, Yunan birliğinin İznik Gölü kuzeyinden yaptıkları hareketi durdurdular.

Ancak, Yunanlıların bu gösteri harekâtı başarıya ulaştı ve 30 Haziran 1921 günü, Yunan kuvvetleri, geri yürüyüşüne devam ederek Yalova’ya ulaştı ve buradan Soğucak üzerinden Orhangazi’ye hareket etti.

1 Temmuz 1921 günü, Yunanlılar, İzmit civarında kalan son birliklerini gemilerle Mudanya’ya getirerek, buradan Bursa’ya sevk ettiler. Karamürsel – Yalova yoluyla çekilmek emniyetli gelmemiş olmalıydı.Gerçekten de Çengiler civarında bulunan Yalova Milli Müfreze unsurları, Yalova – Orhangazi yolunu kontrol altında bulunduruyor, Yunan birliklerinin kolay hareket etmesini ve intikalini engelliyordu.

Değirmendere’de bulunan milli müfrezeler, 3 Temmuz’da, Karamürsel’de düşman bulunmadığını bildirdiler.

Bölgede ve dağlarda bulunan milis müfrezeler ise, bunun üzerine teker teker boşalan yerlere girmeye başladılar.

4 Temmuz 1921’de, bir millî müfreze, Karamürsel’e girdi.

5 Temmuz 1921 günü, Mürettep Kolordu Komutanlığı’ndan bir emir yayınlandı. Emirde:

“Mürettep Tümen’in tümü ile İznik Gölü kuzeyinde bir görev yapması ihtimalinin ortadan kalktığı; bu sebeple,  İznik Gölü kuzeyindeki Yalova Millî Müfrezesi’nin, Yalova’da düşman kaldıysa, onu oradan atmaya çalışması ve bu mümkün olmazsa Gemlik ve Orhangazi istikametlerinde ilerleyip güneye doğru faaliyette bulunması” isteniyordu.

Yalova Milli Müfrezesi, Yalova’yı ele geçirmek üzere harekete geçmeden bölgede yeni gelişmeler olmaya başladı. Bölük unsurları da Çengiler Köyü genel bölgesine döndüler.

Yunanlılar, bu safhada Kütahya istikametinde taarruzlarına devam ederken, İznik doğusunda bulunan Mürettep Kolordu birliklerinin teması kesmesini ve Eskişehir bölgesine kuvvet kaydırmasını engellemek için tali bir takım eylemlere girişmeyi plânlıyordu.

Ancak, Orhangazi’de bulunan Yunan birlikleri, kuzeye Yalova istikametinde herhangi bir harekete geçmeden baskına uğradılar. Çengiler Köyü’nde bulunan Yalova Millî Müfrezesi, 8/9 Temmuz 1921 gecesi, Orhangazi’de bulunan düşmana bir baskın düzenledi. Ne var ki, baskın açığa çıktı. Bölük unsurları mevzilerine geri döndüler.

Devamı Yarın