Müfreze unsurları, 2/ 3 Eylül 1922 gecesi, intikâle devam etti.

 3 Eylül 1922 :

 Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri karşısında bulunan 47 nci Yunan Piyade Alayı’nın tertiplenmesinde bir değişiklik olmadı. Trakya’da bulunan Yunan 55 nci Alayı, gemilerle Gemlik’e sevk edildi.  

Bağımsız Yalova Bölüğü bölgesiyle, 19 ncu Hücum Taburu bölgesinde değişiklik olmadı.

Kocaeli Grup Komutanlığı Karargâhı, sabahleyin erken saatlerde, Gacık Köyü’ne geldi.

Sabah erken saatlerde, Kirazlı – Elmalı – Gacık bölgesine intikâlini tamamlayan Mürettep Müfreze unsurları, istirahata çekildiler.

Kocaeli Grup Komutanı,  Duman Tepe’de, 19 ncu Hücum Taburu’nun cephesindeki son durumu yerinde gözlemledikten sonra, Soğucak üzerinden Beşpınar Tepe’ye geldi;   Alınan  bilgi, yapılan keşif ve gözetlemelerden Yunanlıların Gemlik Körfezi ile İznik Gölü arasını kuvvetle berkitmiş olduğunu öğrendi.

Batı Cephe komutanı, bu mevzii bir noktadan yararak, Bursa bölgesinde, 3 ncü Yunan Kolordusu gerilerinde karışıklık çıkarmayı ve kolordunun çekilmesini engellemesini, emretmişti

Kocaeli Grup Komutanı, araziyi ve düşmanın tertibini gördükten sonra, Bursa bölgesindeki ve genel cephedeki Yunan çekilmesini göz önüne alarak, Harekât Plânı’nı oluşturdu.

Harekât Plânı’na göre :

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri, düşman savunma direncini kırmak ve mevzileri terk ederek çekilmesini sağlamak maksadıyla, 4 Eylül 1922 sabahı, güneş doğarken, batıdan doğuya Bağımsız İzmit Taburu, Bağımsız Yalova Bölüğü, 18 nci Hücum Taburu, 15 nci Piyade Alayı 1 nci Piyade Taburu, 2 nci Piyade Taburu, 19 ncu Hücum Taburu birinci hatta, 3 ncü Piyade Taburu ihtiyatta olarak, siklet merkezi,  Kurtköy güneyindeki 838 rakımlı Elmalı Dağ - 966 rakımlı Fındıklı Tepe – Gemlik istikametinde olarak yapacağı yarma ile Gemlik bölgesini ele geçirecekti. (NOT: Bu harekâtta, düşmanın imhası esas olsaydı, Üregil- Orhangazi ve Samanlı Dağ- Gemlik istikametinde yapılacak koordineli iki taraflı kuşatma  daha uygun olabilirdi.Bu durumda, direnek veya istinat noktalarına dokunulmaz, etrafından geçilerek tecrit edilebilir ve harekatın genel  akışı içinde imha edilmeleri sağlanabilirdi.)

Plân esaslarına göre :

Kirazlı Köyü civarında istirahatta olan Bağımsız İzmit Taburu, 3 Eylül 1922 günü, saat 19 00’da, bulunduğu bölgeden hareketle, Soğucak- Kurtköy – Beşpınar Tepe yoluyla , 869 rakımlı  Samanlı Dağı’na hareket edecek, önce, Samanlı  Dağı’nda güneye karşı savunma düzeni alacak ; 4 Eylül 1922 sabahı, Bağımsız Yalova  Bölüğü Elmalı Dağı ele geçirdikten sonra, 867 rakımlı tepeye taarruz ederek ele geçirecekti.

Esadiye – Kurtköy arasında bulunan Bağımsız Yalova Bölüğü, Grup Karargâhı Muhafız Takımı’nı emrine alarak, 3 Eylül 1922 günü öğleden sonra, Beşpınar Tepe’ye gelecek ve burada, ertesi gün yapılacak taarruz için hazırlıklara başlayacaktı.

Bağımsız Yalova Bölüğü ( Grup Karargâhı Muhafız Takımı emrinde ), 4 Eylül 1922 sabahı, asıl taarruzu yapan yarma kuvvetinin bir parçası olarak ve 18 nci Hücum Taburu ile harekâtını koordine ederek, 838 rakımlı Elmalı Dağ’a kuzey batıdan taarruz edecek ve kendisine tahsis edilen hedefi ele geçirecek ve müteakip harekâta hazır olacaktı.

Mürettep Müfreze unsurları, 3 Eylül 1922 günü, saat 19 00’da hareketle, 18 nci Hücum Taburu öncü olarak, Kurtköy’e geleceklerdi.

Mürettep Müfreze Komutanı’nın emrindeki bu birlikler ( 3 ncü Tabur eksik) , 4 Eylül 1922 sabahı, 838 rakımlı Elmalı  Dağ’a kuzey ve kuzey doğudan taarruz ederek ele geçirecekler ve gelişecek harekâta hazır olacaklardı.

Cephesi çok geniş olan 19 ncu Hücum Taburu, 4 Eylül 1922 sabahı,Üregil – Duman Tepe arasında, uygun gördüğü bölgelerde, dikkati kendi üzerine çekmek için, gösteri taarruzu yapacaktı.

19 ncu Hücum Tabur Komutanı, bir takımını  bir Şinayder topu ile , denizden bir düşman çıkarmasına karşı koymak için Yalova’ya gönderecekti.

Bir topu eksik Şinayder Bataryası, Esadiye bölgesinde mevzilenecek ve 4 Eylül 1922 sabahı taarruz başladığında, Reşadiye İstinat Noktası’nı ateş altına alacak ve burası piyade  unsurları tarafından ele geçirilince, ileri doğru mevzii değiştirecek, 15 nci Piyade Alayı’nın taarruzunu ateşiyle destekleyecekti.

Grup Süvari Bölüğü de, Yalova – Bursa şosesini kesmek üzere Soğucak Köyü civarında tertiplenecekti.

Devamı Yarın