15 nci Alay’ın 3 ncü Taburu, Yalova Bölge Komutanı Yarbay İsmail Hakkı’nın emrinde olarak Reşadiye Köyü’nün 2 km. kuzeyindeki istinat noktasına ( 568 rakımlı tepe) taarruz için Kurtköy doğusunda doğuya karşı taarruz mevziine girecek ve bu Tabur, Reşadiye istinat  noktasını ele geçirdikten sonra, topçuyu korumak üzere bir bölüğünü bırakıp Beşpınar’a gelerek  müfreze ihtiyatı olacaktı.

Kocaeli Grup Komutanı, gerekli durum muhakemesini yaptıktan sonra, ast birlik komutanlarını Beşpınar Tepe’deki grup gözetleme yerine çağırarak, taarruz emrini verdi.

Birlikler, hemen taarruz hazırlıklarına başladılar.

Kirazlı Köyü civarında istirahatta olan Bağımsız İzmit Taburu, ast birlik komutanlarıyla gereken yol ve mevzi keşiflerini yaptıktan sonra, hava kararmadan hemen önce,  bulunduğu bölgeden hareketle, Soğucak- Kurtköy – Beşpınar Tepe yoluyla , 869 rakımlı  Samanlı Dağı’na hareket etti ve Samanlı  Dağı’nda güneye karşı savunmaya geçti. Birlik unsurları, savunma siperleri kazmadan, erken saatte yapacakları taarruz düzenlerini aldılar.

Esadiye – Kurtköy arasında, Bursa – Yalova şoseni kapatan Bağımsız Yalova Bölüğü, yerini Süvari Bölüğü’ne bırakarak, akşam karanlığında, Beşpınar Tepe’ye geldi. Gurup Karargâhı Muhafız Takımı’nı emrine alan Bölük Komutanı, bölük unsurlarını, sabah erken saatte yapacağı taarruz için tertipledi.        

SOL KOL olan diğer birlikler, başlarında Kocaeli Grup ve Mürettep Müfreze Komutanları olduğu halde ve 18 nci Hücum Taburu öncü olarak 15 nci Alay ve üç toplu Kudretli Dağ Bataryası, 3 Eylül saat 19 00’da Kirazlı- Elmalı’dan hareketle Kurtköy’e geldi.

15 nci Alay’ın 3 ncü Taburu, Yalova Bölge Komutanı Yarbay İsmail Hakkı’nın emrinde olarak Reşadiye Köyü’nün 2 km. kuzeyindeki istinat noktasına ( 568 rakımlı tepe) taarruz için Kurtköy doğusunda doğuya karşı taarruz mevziine girdi.

19 ncu Hücum Tabur Komutanı, bir Takım’la, bir Şinayder Topu, denizden bir düşman çıkarmasına karşı önlem almak üzere, Yalova’ya gönderdi ; Üregil  – Dumanlıdağ ( Duman Tepe)  arasında yapacağı gösteri taarruzu için hazırlıklara başladı.

 Şinayder Bataryası da, Esadiye bölgesinde mevzilendi.

Artık, 4 Eylül 1922 sabahı yapılacak taarruzî harekât için her şey hazırdı.

 TAKİP HAREKÂTI:

 4 Eylül 1922 (Elmalı Dağ Taarruzu) :

 Kocaeli Grup Komutanlığı birliklerinin karşısında, 3 ncü Yunan Kolordusuna ait  Bağımsız  47 nci  Alay vardı.

İznik Gölü ile Gemlik Körfezi arasındaki bütün tepeler istinat noktası  olarak berkitilmiş ve önemlileri dikenli tellerle engellenmişti.

Bağımsız  47 nci Yunan Alayı, sabah  Türk taarruzu başlamadan önce, savunma düzenini tamamlamıştı.Reşadiye İstinat Noktası’nın doğusundaki Yalova – Bursa şosesinden- Dumanlı Tepe’ye doğru giden tepeler hattından – Dumanlı Tepe batısında bulunan rakımsız tepeden güneye kıvrılarak Yeniköy’de geçip İznik Gölü’nde sona eren  savunma hattında 1 nci Tabur bulunuyordu. Bu tabur, kuzeyden ve doğudan gelecek Türk taarruzlarına karşı gereken tüm önlemlerini almış bekliyordu.

3 ncü Yunan  Taburu  ise, Reşadiye İstinat Noktası – Elmalı Dağ – Fındıklı Tepe (Karaincir T) – Şahin Tepe – Papazuçtu Tepe – Gemlik  kuzeyi hattında kuzeye karşı savunma için tertiplenmişti.

 2 nci  Yunan Taburu  da  Orhangazi batısındaki toplanma bölgesinde  ihtiyatta bulunuyordu.

47 nci Yunan Alayı’nın  cephe kesiminde dört toplu 120 mm.lik bir Batarya, bir Sahra ve bir Dağ Bataryası vardı.

Trakya’dan Gemlik’e çıkarılan 55 nci  Yunan Piyade Alayı da, gelişen durumda  süratle kullanılmak için hazır bekliyordu.

Kurtköy’de toplanan  Mürettep Müfreze , 4 Eylül saat 03 00’te, 18 nci Hücum Taburu öncüde olarak, tek kolda yürüyüşe geçti. Yol hem çok sarp, hem çamurlu ve hem de ormanlıktı.  Elmalı Dağ’a 2 km. kala ortalık ağardı.

Ancak ortalık ağarmadan  Yalova Bağımsız Bölüğü ile Grup Muhafız Takımı, karanlıkta büyük bir sessizlikle batıdan Elmalı Dağ batı mevzilerine yanaştılar ve ortalık ağarırken baskın tarzında hücuma kalktılar. Kanlı bir süngü muharebesinden sonra saat 06 45’te, 838 rakımlı  Elmalı Dağ ele geçirildi.

Mehmet Dumantepe :

“...Yunan, tepeye bir ağır makineli  tüfek koymuş. O, fena ediyor bizi...Bizim otomatik tüfekçi, Şevki...Benim damadın babasıydı. Gacıklı Şevki...Otomatik bozuldu, ateş etmiyor. Ağbim tamir etti, Halil’e verdi. Halil ateşe başladı. Beşpınar’da oluyor bu...Her yer mayınlı...Erlere, onbaşıları takip edeceksiniz, dedik.

Yunan Yüzbaşı, istihkâmdan çıkmış, atına biniyordu. Vurduk onu, atıyla beraber...Gittik istihkâma...Bir saat sürdü ama, beş yaralı verdik. Kâzım Onbaşı vardı, Elmalıklı İsmail Çavuş vardı. Bomba patladı kucağında...Musa Çavuş vardı, elinden vuruldu. Dayıoğlu Ali vardı, o da vuruldu ama ölmediler.”

Devamı Yarın