Hamzalı Köy’den Fındıklı Köy’e intikal eden Mürettep Müfreze’nin harekâtını,  Fındıklı Köy güney sırtlarında savunma mevziinde olan 15 nci Piyade Alayı  2 nci Taburu  örtüyordu.

Mürettep Müfreze ile Fındıklı Köy’e gelen Kocaeli Grup Komutanı,  ortalık ağarınca, araziyi inceleyip, özetle şu emri verdi :

“...Kocaeli Grup Komutanlığı’nın taarruzu, öğleden sonra saat 14 00’te başlayacaktır.

19 ncu Hücum Taburu,  Hamzalı Köy- Orhangazi genel istikametinde, Orhangazi batı sırtlarını doğudan kuşatacak şekilde taarruz edecek ve hedefini ele geçirir geçirmez, güneye ve batıya karşı savunmaya geçecektir.

 Mürettep Müfreze (  3/15  ncü Piyade Taburu, 2/24 nci Piyade Taburu, 1 /18nci Bölük), büyük kısmı ile Kaleönü Tepesi’ne saldırarak ele geçirecektir.

Mürettep Müfreze, Kaleönü Tepe’yi ele geçirince, Elmadağ’da  ihtiyatta bulunan 15 nci Piyade Alayı’nın 1 nci Piyade Taburu, güneye, Fındık Tepe’de savunma mevziinde bulunan Yalova Bağımsız Bölüğü doğusuna yanaşacak ve 1 nci Piyade Taburu, Yalova Bağımsız Bölüğü ve daha batıdaki  Bağımsız İzmit Taburu, taarruza katılarak Büyükbeyli Köyü kuzeyindeki rakımsız tepe ile bunun batısındaki 882 rakımlı Şahin Tepe’yi ele geçirecektir.

Süvari Bölüğü, Hamzalı Köy doğusundaki Oluklu Dere’den İznik Gölü’ne kadar olan bölgeyi örtmekle görevlendirilmiştir.

Bir bölüğü eksik 18 nci Hücum Taburu, ihtiyatta kalacaktır.

Şınayder Bataryası, Fındıklı Köy kuzeyindeki mevzilerinden, Kudreti Batarya Hamzalı Köy’deki mevzilerinden taarruzu destekleyecektir.

Ben, Kudretli Batarya’nın yanındayım.”

Bursa bölgesindeki hareketlerin tek elden idaresi için, Kocaeli Grubu’nun  3 ncü Kolordu emrine verildiği ve her iki kesimdeki hareketlerin kolorduca düzenlenmesini  isteyen Batı Cephesi’nin  5 Eylül 1922 günü saat 23 00’te verdiği emir, 7 Eylül 1922 günü saat 09 00’da  18 nci Tümen aracılığıyla alındı.

Kolordunun Kocaeli Grubu ile bir bağlantısı yoktu. Sadece Yenişehir kesimine yanaştığı için 18 nci Tümen müfrezesiyle irtibat kurulmuştu. Bu Tümen aracılığıyla Kocaeli Grubu’na ; Kolordu emrinde bulunduğu, ara hattının Yenişehir – Bursa şosesi ( şose Kolorduya dahil) olduğu bildirildi.

Taarruz, 7 Eylül 1922 günü saat 14 00’te başladı.

Kudretli Batarya ile Şınayder Bataryası, taarruzu destekliyordu.

19 ncu Hücum Taburu bölgesinde arazi çok sarptı. Erler bir çok yerde birerle kolda ilerliyorlardı. Bu durum Yunanlılara zaman kazandırıyor ve bu kesime takviye birlikleri getiriyorlardı.

Bununla beraber, Yunanlıların birinci hattı işgal edildi.

Fakat ikinci hat önünde taarruz durdu.

Kocaeli Grup Komutanı, ileri hatta giderek, durumu inceledi. Düşmanın çok üstün, kayıplarımızın fazla olduğunu ( sadece 19 ncu Hücum Taburu’ndan 80 şehit ve yaralı vardı) ve moralinin kırıldığını görerek, ortalık kararınca, işgal edilen hatta bir Bölük bırakarak, Mürettep Müfreze’yi ( 18 nci Hücum Taburu’nun 1 nci Bölüğü, 24 ncü Piyade Alayı’nın  2 nci Taburu, 15 nci Piyade Alayı’nın  3 ncü Piyade Taburu ( bir Bölük eksik) Hamzalı Köy’e çekti. Mürettep Müfreze Komutanı’na da taarruzun durdurulması emrini gönderdi.

15 nci Piyade Alayı’nın 2 nci Piyade Taburu, Fındıklı Köyü güneyindeki savunma mevziinde bırakıldı.

İleri yanaştırılan 15 nci Alay 1 nci Piyade Taburu da, Fındık Tepe doğusunda düşmanla temasta bırakıldı.

Doğuda yapılan taarruz başarılı olamadığı için, batıdaki taarruzlar yapılmamıştı.

8 Eylül 1922 :

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri karşısında, Yunanlıların batıdan doğuya doğru 55 nci ve 47 nci Yunan Piyade Alayları birinci hatta, 16 ncü Piyade Alayı ihtiyatta idi.

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri ise,

Batıdan doğuya doğru 867 rakımlı tepe güneyinde Bağımsız İzmit Taburu, Fındık Tepe güneyinde Bağımsız Yalova Bölüğü, Fındık Tepe doğusunda 15 nci Piyade Alayı’nın 1 nci Piyade Taburu, Fındıklı Köyü güneyinde 15 nci Piyade Alayı’nın 2 nci Piyade Taburu  düşmanla temasta ; bir bölüğü eksik 18 nci Hücum Taburu Beşpınar – Elmadağ arasında ihtiyatta ; Mürettep Müfreze ( 18 nci Hücum Taburu’nun 1 nci Bölüğü,  24 ncü Piyade  Alayı’nın 2 nci Taburu, 15 nci Piyade Alayı’nın bir bölüğü eksik 3 ncü Taburu) ise Hamzalı Köy’de toplanma bölgesindeydi.

Devamı Yarın