Esasen hazır olan birlikler, 10 Eylül 1922 günü, saat 09 00’da taarruz emrini alınca hemen harekete geçtiler.

SAĞ TAARRUZ KOLU :  Fındık Tepe güneyinden taarruz eden 15 nci Piyade Alayı’nın 1 nci Taburu kuvvetli bir mukavemetle karşılaştı. Aynı zamanda  Bağımsız Yalova  Bölüğü ile Bağımsız İzmit Taburu’ndan bir Bölük, Şahin Tepe’ye taarruza geçti. Öğleye kadar bu tepeler ele geçirildi. Şahin Tepe’deki Yunan birlikleri Büyük Beyli’ye atıldı.

Rasim Koçal :

“... Tepe ile aramızda 5 km. vardı. Tepeye yaklaşınca 1 nci Takım ortada, 2 nci Takım sağda, 3 ncü Takım solda olmak üzere Yüzbaşı ‘Hücum’ emrini verdi.

Tepeye çıkınca, 1 nci Takım düşmanla göğüs göğüse geldi. Bomba muharebesi yaptılar. Yüzbaşı, bizi 1 nci Takım’ın yardımına aldı.  1 nci Takım’ın yanına gittiğimizde, gördüğüm şu idi :

 Düşman tepenin batısına, bizim takım da doğusuna çekilmiş ve intizamını kaybetmişti.  Çünkü, bomba muharebesinde 10 kişiye yakın zayiat vermişlerdi.Bizim yardımımızla beraber kayalıklar arasında cephe tuttuk.

Düşman ile aramızda 150 m. mesafe vardı. Arada düşman yaralıları ve bizim yaralılar vardı. Çok şiddetli bir muharebe başlamıştı.  Karşımızda ondan fazla makineli  tüfek vardı. Aradan yarım saat geçmişti ki, düşman mevzilerinden fırlayıp üzerimize hücum etti.

Bomba mesafesine gelince, bomba ile karşı koyduk. Bu defa da düşman yaralılarını bırakıp siperlerine çekildi.

Arkadan İzmit  Müstakil Taburu , bizim sağ tarafımıza gelip, bize yardımcı oldu. Düşman, bu defa da, İzmit Müstakil Taburu ile göğüs göğüse muharebe yaptı.

Bu arada, şehit ve yaralılarımız oldu. İzmit Müstakil Taburu’nun 1 nci Bölük Komutanı burada şehit düştü. Bizim bölükten de Orhangazili Astsubay Hüseyin Efendi, Başçavuş Karamürselli İsa, Kurtköylü İsmail Çavuş ve bunlarla beraber 8 şehit ve 9 yaralı da burada vuruldular.”

SOL  TAARRUZ KOLU : Hamzalı Köy’den Fındıklı Köy’e yanaştı. İleri hatta bulunan 15 nci Alay’ın 2 nci Taburu, karşısındaki düşmana taarruz ederek, Yunan mevzilerine girdi ve saat 11 00’de Orhangazi’yi ele geçirdi.

2 nci Taburun karşısında savunan, bir Batarya ile takviyeli  Yunan  Taburu, Göldere Vadisi’nin güneyindeki Karsak sırtlarına çekildi.

15 nci Alay 2 nci Piyade Taburu, Orhangazi’den sonra Çeltikçi batı sırtlarına yöneldi ve bu sırtları işgâl ederken, sağ taarruz kolu da Gedelek batı sırtlarına varmış, vadiye hakim olmuştu.

Gedelek kuzey sırtlarında bulunan Kocaeli Grup Komutanı, saat 12 00’de, Sağ Taarruz Kolu’nun Gemlik’i işgal ile Küçükbeyli(Cihatlı ) – Umurbey üzerinden Engürücük güneyindeki Bursa şosesine hâkim 250 rakımlı tepeye ilerlemesini,

Sol Taarruz Kolu’nun  Katırlı doğrultusunda taarruza devam etmesini emretti.

Mürettep Müfreze’nin karşısından çekilen Yunanlıların bir kısmı, öğleden sonra, Göldere Vadisi’nin güney sırtlarında  (Karsak – Umurbey hattında ) savunma tertibi almaya uğraşıyordu.

Yunanlıların Gemlik’ten gemilere bindirmeyi başaramadığı bazı birlikleri, kıyı yolu ile Mudanya’ya çekiliyordu.

743 rakımlı Papazuçtu  Tepesi, Yunanlılar tarafından kuvvetle tutulmakta, buradaki Yunan savunması Gemlik Körfezi’nde bulunan savaş gemilerinin ateşiyle de desteklenmekteydi.

Saat 14 00’te Gedelek batı tepesine gelen Kocaeli Grup Komutanı, orada Mürettep Müfreze Komutanını bularak ; Sol Taarruz Kolu’nun başarısı düşmanı çekilmeye zorlayacağından, Sol Kol’un iki Taburla takviyesini emretti. Bu sırada 15 nci Alay’ın 1 nci Taburu ile 18 nci Hücum Taburu esasen o doğrultuda ilerlemekteydi.

743 rakımlı Papazuçtu Tepesi’ne taarruz eden Bağımsız İzmit Taburu ile Yalova Bağımsız Bölüğü düşmanla  çok şiddetli bir muharebeye giriştiler. Fazla takviye alan düşman inatla direniyordu.  Yunan savaş gemileri de buradaki Yunan savunmasını denizden yaptıkları ateşle destekliyorlardı.

Saat 17 00’de, Küçükbeyli güneydoğu tepesinde bulunan  Mürettep Müfreze Komutanı, yanında bulunan 15 nci Alay (Sağ Kol ) Komutanı’na,

“Sol Kol’un Gedelek’ten Karsak- Adliye - Katırlı  doğrultusunda taarruzuna devam edeceğini,

15 nci Alay 1 ve 3 ncü Taburları’yla 18 nci Hücum Taburu’nun Umurbey üzerinden taarruz ve takibe katılarak Engürücük güneyindeki 250 rakımlı tepeye kadar ilerlemesini,

Bağımsız İzmit Taburu ile Bağımsız Yalova Bölüğü’nün Papazuçtu Tepesi’ni ele geçirir geçirmez, Gemlik üzerinden Engürücük’e yürümesini ” emretti.

15 nci Alay (Sağ Kol ) Komutanı, elindeki üç taburla ( 15 nci Alay’ın  1nci ve  3 ncü  Taburları ile 18 nci Hücum Taburu) Göldere Vadisi’nin güneyine geçerek, Karsak – Umurbey hattındaki Yunanlılarla muharebeye tutuştuktan kısa bir sür sonra Yunanlıları attı.

15 nci Alay (Sağ  Taarruz Kol ) ortalık karardığından, işgâl ettiği Umurbey güney tepelerinde istirahata çekildi.

Devamı Yarın