Durumdan bir şey anlamayan Mürettep Müfreze Komutanı, şu raporu gönderdi:

“ Muradoba’ya gelen 15 nci P.A’nın 2 nci P.Tb  ve 18 nci Hücum Taburu’nu, şimdi Derbend Karakolu ( Selçukgazi Köyü’nün doğusunda, şose üzerinde) doğrultusuna gönderdim.

Muradoba’da rastladığım erlerden 15 nci Alay’ın 1 nci Taburu ile Engürücük’e gittiğinizi öğrendim. Yeni bir durum oluşmuşsa, 15 nci Alayı göndermek üzere emirlerinizi bekliyorum.”

Bu  sırada, Kocaeli Grup Komutanlığı birliklerinin durumu şu şekildeydi :

11 Eylül, saat 11 00 civarı:

Engürücük’te bulunan birlikler:

Kocaeli Grup Komutanı,

15 nci Piyade Alayı, 1 nci P.Tb,

Süvari Bölüğü.

Muradoba’da bulunan birlikler:

Mürettep Müfreze Komutanı,

15 nci Piyade Alayı, 2 nci Piyade Taburu,

15 nci Piyade Alayı, 3 nci Piyade Taburu,

18 nci Hücum Taburu,

19 ncu Hücum Taburu.

Gemlik Civarında Bulunan Birlikler :

Bağımsız İzmit Taburu,

Bağımsız Yalova Bölüğü.

Bütün birliklerinin Muradoba’da  olduğundan habersiz Kocaeli Grup Komutanı, 08 30’da, Umurbey doğusundan şu emri gönderdi:

“Düşman, 10/11 Eylül 1922 gecesi, Gemlik’i boşaltarak kaçmıştır.

Mürettep Müfreze, Umurbey- Engürücük – Sultaniye – Kurtul – Gündoğdu – Göynüklü yolu ile Mudanya’ya gidecektir.

Süvari Bölüğü  de aynı yolla yürüyerek 3 ncü Kolordu ile irtibat yapacaktır.

Grup Muhafız Takımı Gemlik’te kalacak,

Topçu Komutanı Gemlik Mevkii Komutanı olacak ve orada ele geçen gereç ve donanımı muhafaza edecektir.”

Bu emirden Kocaeli Grup Komutanı’nın Yunanlılar yerleşmeden önce Gündoğdu tepelerini tutmak ve bir an önce Mudanya’ya varmak istediği anlaşılıyordu.

Topçu Komutanı Gemlik Mevkii Komutanı olarak Muhafız Takımı ile Gemlik’e hareket edince, Gemlik’te bulunan Bağımsız İzmit Taburu ile Bağımsız Yalova Bölüğü de  Muradoba’ya geldiler.

Emri alan Mürettep Müfreze Komutanı, saat 13 00’te birlikleriyle beraber, Kurtul yolu ile Dürdane’ye hareket etti.

Saat 16 00 civarında , Kocaeli Grup Komutanlığı Mürettep Müfrezesi’nin yedi taburu ( 15 nci P.A’nın 1 nci P.Tb, 15 nci P.A’nın 2 nci P.Tb, 15 nci P.A’nın 3 ncü P.Tb, 24 ncü P.A’nın  2 nci P.Tb, 18 nci Hücum Tb, 19 ncu Hücum Tb, Bağımsız İzmit Tb)  ve Bağımsız Yalova Bölüğü de  Dürdane çevresinde toplanmış bulunuyordu.

Kocaeli Grup Komutanı, Dürdane’den saat 16 15’te  özetle şu taarruz emrini verdi :

“ Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri, 11 Eylül 1922 günü saat 17 00’de, Gündoğdu Tepe ve güneyindeki sırtlarda savunan düşmanı imha etmek maksadıyla, taarruza başlayacaktır.

Binbaşı Mustafa komutasında, dört tabur birinci hatta olacaktır. Bunlar kuzeyden  güneye doğru: 15 nci P.A.3 ncü P.Tb, 24 ncü A. 2 nci P.Tb, 19 ncu Hücum Tb,15 nci P.A. 1 nci P.Tb, olmak üzere Dürdane Köyü’nün kuzey ve batısında taarruz mevziine girecektir.

Bağımsız İzmit Taburu, Bağımsız Yalova Bölüğü, 15’inci Alayın 2’ nci Piyade Taburu ve 18’inci Hücum Taburu ihtiyatta olacaktır.

Şinayder ve Kudretli Dağ Bataryaları, Dürdane Köyü’nün güneyinde mevzilenerek taarruzu destekleyeceklerdir.” 

Bataryaların taarruzu destekleyen ateşlerini takiben, saat 17 00’de taarruz başladı.

Kısa süre sonra hava kararmasına rağmen, taarruza devam edildi. Saat 20 00 civarında  Gündoğdu Tepe doğusunda bulunan sırtlar, süngü hücumuyla ele geçirildi.

Yunanlılar, Gündoğdu Köyü  batısında bulunan  Çiftkaya Tepe ve bu tepenin güneyindeki Çapa Tepe ‘de yeni mevzilerde savunma için tertiplenmeye başladılar.

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri, takibe devam ederek Gündoğdu Köyü civarında dört dağ obüsü ile çok sayıda cephane ele geçirdiler ;Ateşe verdikleri Çiftekayalar – Çapa hattında tekrar direnmek isteyen Yunanlılara, yorgunluğa bakmayarak büyük bir cesaretle taarruz ettiler ve saat 24 00’te, süngü hücumu ile bu tepeleri de ele geçirdiler.

Gemlik – Bursa şosesi, Yunanlılar tarafından bırakılan çok miktarda erzak, cephane ve arabalarla dolu idi.

Devamı Yarın