Bu sırada, Kocaeli Grup Komutanlığı’nın güneyinde  18’inci Piyade Tümeni, Maskarahasan – Ahmetbey Köyü istikametinde taarruzlarına başarıyla devam ediyordu.

Daha güneyde ise, 37’ nci Süvari Alayı’nın  2’ nci Bölüğü, 11 Eylül 1922 akşamüzeri, Mudanya’ya girmişti.

Yunanlılar, Kocaeli Grup Komutanlığı karşısında bulunan Jiras Müfrezesi ( 16, 47 ve 55’inci Piyade Alayları), artan Türk baskısı karşısında, 11/12  Eylül 1922 gecesi, Göynüklü – Burgaz yolu ile Mudanya’ya çekilmeye başladı.

Jiras Müfrezesi Mudanya’ya doğru çekilirken, Mudanya’da  37’ nci Süvari Alayı’nın 2’ nci Bölüğü bulunuyordu. Süvari Bölük Komutanı, belirsizlik ve karmaşadan bunalmıştı. Rıhtımda bekleyen Fransız gemileri, gemilerden karaya çıkmış iki Bölük kadar Fransız askeri, sığınmak  ve gemilerle Yunanistan’a kaçmak  için gelen on binlerce Rum, cepheden kaçan Yunan askeri ve silâhlı çeteler Mudanya’yı doldurmuştu. Kocaeli Grup Komutanlığı karşısındaki Jiras Müfrezesi askerleri de, gece karanlığında Mudanya’ya gelmeye başlayınca 37’ nci Süvari Alayı 2’ nci Bölük Komutanı Yüzbaşı Abidin, çok zor durumda kalmıştı.

12 Eylül 1922 (Mudanya Taarruzu) :

37’nci Süvari Alayı’nın 2’nci Bölüğü, 11 Eylül 1922 akşamı Mudanya’ya girince, Bölük Komutanı Yüzbaşı Abidin, takdire şayan bir cesaret, soğukkanlılık  ve iyi bir idare ile güveni sağlayarak düzeni yoluna koydu. Kasabadaki eşya, gereç ve donanımla dolu ambarlara el koydu. Yunanlı subay ve erlerini toplayarak 12 subay ve 400 eri, yol Yunanlılar tarafından kesik olduğu için,  şose dışından geride Yürükali civarında bulunan 1 nci Tümen karargâhına gönderdi.

Gece yarısından itibaren kasabayı, her taraftan çekilmekte olan  Yunanlılar kuşattı.

Süvari Bölüğü’nün bir subayı yaralı, ikisi Fransız gemilerine sığınmış olmalarına rağmen, Yüzbaşı Abidin Yunanlılara teslim olmaya veya Fransızlara sığınmaya tenezzül etmeyerek, 12 Eylül 1922 sabah saat 06 30’da, Süvari Bölüğünü Yunan yürüyüş kolu kademelerinin emniyet boşluklarından dört nalla geçirip çıkararak kurtardı.

Kocaeli Grubu :

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri, 11/12 Eylül 1922 gecesini, Çiftekaya Tepe ( Kalburlu Tepe)- Çapa tepe bölgesinde geçirdi.

Daha güneyde, Alişar Köyü bölgesinde de 18’inci Tümen Müfrezesi bulunuyordu.

Kocaeli Grup Komutanı, sabahleyin erken saatlerde,

Bağımsız İzmit Taburu’nu öncüye memur ederek, Grup Komutanlığı birliklerini Göynüklü istikametinde, çekilen Jiras Müfrezesi ( Yunan 16, 47 ve 55’inci Alayları)’ni  takip,

Daha güneyde bulunan 18’inci Tümen Müfrezesi’ne de Bursa – Mudanya şosesi doğusundan Seç Tepe- Tepederbent hattına taarruz ederek kuzeydeki Kocaeli Grup Komutanlığı birliklerinin hareketini kolaylaştırması, emrini verdi. .

18’inci Tümen Müfrezesi, 12 Eylül 1922 günü saat 07 30’da, bulunduğu Alişar Köyü’nden kuzeye Gündoğdu Köyü istikametinde yürüyüşe başlarken, Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri de, Çiftekaya – Çapa Tepe bölgesinden Göynüklü istikametinde taktik yürüyüşe başladı.

Kocaeli Grup Komutanı, öncü için görevlendirilen Bağımsız İzmit Taburu ile beraberdi.

18’inci Tümen Müfrezesi, Kocaeli Grup Komutanlığı’nın emrini, yolda iken saat 08 15’te aldı. Bu sırada, 18’inci Tümen Müfrezesi, Gündoğdu Tepe sırtlarına tırmanmaktaydı. Bu emri yapmak için batıya dönme olanağı yoktu. 09 00’da Gündoğdu Köyü’ne gelindi.Buradan  da, Göynüklü istikametinde yürüyüşe devam edildi.

Grup Komutanı, Göynüklü Köyü güney  tepesinden yaptığı gözetlemede Mudanya’da kalabalık, limanda önemli sayıda savaş ve nakliye gemileri, Göynüklü’den Burgaz’a çekilen karma bir kol ( Bu sırada Kocaeli Grup Komutanlığı karşısında savunan Jiras Müfrezesi yani 16,47 ve 55’inci Tümenleri Mudanya’ya çekilmişti. Bu birliğin daha güneyinde bulunan 11’inci Yunan Tümeni’nin 17 ‘nci Alayı Burgaz’a çekiliyordu) , Tepederbent’ten Kuzguncuk yönüne giden bir Piyade Taburu kadar kuvvetle, Tepederbent civarında mevziiye giren topçular gördü.

Grup Komutanı, Burgaz’a inen yürüyüş kolunu, Seç Tepe’den ilerleyen 18’inci Tümen Müfrezesi zannetti.

12 Eylül 1922 günü, saat 10 00 civarında, Burgaz Köyü’nün güneyindeki tepeye 50 metre kadar yanaştığı zaman, Burgaz’a inmekte olan kol birden dönerek Burgaz güneydoğu tepelerinde mevziiye girdi ve Kocaeli Grup Komutanlığı’nın öncü birliği olan Bağımsız İzmit Taburu’na atışa başladı.

Öncüde görevli Bağımsız İzmit Taburu da, mevziiye girerek atışa başladı.

Öncüyle beraber bulunan Kocaeli Grup Komutanı, Burgaz güneyinde savunan birlikleri 18’inci Tümen Müfrezesi sandığından, boru çaldırarak ateşi kestirdi. Kocaeli Grup Komutanlığı birliklerini ileri yanaştırdı.

Bu sırada, arkadan gelmekte olan 18’inci Tümen Müfrezesi de, yetişmişti. Müfreze Komutanı, Kocaeli Grup Komutanı’nın yanına geldiğinde büyük bir şaşkınlık yaşandı. Karşısında sandığı 18’inci Müfreze Komutanı’nı yanında gören Grup Komutanı, neden güneyden taarruz etmediğini, gönderdiği emri alıp almadığını sordu. 18 nci Tümen Müfreze Komutanı da, emri Gündoğdu Köyü’ne yaklaştığı sırada aldığını, bunun için Gündoğdu – Göynüklü istikametinde yürüyüşe devam ettiğini bildirdi.

Kocaeli Grup Komutanı, emrindeki birlikleri, doğu ve güneyindeki sırtlara taarruz ettirdi. İki Batarya da, Göynüklü civarında bulunan mevziilerinden bu taarruzu destekledi.

Deniz kıyısından ilerleyen 15’inci Piyade Alayı’nın 1’inci Taburu, Yunanlıların 17’nci Piyade Alayını süngü hücumu ile atarak, saat 11 00’de Burgaz’a girdi. Köye giren birlikler, üç top, önemli sayıda makinalı tüfek ve cephane ele geçirdiler.

Devamı Yarın