Taarruzlarına devam eden Grup Komutanlığı birlikleri, Yunanlılara ağır zayiat verdirerek Burgaz ve batısındaki dalyanı işgal ettiler.

Bu sıralarda, Mudanya’nın güneyindeki Işıklı Köy civarında da, 1’inci Tümen unsurları ile Yunan 11’inci Tümen unsurları arasında şiddetli çarpışmalar oluyordu.

Kocaeli Grup Komutanı, 18’inci Tümen Müfrezesini Mudanya’ya sevk ederken, kendi Grup Komutanlığı birliklerini de Burgaz batısında toplayarak, Mudanya üzerine intikale başlattı.

Daha batıdan, Bursa- Mudanya yolu mihverinden Mudanya’ya ilerleyen 1’inci Tümen unsurları, saat 13 00’te Mudanya’ya girdi.

Batıdan ilerleyen 3’üncü Alay’ın karşısındaki Yunanlılar saat 15 30’a kadar mevzilerini savundular. Bu kesimdeki muharebe daha kanlı oldu. Artık her taraftan kuşatıldıklarını anlayan Yunanlılar, teslim olmaya başladılar.

Jiras Müfrezesi, Çiftekaya Tepe ‘sinde bozulduktan sonra Mudanya’ya çekilmiş, durumun kötülüğünü görünce durmadan 2 000 Çerkez atlısı ile Trilye yolundan Karacabey’e gitmişti. (34)

1’inci Tümen birliklerinin bir kısmı esirleri toplarken, bir kısmı da Mudanya’nın doğu kenarında demir yolu güneyinde toplanıyordu.

Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri de, ilçenin doğu kenarındaki deniz kıyısına varmıştı.

Ali Koyuncu :

“...Tam Mudanya’ya giriyoruz.

Halit Paşa, bizim Yüzbaşıyı çağırdı;

Ali Rıza Efendi, dün, İzmir teslim oldu. Bayrak açın. Mudanya’ya şenlikli gireceğiz, dedi.

Bizim Yüzbaşı da, bana,

-Git bölüğe haber ver, dedi.

Haydiii...Şenlikle..Hep beraber...

Tam Mudanya’ya girdik. Bir de baktık. Bir Bölük Yunan askeri, çırılçıplak soyulmuş. Bize, soyulduk, diye işaret ediyorlar. Ulan, gebertmemişler ya...Deniz kıyısına geldik.Oooo, 18 bin Yunan var.Tüfekler yığılmış üst üste...Başladık orada atmaya...Tel örgüyle etrafları çevrilmiş. İtiş kakış gemilere binmeye çalışıyorlar.  Kimi denize düşüyor. Kimi vuruluyor, hoop denize...Ben de hiçbir şeye bakmadan...Benim amcam esir düşmüştü. Doğru cezaevine gittim. Boş...Yunanlılar esirleri alıp kaçırmış. Neyse, bana dediler ki, gerideki takımı git al...Rahmetli Rasim Koçal, Yüzbaşı ile konuşuyordu,

- Sen git, takımı al gel, biz düşmanı takip ediyoruz, dedi.

O sırada, 3’üncü Takım Gemlik’te emniyet için kalmıştı.Ben, Gemlik’e giderek 3’üncü Takım’ı aldım. Arkalarından yetiştim.”

Mehmet Dumantepe:

 “...Biz, Mudanya’da esir başında nöbet tuttuk.

Deniz kenarında tel örgüler çekiliydi. İçinde Yunanlılar vardı. Ben,

-  Vuralım, dedim.

Rasim Efendi,

-  Olmaz, onlar esir, dedi.

İstif halindeydiler.

Zeytinlikler, makineli tüfek kapçığı ( şerit kovanı) doluydu.”

Hurşit İleri :

“...Mudanya’ya girdik.

Orada harbe girmek kısmet olmadan düşman teslim oldu. Biz, Mudanya’ya girerken düşmanın kendini denize atmasını gördük. Gemilere koşmuşlar. Gemiler almamış. Ecnebi gemi doluydu. Gemilerden dökülüyordu. Orada çok katliam oldu. Bizim asker hiç esir almadı. Yakaladığını öldürdü.”

Rasim Koçal :

“...Deniz kıyısına indik. Düşman önden biz arkadan Mudanya’ya doğru gidiyorduk. Bursa istikametinden gelen askerler de ateşi kesmişlerdi. Bu surette Mudanya’ya vardık.

İstasyon etrafında, düşman askerleri karmakarışık bir şekilde toplanmışlardı. Halit Paşa, Mudanya üzerinde 200 metre mesafede bulunan bir tepeyi gözeterek,

-Oradan gözetleme yapın, dedi.

Tepeye çıktık. Her taraf görünüyordu. Bizim askerler, Taburlar halinde, Mudanya – Bursa istikametinde grup grup duruyorlardı. Yalnız, Eskişehir’den gelen 1’inci Tümen’in bir Taburu Yunan esirlerini, Bursa şosesine gruplar halinde götürmekte idi.

Mudanya’nın batısındaki Türk mahallesi, akşamdan bir süvari bölüğümüz tarafından işgal edilmişti. Bunu Mudanya’ya girince öğrendik. Harp halinde olmadığımız Fransızların da bu mahallede nöbetçileri göze çarpıyordu.

Aynı zamanda Fransız deniz askerleri iskele tarafında toplanmış, Rum ve Ermeni sivillerini muhafazaya çalışıyorlardı.”

               

Kocaeli Grup Komutanı, saat 14 30’da Kolordu’ya şu raporu gönderdi:

“...Şiddetli muharebelerden sonra, saat 13 00’te 1’inci Tümen birlikleriyle birlikte Mudanya’ya girildi. Düşman mevziinde üçü 105 mm.lik olmak üzere altı top alındı. Mevcudu henüz tespit edilemeyen esirler arasında 11’inci Tümen Komutanı ve kurmay heyeti de vardır.”

Mudanya’da bir Fransız Taburu ile İngiliz subayları vardı. Bunların tarafsız hareket ettikleri görülüyordu. Fransızlar, Yunanlıların sakladıkları top kamalarını, harp malzemelerini de meydana çıkarmışlardı.

1’inci Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Abdurrahman Nafiz (Gürman ) Bey, Yunan toplarının toplanarak istifade edilir hale getirilmesine, Batarya komutanlarından Cemal Bey’i (sonradan 4’üncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel) memur etmişti.

Devamı Yarın