16 Eylül 1922 (Bandırma’nın Alınması )

Birlikler :

Kocaeli Grup Komutanı

Mürettep Müfreze Birlikleri :     18’inci Hücum Taburu, 19’uncu Hücum Taburu, Bağımsız İzmit Taburu, Bağımsız Yalova Bölüğü.

18 nci Tümen Birlikleri :24’üncü Alay, 15 ‘inci Alay.

Bağımsız  61’inci Alay.

15/16 Eylül 1922 gecesi hareket eden 18’inci Tümen birlikleri, ortalık ağarırken Bayram Tepe’de taarruz mevziine girdi.

Tepedeki 18’inci Hücum Taburu’na, iki kilometre batıdaki 417 rakımlı Höyük Tepe işgal ettirildi.

Yunanlılar bu tabura 375 rakımlı Taş Tepe’den ve kuzeyinden ateş açtılar.

Mürettep Müfreze, Dedeoba Köyü’ne yanaştı.

Topçu, Höyüktepe – Bayramtepe kesiminde mevzilenerek ateş hazırlığı yaptı.

24’üncü Alay ile Hücum Taburu, 375 rakımlı tepenin alınmasıyla görevlendirildi.

15’inci Alay, 18’inci  Tümen ihtiyatı olarak Bayram Tepe’nin güney yamaçlarına yanaştırıldı.

Kocaeli Grup Komutanı ile 18’inci Tümen Komutanı Bayram Tepe’deydiler.

24’üncü Alay, kara ve denizden yapılan topçu ateşleri altında Höyük Tepe’ye yanaştı. 24’üncü Alay kuzeyde, 18’inci Hücum Taburu güneyde olarak saat 12 00’de ve Tümen Topçusu’nun ateş desteğinde taarruza geçerek hızlı bir ilerleme ile Yunan mevzilerini ele geçirdiler.

Topçu, saat 13 30’da ele geçen mevzilere;

Grup ihtiyatı olan üç Taburlu Mürettep Müfreze ( 19’uncu Hücum Tb, 20’inci Hücum Tb, Bağımsız İzmit Tb, Bağımsız Yalova Bölüğü ) de Bayram Tepe’ye yanaştılar.

Taarruz birliklerinin güneyinden ilerleyen Tümen Süvari Bölüğü, saat 12 30’da Erikli batı sırtlarına vardı.

Taarruz birlikleri ilerlemeye devam etti.

Karşılarında çekilen 10’uncu Yunan Tümeni ( 27 ve 30’uncu Alaylar) Geven Tepe’yi işgal ederek savunmaya koyuldular.

Karadaki üç bataryanın ve yandan savaş gemilerinin şiddetli ateşleri Türk bataryalarını susturdu. Şinayder Bataryası ileri hatlara kadar sürüldü ise de, üç topu bozularak yalnız bir topu 400 m.den Yunanlılara ateş ediyordu.Az sonra bu top da bozuldu.

Piyadeler Yunan mevziine 50 m. kadar sokuldular. Özellikle Yunan el bombalarından fazla kayıp veriliyordu.

18’inci Tümen Komutanı, Taşlı Tepe’ye yanaştırdığı 15’inci Alay’dan bir Taburu, Yunan savaş gemilerinin şiddetli ateşleri altında parça parça birinci hatta sürdü ve beş Taburun ( 18’inci Hücum Taburu, 24’üncü Alay’ın 1’inci, 2’ nci ve 3’üncü Taburları, 15’inci Alay’ın 3’üncü Taburu) birden yaptığı süngü hücumu ile Geven Tepe mevzii ele geçirildi.

Yunanlılar son derece perişan bir durumda, ağır kayıplar vererek Bandırma’ya hâkim olan son tepeler hattını teşkil eden Dikmen Bayırı – 250 rakımlı Tepe – Kayacak’ın kuzeyindeki Kara Tepe hattında tutunmaya çalıştılar.

Tümenin güneyinden Mürettep Müfreze de Erikli – Kayacık doğrultusunda ilerledi.

Bandırma’nın talihi artık belli olmuştu. Taarruz birlikleri çok yorulduğundan Tümen ihtiyatında bulunan 15’inci Alay’ın 1 ve 2’ nci Taburlarına , birinci hattı aşarak taarruz etmeleri emredildi. Taburlar birinci hatta yetişmeden birinci hat birlikleri yorgunluğa ve gece karanlığına bakmayarak taarruza devam ettiler.

Saat 22 00’de Dikmenbayırı- 250 rakımlı Tepe hattı ele geçirildi.

Güneyden ilerleyen Mürettep Müfreze birlikleri de muharebe etmeden  Kayacık Köyü kuzeyindeki Kara Tepe’yi işgal ettiler.

Kocaeli Grup Komutanı, birlikleri 250 rakımlı Tepe ve Kayacık kesiminde istirahat ettirdi. Sadece 1 ve 2’ nci Akıncı Bölükleri’ni Bandırma’ya gönderdi.

Topçu, bindirme iskelesine taciz ateşine başladı.

Şehirde yangın çıktığı görülüyordu. Saat 23 50’de 24’üncü Alay’ın 3’ü ncü Taburu’ndan çıkarılmış bir subay keşif kolundan gelen rapordan , Yunanlıların Bandırma’dan çekildikleri öğrenildi. Derhal ilerlenerek Bandırma çıkış yolları, 17 Eylül 1922 günü saat 01 00’de tutuldu.

Bağımsız 61’ nci Alay, 15/16 Eylül 1922 gecesini, Yeniceköy batı sırtlarında geçirmekteyken, Yunanlıların Akçapınar mevzilerini bırakıp çekildiklerini öğrenince, Akçapınar’a yanaştı.

16 Eylül 1922 sabahı, Kocaeli Grubu Kurmay Başkanı, 61’ nci Alay’a gelerek, Mürettep Müfreze’nin emrine verildiğini ve şoseden Bandırma’ya taarruzla görevlendirildiğini, bildirdi.

Bunun üzerine,  61’ nci Alay,16 Eylül 1922 sabahı,  şose ile Gökmen Çiftliği arasından iki taburu birinci hatta ilerlemeye başladı. Arazi açık ve Gökmen’in kuzeybatı  sırtlarında mevzi almış 3 ncü Yunan Tümeni’nden iki Piyade Taburu,bir Süvari Taburu, bir Süvari Bölüğü ile iki Batarya  vardı. Ortalık ağarırken atış altında Gökmen hizasına ulaştı. Gece dahil ilerlemesine devam ederek düşman mevziilerine vardı. Fakat Yunanlılar çekilmişlerdi. İleri sürülen keşif kollarından saat 24 00’te alınan raporlardan Yunanlıların Bandırma’yı yakıp Kapıdağ Yarımadası’na çekildikleri öğrenildi.

2’ nci Tabur öncü olarak yürüyüşe geçti. 17 Eylül 1922 günü, ortalık ağarırken Bandırma’ya girdi.

Bandırma’daki Ermeni ve Rumlar,hâlâ Türk halkını öldürmeye devam ediyordu. 2 ‘nci Tabur’dan bir Müfreze ile 1 ve 2’ nci Akıncı Bölükleri ilçede sükuneti sağladılar.

16 Eylül 1922 günü yapılan muharebelerde 24’üncü Alay’ın kayıpları oldukça ağırdı. 2’ nci Tabur Komutanı ile 3’üncü Bölük Komutanı şehit olmuşlar, 1’inci Tabur Komutanı ve Alay Emir Subayı ağır yaralanmışlardı.  24’üncü Alay ve Hücum Taburu’ndan 200’den fazla şehit ve yaralı vardı.

Devamı Yarın