18 Eylül 1922  (Erdek’in Alınması):

17/18 Eylül 1922 gecesi Erdek’e gelen Yunan 30’uncu Alayı, bir Dağ Topçu Taburu ile bindirilmek üzere, 7 km. kuzeydeki Konya iskelesine gönderildi. 12’inci Alay ile toplar, 10’uncu Yunan Tümeni ve 3’üncü Yunan Kolordu karargâhları, 27’inci Yunan Alayı’nın artçı Taburu sırasıyla sabaha kadar bindirmeye devam ettiler.

18 Eylül 1922 günü saat 06 00’da, Erdek’ten bindirme tamamlandı.  Savaş gemileri, bırakılan erzak vs. ile eşyayı bombardıman ederken, nakliye gemileri Marmara Denizi’ne açılıyordu. Konya iskelesine giden 30 ncu Yunan Alayı da, saat 12 00’de bindirmeyi tamamladı ve gemiler uzaklaştı.

Kocaeli Grup Komutanı, ortalık ağarırken, Akıncı Bölükleri’yle beraber Deliklibayır Tepesi’ne çıktı.

61’inci Alay, bir taburu ile Deliklibayır’ın kuzey batı yamaçlarında emniyet hattında, iki taburu ile taburun gerisinde toplu olarak ihtiyatta ;

Mürettep Müfreze, Mamun Köyü batı sırtlarından Deliklibayır’a yanaşmaktaydılar.

18 Eylül 1922 günü, saat 09 00’da, Akıncı Bölükleri berzahtan geçtiler, kuzeydeki Hamamlı sırtlarını işgal ettiler.

Karada Yunanlılar görünmüyor, Erdek ise yanıyordu.

Akıncı Bölükleri’nin ardından, Mürettep Müfreze birlikleri de berzahtan geçerken, Erdek Körfezi’nden Averof Zırhlısı ile bir torpido ve Bandırma Körfezi’nden iki torpido, şiddetli ateş açtılar.

Mürettep Müfreze, bu ateşlere aldırmayarak Erdek doğrultusunda ilerledi.; bir taburu ile kasabanın kuzey sırtlarını tuttu. Diğer taburları ile kasabaya girerek güven ve düzeni sağladı. Bu taburlardan birini yarımadanın batı kıyısındaki Konya köyüne gönderdi ise de, Yunanlılar oradan da çekilmişlerdi.

Rasim Koçal :

“...Üç saat içinde Erdek’e vardık. Kasabaya 200 metre mesafedeki sırtta durdum. Önümüzde bir sivil gördüm. Çağırdım. Kasabada düşman olup olmadığını sordum,

- Bir saat evvel son vapur buradan ayrıldı. Tek düşman kalmadı, cevabını verdi.

Havaya maytap attım.

Yanımızdaki sivil koşarak kasabaya girdi. Üç saat hızlı yürüdüğümüz için çok yorulmuştuk. Oturduk.

1’inci Takım da geldi.

O sırada, kasabadan bir Türk bayrağı ile bir kalabalık geliyordu.Ekserisi  kadındı.  200 kişi kadardılar. Önlerinde bir hoca, tekbir alarak yanımıza geldiler. Kadınlar, erkekler heyecan içinde dua ediyor ve bize sarılıyorlardı. Bu surette kasabaya girdik. Ve kasabanın merkezinde durduk.

Arkadan Bölük Komutanı Yüzbaşı Ali Rıza Efendi geldi.” 

61’inci  Piyade Alayı, saat 17 30’da, savaş gemilerinin ateşleri altında, berzahı geçti. Alay, bir taburu ile Yukarıyapıcı Köyü’nün kuzeyindeki 710 rakımlı Devebayırı Tepe’yi işgal etti ve Erdek’in kuzey sırtlarına sürülen Mürettep Müfreze ile irtibat yaptı.  Diğer bir taburunu Yukarıyapıcı doğrultusundaki  Arap Dağı’na (Kirazlı, rakım 600) sürdü. Bu taburdan bir bölük, Karşıyaka iskelesine gönderildi. Alay Komutanı, bir taburla Yukarıyapıcı Köyü’nde kaldı.

1’inci Tümen, Gökmen ordugâhından emniyet tertibiyle hareket ederek, 18 Eylül 1922 günü saat 08 30’da, Edincik doğu sırtlarına vardığında, Yunanlıların çekildiklerini ve Kocaeli  Grubu’nun ateş ettiğini gördü.  Hemen topçusunu ve Kolordu Obüs bataryasını mevziiye sokarak, savaş gemilerine ateş açtı. Gemiler hemen uzaklaştı. 1’inci Tümen, Deliklibayır- Edincik- Tekfur Çiftliği bölgesinde kaldı.

18’inci Tümen, 18 Eylül 1922 günü saat 04 00’te, Erikli ordugâhından hareketle, saat 15 00’te Deliklibayır’a geldi. Yunan savaş gemilerinin ateşi altında berzahı geçerek, Yukarıyapıcı kesimine geldi ve konmaya geçti.

Kocaeli Grup Komutanı, önce Mürettep Müfreze ile Erdek’e gitmiş, ondan sonra Yukarıyapıcı Köyü’ne gelerek gecelemişti.

Mehmet Dumantepe :

“...Halit Paşa,

- Yalova Müstakil Bölüğü  ileri, dedi.

Atladık gittik.

Buradaki düşmanı, donanmayla aldılar.

O sırada Halit Paşa, geldi

Yüzbaşı, bize dedi ki:

- Paşa’ya  selâm verelim..

Yüzbaşı, Rasim Efendi, ben, birkaç kişi daha varız. Selâm verdik.

Halit Paşa,

- Ali Rıza, dedi. Ben, Yunanın 15 bin kişisi yerine, Yalova Müstakil Bölüğü’nün 15 kişisiyle Atina’yı alırım.

Devamı Pazartesi