Halit Paşa, bizim bölüğü çok seviyordu.“

Mürettep Süvari Tümeni, bugün de dünkü yerinde (Çarıkköy) kaldı. Kıyı boyunca, batıya ve doğrultusuna keşif kolları sürdü.

3’üncü Kolordu Komutanı Kur. Alb. Şükrü Naili (Gökbek ), bugünkü harekâtı, Karabayır’daki gözetleme yerinden takip ediyordu. Saat 14 50’de birliklerin son hedefe vardıklarını görünce, Kocaeli Grubu’nun  Kapıdağ Yarımadası’nda istirahat etmesini ve yangınları söndürerek yarımadayı taramasını, 1’inci Tümen’in  Edincik - Tekfur -  Gökmen çevresinde istirahat etmesini, Mürettep Süvari Tümeni’nin de 19 Eylül 1922’de bir alayını Susurluk’a göndererek, diğer birlikleriyle Gökmen’de toplanmasını emretti.

3’üncü Kolordu Komutanı Kurmak Albay Şükrü Naili (Gökbek ), saat 15 00’te, durumu Batı Cephesi Komutanlığı’na bildirerek kendisi karargâhının bulunduğu Gökmen’e gitti.

19 Eylül 1922 günü , 2’nci Ordu Komutanı Tümgeneral Yakup Şevki (Subaşı ), Kocaeli Grubu’na , İzmit bölgesine ilerlemesi ve bu yörede  toplanması emrini verdi.

BAĞIMSIZ YALOVA BÖLÜĞÜ’NÜN LAĞVI

İzmir ve Bursa istikametinde devam eden takip harekâtı, 18 Eylül 1922 günü son bulmuş, Batı Anadolu istilâcı Yunan kuvvetlerinden temizlenmişti.

Başkomutanlık,  ileride yapılacak mütareke ve barış antlaşmasında özellikle Boğazlar, Doğu Trakya ve İstanbul üzerinde söz sahibi olmak için, ordunun büyük kısmını, İtilâf devletleriyle bir çatışmaya meydan vermeden Boğazlar bölgesine yanaştırmak kararı aldı.

Batı Cephe Komutanlığı’ndan bu konuda direktif alan 2’nci Ordu Komutanlığı, 19 Eylül 1922 günü, birliklerine, 20 Eylül 1922 günü Boğazlar istikametinde harekâta başlamak üzere, harekât emrini verdi. Bu emrin Kocaeli Grup Komutanlığı’nı ilgilendiren kısmı şu şekildedir:

“...Kocaeli Grubu, İzmit dolaylarında toplanacaktır. Bölgesi İzmit Sancağı’dır. (Bugünkü Kocaeli ve Sakarya illeri) Gözetleme bölgesi İzmit kıyılarıdır.”

Rasim Koçal:

“...Erdek kasabasının üçte ikisini Rumlar teşkil ediyordu. Bunlar gitmiş, evleri boş kalmıştı. Boş evlere yerleştik. Harp bitmişti. Asker neşeli, vazife yoktu. Denize giriyor, bol yemek yiyorlardı.  İki gün bu şekilde geçtikten sonra, İstanbul üzerine hareket emrini aldık. İlk hedef Bursa idi… “

Kocaeli Grubu, 20 Eylül 1922 günü, Karacabey- Bursa- Yenişehir- İznik yolu ile İzmit’e doğru intikale başladı.

Kocaeli Grubu, 25 Eylül 1922 akşamı, Grup Karargâhı ile Bursa’ya, 18’inci Tümen’iyle Karacaoba’ya, Mürettep Müfreze ile Karaağaç’a gelmek üzere yürüyüşteydi.

Kocaeli Grubu, 27 Eylül 1922’de, kolbaşı ve Grup Karargâhı ile Bursa’ya vardı.

28 Eylül 1922 akşamı, Kocaeli Grup Karargâhı, 18’inci Tümen ve Mürettep Müfreze, Bursa’ya gelmiş bulunuyordu. 

Kocaeli Grubu, Bursa’da yeniden yapılandı.

Rasim Koçal :

“... Bağımsız Yalova Bölüğü olarak Bursa’ya gelince, istirahat etmeden bizi Mudanya’ya gönderdiler. Rumlardan kalan boş evlere yerleştik.

...İsmet İnönü, on kişilik bir heyetle Bursa’dan geldi. Sahilde köşk- vari bir eve yerleştiler.O sırada Bursa’dan Mustafa Kemal’in Muhafız Takımı da geldi ve vazifeyi bizden devraldılar.

Aynı gün, Bursa’ya döndük.  Setbaşı’nda Ermenilerden kalan metruk evlerde istirahate çekildik.

...Setbaşı’ndaki Ermeni kilisesinde bulunan 1 000 Yunan askeri ile 400 subaydan ibaret esirlerin muhafazasını bize verdiler.

4 Ekim’de Kocaeli Grubu dağıtılmıştı.

Kocaeli Grubu’nun askerlerinin 20 – 26 yaş arasında olanlar Trakya’ya geçecek ve 7 tane Jandarma Taburu teşkil edecekti. Genç subaylar da bu taburlara verildi.  ”

Hamza Akbay :

“...Bursa’da 1,5 ay kaldık. Balıkpazarı’nda Ermeni evlerinde oturduk.

Bölükte bulunan Mülazım (Teğmen) Kâmil Efendi’yi ve genç askerleri İstanbul’un işgâli için ayırdılar. Bölükte sadece Yüzbaşı ile ben kaldık.  Bölükte bulunan silâh ve teçhizatı depoya teslim ettik.  Yüzbaşı, Bursa’da kaldı. Ben, lağvedilen bölükten kalanları Kirmasti (Mustafa Kemal Paşa’da bulunan 11 nci Tümen’e götürdüm. Burada bizim bölüğün kalanlarını Alay’ın birliklerine dağıttılar. Beni de, 126’ncı Alay’ın 1’inci Taburu’na verdiler. Fırka (Tümen ) Merkez Komutanlığı’nda İnzibat Postabaşısı olarak vazife yaptım. Sonra da buradan terhis oldum..”

Bağımsız Yalova Bölüğü’nün görevine Bursa’da son verildi.

Yeniden tertiplenen Kocaeli Grubu unsurları da, 7 Ekim 1922 günü, İzmit yönünde intikale başladılar.

Böylece, Kurtuluş Savaşı sırasında, Yalova ve civarında büyük bir kahramanlık destanı yazmış olan Bağımsız Yalova Bölüğü de , tarih sayfaları arasındaki o şanlı yerini almış oldu.