Bu hafta sizlerle öğrencilerin matematikle ilişkisini ve buna olan yaklaşımlarını ele alarak neler yapabileceğimizi düşünmek istedim.

Türkiye’de matematik ve fen bilimlerine yaklaşımın olumlu olduğu söylenemez. Birde bölgesel farklılıklar dikkat çekiyor. Doğu Marmara Bölgesi en başarılı öğrencilerin yer aldığı ve ortalamanın yüksek olduğu yer iken, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da başarının düşük olduğu dikkatten kaçmıyor.

Bu süreçte ev aile ortamları, öğrencilerin ailelerinin ekonomik durumları, okul kaynakları, okul disiplin ve güvenliği, öğretmenlerin mesleki becerileri, öğretim ve öğrenme süreçleri başarıyı etkileyen değerler olarak karşımıza çıkıyor.

Hatta okulun akademik başarıyı arttırma çabaları öğrenci başarısını olumlu etkiliyor. Evdeki öğrenme ortamları başarıyı arttıran en önemli olgu olarak karşımıza çıkıyor.

Çocukların hayallerini canlı tutmak, onların dünyasına oyunla girmek onları fazlasıyla mutlu edecektir. Okula gelme sebepleri de arkadaşlarıyla beraber oyun oynamak ve kendini ifade etmektir. Hele ki bu pandemi sürecinde oyun isteği daha belirgin hale geldi.

Kendi ilimizde son birkaç yıldır Akıl ve Zeka oyunlarını çocuklara öğretmeye çalışıyorum. Bu ara kağıt kalem oyunlarına merak sardım. Nasıl bir sporcu sağlığını spor yaparak koruyorsa Japonlarda kağıt kalem oyunlarını oynayarak hem ruh sağlıkları hem de bedensel gelişimlerini koruyorlar. Bizler gibi kahvede zaman harcamıyorlar. Yaşamda bazen kahvede çayda içmek gerekiyor.

Kağıt kalem oyunları bu sene Tazof’un bünyesinde yarışma formatına sokuldu. İyi de oldu. Oyuncu Beyinler adlı turnuvasın ilk, orta, lise öğrencileri katılabiliyor. Yalnızca 10 TL gibi komik rakamla yarış-maya dahil olabiliyor. Bireysel olarak katılabileceğimiz yarışmanın son başvuru tarihi 26 Mart olarak belirlendi. Nisan ve Mayıs  elemeleri uzaktan final aşaması yüz yüze yapılmak isteniyor. Toplam olarak 60000 TL gibi ciddi bir rakamın katılanlara dağıtılmasının da önemli olduğunun düşünüyorum.

Hiçbir şey olmasa da o heyecanı yaşamak yarışma kültürü hakkında bilgi sahibi olmak her şeye bedel olduğunu düşünüyorum. Tazof’un internet sayfasına bakarak kağıt kalem oyunları hakkında detaylı  bilgi almak mümkün.

Çocuklarımızın hayallerini canlı tutmak adına herkese sağlıklı günler diler güzel günlerde buluşmak dileğiye….