Bu kentte 8-14 Mayıs 1998 tarihinde bir kongre yapıldı.  Kongre Türkiye’de yapılan ilk halk kongresi idi. Bir yıl öncesinden hazırlıkları başlatılan, kentin milletvekillerinden en  ücra köşedeki köy muhtarına kadar, kentten, köylerden seçilen 122 halk temsilcilerinin bulunduğu, bütün sivil toplum kuruluşlarının yetkililerinin katıldığı, valinin başkanlık ettiği, ticaret odasının büyük katkı sağladığı, başbakan tarafından açılışının yapıldığı mükemmel bir kongre idi.

En önemlisi kentin geleceği halka sorulmuştu. Günlerce anketler yapıldı. Yüzyüze görüşmeler gerçekleştirildi.  79’u köylerde 119 toplantı yapıldı.

Hakkını teslim etmek gerekir Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan kongrenin gerçekleşmesi için olağanüstü çalışma yaptı.

Bilimsel nitelikli 9 komisyon oluşturuldu. Komisyonlar günlerce çalıştı.

Tarım, Kültür ve Sanat, Eğitim Gençlik ve Spor, Orman, Sanayi, Turizm, Sağlık, Çevre ve Doğal Kaynaklar, Planlama ve Kent Yönetimi Komisyonları hazırladıkları önerileri genel kurula sundular. Komisyon önerileri 550 delegenin oy birliğiyle kabul edildi.

Kongre sona erdiğinde şehrin geleceği 9 komisyonun önerilerini kapsayan raporlarla şekillenmişti.

Halk, genç il Yalova’sına  sahip çıkmış geleceği ile ilgili fikrini söylemişti.

Halk temsilcisi olarak kongreye bizzat katılmış birisi olarak o günleri çok iyi hatırlıyorum. Güzel bir başlangıç noktası belirlenmiş ve planlara, projelere yansıtılmaya başlanmıştı.

Bakınız, Sanayi Komisyonu kentin geleceğiyle ilgili hangi kararları almış;

  1. İşsizlerin göçüne yol açacak sanayi yatırımlarına izin verilmemelidir.
  2. Sanayide katma değeri ve çalışanların gelir düzeyi yüksek çevreye duyarlı sektörler özendirilmelidir. Öneri olarak “Organize Yazılım Bölgesi” kurulması uygun bir yatırım olarak tespit edilmiştir.
  3. Üretilen değerlerin tüketme insiyatiflerinin Yalova’da odaklaşması sağlanmalıdır.
  4. Mevcut küçük ve orta ölçekli çarpık sanayi yerleşimleri, nakledilmesi dahil, bir disiplin altında toplanmalıdır.
  5. Yapımı devam eden 3 küçük sanayi sitesine ilave olarak 2 adet sanayi sitesi daha, öncelikle ilimizin batı kesiminde ve 2020’lerde 400.000 nüfuslu Yalova’nın ihtiyacına cevap verebilmesini sağlayacak kapasitede planlanmalıdır.
  6. Çevreye zarar verdiği tespit edilen bazı sanayi kuruluşlarının varlığı dikkate alınarak, bu türdeki sanayinin genişlemesi ve yeni benzer sanayi kuruluşlarının yapılması önlenmelidir.
  7. Çevreye zarar verici olacağı düşünülen ve ilimizde bu konudaki yasa ve yönetmeliklere uygun fiziki mekanın da bulunmadığı resmi makamlarca tespit edilen Organize Sanayi Bölgesi kurulmaması kongremizce uygun görülmüştür.
  8. Çevreye zarar verdiği tespit edilen bazı sanayi kuruluşlarının bu zararlarını ortadan kaldırıcı tedbirlerin çok kısa bir süre içinde alınması gerekmektedir.

Şimdi geldiğimiz noktaya bir bakar mısınız. Nasıl kararlar alınmış neler yapılmış.

Ben kongreye halk temsilcisi olarak katılmış birisi olarak görevimi yaptığıma inanıyorum.

Halka sorularak hazırlanan gelecek planını halka sormadan çöpe atanları kınıyorum. Kenti şimdi içinde bulunduğumuz noktaya taşıyanları asla affetmiyorum.

Gelecek kuşaklar kenti bu hale getirenleri ve kendilerine çevre sorunları olmayan iyi bir kent bırakmadıkları için hiç de iyi anacaklarını zannetmiyorum.

Sağlıcakla kalın.

İyi haftalar diliyorum.