Geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda üretimin önemine vurgu yapmıştım. Kısaca hatırlamak gerekirse mübadele muhacirlerinin Yalova’nın Elmalık Köyüne geldiklerinde sıfırdan nasıl normal yaşama döndüklerini anlatmaya çalışmıştım. Burada anlatmak istediğim zor şartlarda bile olsa üretime önem vermemiz gerektiği idi. 
Yazı ilgiyle okunmuş. Hele sosyal medyadaki yorumlardan anladığım kadarıyla üretimin arttırılmasında herkes hemfikir. Yorumları yapanların hoşgörüsüne sığınarak isimleriyle birlikte yaptıkları yorumları vereceğim;
Irem Tünay
Ah be sevgili Faruk bey
Hepimizin Ataları aynı duygu bilinç ve gayret içindeydiler. Onlardan öğrendik ve eskiden çoook eskiden bizler de onlara yardım ettik. Ben şehir çocuğu olarak bilemesem de sırtında küfesi babaannemle tarla tarla dolaşır yardım eder öğrenirdim. Hatta o kadar bilgisizim ki “ büyüyüp para kazanınca köy harman yerini beton yaptırmayı hayal ederim. Buğdaya taş toprak karışmasın “ diye
Şimdi köyler ile birlikte insanların kafası duygusu anlayışı da çorak
Değil yapmak isteyeni düşüneni bile red ediyorlar.
--------------------------
Arif Atılgan
Benim dedem babaannem ve 4 çocuğu da aynı şekilde Haci Mehmete gelmişler. Özellikle babamın yol anılarını öylesine dikkatsiz dinledigim için o kadar pişmanım ki. Bitti o insanlar o öyküler de bitti. Hafızamız yok artık. Bu sebepten büyüklerini dinleyenler anlatmalı buralarda onların anlattıklarını.
-----------------------------
Özcan Akçay
Teşekkürler. Hükümetlerin yanlış politikaları bizi bu hale getirdı. İnsanları yerinden yurdundan etti şehre topladı. Köyde, tarlada emeğinin karşılığını alamadı,şehirlerde rızkını aramaya cıktı.Geride köyüne dönmedi.
--------------------------------
TC Habibe Aydogan
Yalova’da yaptığımız şu; ne eksen yetişen bu toprakları hızla beton yığınına çevirmek, Dilovası’nın yaşanmaz haline gelmiş bugünkü haline özenip orası gibi sanayi şehrine dönüştürmek, Ata’mızın emanet ettiği tarım ve hayvancılık çiftliklerini nasıl yok ederiz derdine düşmek.
--------------------------------
Gürkan Çetintaş
Dayı Bizim köylümüzün son geldiği nokta.Bahceyi hayvanı satayım Yalova'dan Bir ev alayım.Durumum varsa iki tane alayım.Birde asgari ücrete iş buldum mu yuvarlanıp giderim.. Bahçeyle kim uğraşacak..
-----------------------------
Mümin Özden
Çok doğru.Bizim köyümüzde 1929 Bulgaristan göçmeni.Bizim büyüklerimiz de aynı zorluklarla hep ürettiler.Bende emekli olduktan sonra topraktan hiç kopmadım.Selamlar.
------------------------------
Kazım Varol
Çok güzel anlatmışsın Faruk ağabeyim örnek almamız gereken konu... selamlar.
------------------------------
Mehmet Künar
Faruk'cuğum,anlattıkların örnek alınacak davranışlar. Kendi ekip biçtiginin hazzı, tadı bir başka.Toprağı olan herkese tavsiye ederiz.
-------------------------------
İhsan Yildiz
Sevgili Hocam.güzel yazmışsınız. Aynen ben de hep sorarım:Dedeme babama neden şunu şunu sormadım.diye hatırlatırım. Bu sebeple ey gençler.Sorularınızı hazırlayın. Kağıt kalem alın yazın not edin.Sözlü tarih yok artık. Var da yok.Soralım yazalım lütfen.Faruk Hocam sağ ol.Çok yaşa.
Selam ve saygı ile.
--------------------------------
Mesut Alkan
Faruk ağabey ne güzel yazmışsın eline kalemine sağlık olsun. Müsaadenle yazını paylaşmak istiyorum.
--------------------------------
Temel Coşkun
Faruk bey yokluk insanı çalışmaya, üretmeye zorlar. Günümüzde bir tarafta yokluk var, bir tarafta bolluk var geneldede ciddi İsraf ve tembellik var. Üreten çok az tüketen fazla dolaysıyla sıkıntılar her geçenden artıyor. Köyler boşaldı, köyde oturanlarda ekip dikmiyor iş kaldı marketlere! Her taraf market oldu alıyor ve şikayet ediyoruz
Mehmet Osman Karataş
Buralara yerleşim ilk baharda olmuş ve bazı aileler tohumla gelmiş ve ancak ilk yıl mısır ile kışı geçinmişler son baharda buday ve diğer hububatları ekerek bazı aileler bir inek bir eşek ile bazıları kazarak ancak kendi ekmeğini ambarlarına taşımışlar zaten evler sazdan samandan hepisini rahmetle anıyorum.
------------------------------------
TC Niyazi Bektaş
ÇOK GÜZEL BİR İKAZ. .
YALOVA TAHIL AMBARIYDI..YA ŞİMDİ PAZARA GİT YERLİ ÜRETİM HEMEN HEMEN YOK GİBİ.
------------------------------------
Necati Mumay
Eline sağlık kardeşim..
-----------------------------------
Faruk Ömer Öskan
Teşekkürler.
-----------------------------------
Recep Türkan
Faruk Tezcan çok teşekkürler. Güzel stratejik konuları gündeme getiriyorsun tebrikler başarılar ::Atatürk ve Aşık Veysel ne güzel söylemiş efendi, sadık yarim...
----------------------------------
T C Melike Girgin
Faruk bey nasıl güzel yazmışsınız. Bende Girit mübadele göçmeni bir ailenin torunuyum. Bayramoğluna yerleştirilirler. Geldiklerinde türkçe konuşmadıkları için gavurlar geldi diye dışlanmışlar. Zeytinlikler olmuş tarım yapmışlar. Ancak yıllar sonra Aslan çimento fabrikası derken , bankaların dinlenme tesisi ,ardından yazlık furyası , ardından Tuzla tersanesi ile başlayan işçi göçü v.s bizim ailenin torunları iş ve tahsildiye toprakları bıraktı şimdi kalan bizler uzaktan bakıp şuralar bizimdi deyip anılarımızı anlatıyoruz masal gibi. Kısa bir süre     sonra biliyorumki anıları anlatacak     kimsede kalmayacak.???? zaten dinleyen de olmayacak.
------------------------------------
Figen Önal
Bahsettiğiniz konu için bilinçlilik gerekli. Sadece bir kaç kişinin aynı bilinç düzeyinde olması yetmiyor maalesef. Balık baştan kokuyor. O kadar doluyum ki, ülkemizde ki tarımla ilgili yanlışlar anlatmakla bitmez... Sırf bu yüzden bazı kanalların haber programlarını dinleyemiyorum, çünkü canım sıkılıyor, psikolojim bozuluyor. Allah herkese yardım etsin. Saygılar.
----------------------------------------
İsmail Bayraktar
Aynı sıkıntıları Orhangazi de Drama macırları da Yenigürlede.Yeniköyde, Yukarısöloz'de yaşamışlar.
---------------------------------------
Osman Nuri Şenol
Seni tebrik ediyorum Faruk.Önce sorunların nedenini bilmek,anlamak.Ona göre de çözüm üretmek.Evet,çocukluğumuzda fakirdik ama aç değildik çünkü üretim vardı.
----------------------------------------
Ş. Cahit Altınören
Faruk arkadaşım bravo, mesleğimize yakışır önemli bir uyarı ile kaleme aldığın yazın ,herkes tarafından da dikkata alınırda bir UYANIŞ başlar İNŞALLAH. Selamlar sevgiler .
----------------------------------------------
Hasan Ayas
Çok güzel bir konuyu gündeme almışsınız. Tebrik ediyorum arkadaşım.selamlar.
----------------------------------------------
Özkan Yıldırım
Okudum hocam yazınızı yeni Nesil eline çapayı alacak gibi durmuyor. Sizden bir sonra bizler geliyoruz. Son olarak Endüstriyel Tarımdan bizim çocuklar BİTCOİN         V. S. DİJİTAL İLE SATIN ALICAKLAR     BESİNLERİNİ...
--------------------------------------------
Mustafa Kızılırmak
DÜNYAYI YENİDEN KEŞFETMEĞE GEREK YOK.CUMHURİYETİN İLK YILLARIN'DA NE TAPILDIYSA ŞİMDIDE O YAPILMALI KURTULUŞ İÇİN ( ÜRETİM ÜRETİM URETİM) BİR KARIŞ BOŞ YER KALMAMACASINA ÜRETİM. BUNUN İÇİN DE DEVLET DESTEĞİ HOŞÇA KALIN SEVĞİLI DOSTLAR.
--------------------------------------------
Asuman Kengil
Yeter ki üretmek isteyelim.
--------------------------------------------
Fikret Turhan
Tebrikler hocam selam ve sevgiler.
-------------------------------------------
İyi haftalar diliyorum.