En sonda yazacağımı ilk önce yazayım, “Osmanlı Devleti Yalova’ da kurulmadı.”

Önemle tekrarlıyorum; Osmanlı Devleti, Yalova- Hersek’ te yapılan Bafeus Muharebesi ( 27 Temmuz 1302) sonunda kurulmadı.

Şöyle ki;

Bir süre Anadolu’ da dolaşan Ertuğrul Gazi liderliğindeki ( halen tartışılan ancak genel kabul gören inanışa göre Kayı boyu) aşiret, Söğüt’ te yerleşti; burada kök salarak büyümeye başladı.

Osmanlı Devleti’ nin kuruluş tarihini bizler okullarda 1299 olarak belledik.

Ancak, Prof. Dr. Halil İnalcık, Osmanlı’nın Söğüt’ te kurulmasına rağmen, kuruluş tarihinin 1299 olamayacağını; 1299 yılında devlet olma vasfı kazandıracak herhangi bir olay yaşanmadığını; Osman Gazi’ nin Yalova Hersek’ te kazandığı Bafeus Zaferi’ nin tarihi olan 27 Temmuz 1302 tarihinin Osmanlı Devleti’ nin kuruluş tarihi olması gerektiğini, ileri sürmektedir.

Merhum Halil İnalcık’a göre, (Bafues Zaferi’ nden sonra Osmanlı, devlet düzenine geçtiği için), bu tarihin devletin kuruluş tarihi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Ne var ki, başlangıçta yapılan yanlış bir açıklama ( ki, sonradan bu ifade düzeltildi), toplumumuzu yanlış yönlendirdi.

Hürriyet Tarih Dergisi bile 6 Kasım 2002 tarihli birinci sayısında “ “Osmanlı Devleti, 27 Temmuz 1302 tarihinde Yalova’ da Kuruldu” diye başlık attı. Yazılı ve görsel medya da hemen hemen aynı ifadeyi kullandı.

Osmanlı’ nın Bafeus Zaferi’ nden sonra nasıl devlet düzenine geçtiği ve yapılanlar, elbette ayrı bir yazı konusudur.

Biz tekrar muharebeye dönelim.

Pek çok kaynakta ya da yazıda belirtildiği gibi, Bafues Muharebesi, Çobankale ya da Koyunhisar Muharebesi değildir.

Yalakdere Vadisi’ nde bulunan kale ve civarında 27 Temmuz 1302 tarihinde bir muharebesi olmamıştır; bu kalenin Bafeus muharebesiyle yakından uzaktan bir ilgisi yoktur.

Vadideki bu kalenin adı da zaten Bafeus değildir!

Bafeus Muharebesi, Hersek burnunda kıyıya çıkan Roma/Bizans kuvvetleri ile kıyı başını savunan ve çıkan düşmanı pusuya düşüren Osman Gazi’ nin adamları arasında başlamış; Roma/ Bizans kuvvetleri içinde bulunan paralı asker olan Alanlar’ ın ok atışları Osmanlı atlılarını paniğe sevk edince, muharebe günümüzdeki Altınova ilçe merkezinde kadar devam etmiş; burada Osman’ ın adamları, kontrolü ele geçirip düşmanı püskürtünce, Alanların korumasındaki Roma/ Bizans askerleri korku ve panik içinde bir kısmı İzmit yönüne, bir kısmı da geldikleri gemilere koşarak, bölgeden kaçmışlardır.

Tekrarlıyorum;

Muharebe önce deniz kenarında başlamış, daha sonra günümüzde Altınova ilçe merkezinde sürmüştür.

Muharebenin Yalakdere vadisindeki kaleyle yakından uzaktan bir ilgisi yoktur.

Muharebenin adının Çobankale ya da Koyunhisar Muharebesi olarak adlandırılması yanlıştır;

Koyunhisar Muharebesi başka bir muharebedir ve bu bölgeyle ilgisi yoktur.

Bafeus adı da bir kale adı değil, kıyıdaki bataklık alandan dolayı, dönemin tarih yazarı Pachymeres tarafından yapılan bir tanımlamadır; Bafeus: sulak alan demektir.

(Konuyu işlemeye devam edeceğiz.)