Şubat 2012’nin çevre olayları

YALOVA’DA ALINAN KARAR SİNOP’TA KONUŞULDU

1 Şubat’ta, İl Genel Meclisi’nin Yalova’da kömürlü termik santral yapılmasına karşı 2011 Ocak ayında aldığı karar, Sinop İl Genel Meclisi’nde konuşuldu. Sinop’ta yerel meclisin CHP Grup Başkanvekili Abdullah Batur, “Gerze Yaykıl Köyü Termik Santrali için, Yalova İl Genel Meclisi gibi ‘Termik santral istemiyoruz’ diyemedik” şeklinde konuşarak kendi meclis üyelerini ağır şekilde eleştirdi. Batur, bu tepkiyi, meclis üyelerinin Sugözü Termik Santrali’ne yaptıkları gezinin ardından değerlendirme yapmak için ‘bir de yurt dışındakileri görelim’ diyerek verilen önergeye CHP Grubu olarak red vereceklerini açıklarken gösterdi.

GÜNEYKÖY İÇİN GÜRER’DEN AÇIKLAMA GELDİ

2 Şubat’ta, Güneyköy’de var olan iki taş ocağından birisi olan Gürer Madencilik AŞ’nin kurucularından Ercan Gürer, yeni bir taş ocağı kurmadıklarını, aksine mevcut taşocağından alan terki yaptıklarını söyledi.

YALOVA’NIN EKOPARKURLARI EMİTT’TE

9-12 Şubat tarihleri arasında İstanbul Tüyap’ da yapılacak olan 16.Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te Yalova İline ait kısımda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen “Ekoturizm de Trekking Parkurları” projesi kapsamında hazırlanan kitapçık,broşür ve afişler de sergilendi.

SANAYİ ALANLARININ ASKI SÜRESİ DOLDU

11 Şubat’ta, Yalova’da her vali değişiminde gündeme gelen 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın ‘revizyonu’ tartışması sürerken, planda en büyük tartışmaya neden olan ‘Sanayi Alanları’nı yeniden belirleyen değişikliklerin askı süresi doldu. Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer, Aksa’nın itirazının plan notuna yapıldığı için değerlendirilmeye alınmayacağını söyledi, ancak ilerleyen günlerde itirazlar meclis gündemine geldi.

YALOVA’DA KÜÇÜK BALIĞA GEÇİT YOK

13 Şubat’ta, Tarım İl Müdürü Selim Karahan, özellikle Greenpeace gibi çevreci örgütlerin kampanyalarına hedef olan balık boylarıyla ilgili Yalova’da denetimlerin yapıldığını, denetlenen 27 yerde 9 balıkçının balıklarına el konulduğunu dile getirdi.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın geçtiğimiz temmuz ayında yürürlüğe giren balık boylarıyla ilgili avlanma limiti lüfer için 14'ten 20 santimetreye, lagos ve orfoz için de 30'dan 45 santimetreye çıkarılmıştı. Bu durum özelikle lüfer yavrusu çinekopun tezgahlar olmasının balıkçıya en az 800 TL’yi bulan cezai müeyyideler getirmesi anlamına geliyor.

GIDADA 290 İHBARDAN YALNIZCA 30’U GERÇEK

14 Şubat’ta İl Gıda ve Yem Şube Müdür Vekili Pasin Akbulut, Alo 174 Gıda Güvenliği hattına gelen ihbarlarla ilgili bilgi vererek, 2009’dan bu yana gelen toplam 290 ihbardan yalnızca 30 tanesine idari yaptırım uygulandığını söyledi. Akbulut, “Demek ki her 10 ihbardan bir tanesi gerçek” diye konuştu.

14 ŞUBAT’TA TERMİK DUMANLAR

14 Şubat’ta, Aksa Akrilik Kimya AŞ içindeki 645 MW’lik kömür yakıtlı termik santral, dumanlarını savurmaya başladı. Taşköprü bölgesinde vatandaşlarda endişe yaratan, Yalova’dan bile kolaylıkla izlenebilen bacalardan çıkan duman ve kül, Yalova için 14 Şubat’ta ironik bir sevgililer günü hediyesi oldu!.


HERSEK KUŞ CENNETİNDE YENİ GÖZLEMLER YAPILDI

16 Şubat’ta Kuş türleri ve sayılarıyla ilgili gözlem çalışmaları yapan TRAKUŞ üyeleri ve kuş gözlem toplulukları, Yalova’nın Hersek Lagünü’nde su kuşlarını gözlemledi. Sulak alanlardaki kuşları fotoğraflayan kuş gözlemcilerinin kayıtları TRAKUS internet sayfasında ve Kuşbank Blog’da yer buldu. Son gözlemlerde 49 ayrı tür ve 260 kuş fotoğraflandı.

25 BİNLİK PLAN AMELİYAT MASASINDA

17 Şubat’ta, Türkiye’de İl Çevre Düzeni Planı’nı yapan ilk kentler arasında yer alan Yalova’nın 25 bin ölçekli planı, gelen plan değişikliği talepleri üzerine Yalova Valiliği’nde yapılan toplantı ile adeta ameliyat masasına yatırıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova’nın gelişen profili içinde İl Çevre Düzeni Planı’nda plan ruhuna aykırı olmayacak ve kamu yararı gözetilecek şekilde gözden geçirilmesi ve taleplerin değerlendirilmesi için bir araya gelindiğini dile getirdi.  Toplantıya İMO Yalova ve Mimarlar Odası İl Temsilciliği’nden temsilcilerin çağrılmamasına bu iki odadan tepki geldi.

KAÇAK SANTRAL DAVASINDA BİLİRKİŞİ RAPORU DİKKAT ÇEKTİ

21 Şubat’ta Aksa Kömür Yakıtlı Termik Santrali’nin 2009’da yapı ruhsatsız başlayan inşaatıyla ilgili olarak açılan soruşturma sonucunda Taşköprü’nün Belediye Başkanı Şaban Ertan ve belde belediye meclis üyelerinin görevi kötüye kullanmaktan yargılanmasına dün yapılan duruşma ile devam edildi. Bilirkişi raporundaki muğlak ifadeler tepki çekerken, mahkemeye katılan İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan, bilirkişinin 2011/10 sayılı meclis kararıyla getirilen kömürlü termik santral ve kimyasal depolama kısıtının tam tersi yönde bir tespit yaptığını ve itiraz edeceklerini söyledi.

GREENPEACE EYLEMİNDE BİR YALOVALI AKTİVİST

23 Şubat’ta Greenpeace eylemcilerinin Ankara’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde yaptıkları inek kostümleriyle yaptığı GDO protestosunda Yalovalı bir aktivist de yer aldı. Perşembe Akşamı Bisikletçileri ve Yalova Çevre Platformu’nda da gönüllü olarak çalışmalarda bulunan Oya Erkan, Greenpeace eyleminde de aktivist olarak yer aldı ve Türkiye genelinde ilgi toplayan inekli eylemde çeşitli şehirlerden bir araya gelen temsili GDO’lu ineklerden birisi oldu.

BAKAN YILDIZ, “46 SANTRALE 46 YERDE İTİRAZ VAR”

26 Şubat’ta Yalova'da Termal’de düzenlenen Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Çalıştayı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhabirimizin sorduğu,  “Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Gerze’de, Aliağa’da, Foça’da, İskenderun ve Yalova’da insanlar kömür termik santrallerine tepki gösteriyorlar. Enerji politikasında kömür yakıtlı termik santral furyası ne kadar sürecek” sorusuna Bakan Yıldız, “Altını kalın çizgiler ile çiziyorum ister bundan Yalovalı kardeşlerimiz vatandaşlarımız olsun ister başka bir yerdeki olsun zaman zaman tencere tavayla görünüyor. İyi niyetli yapılanları tenzih ederek söylüyorum. 46 santral başvurusu ve 46 yerde itiraz var. Bunda bir gariplik var. Türkiye’nin toplam faydasına, menfaatine çalışmamız lazım” diye yanıt verdi.

YALOVA’DA 2023’TE 375.000 NÜFUS BEKLENİYOR

28 Şubat’ta yayınladığımız haberde, bilimsel araştırmalara göre Yalova’nın önümüzdeki dönemdeki nüfus projeksiyonunda 2023’te 375 bin kişiye ulaşacağının tahmin edildiği yer aldı. Körfez Köprüsü’nün yapılmasıyla hizmete girecek olan Gebze-İzmir Otoyolu’nun geçtiği bölgelerde nüfusa etki edeceğinin hesaplanmasına karşın, bu etkinin sanıldığı gibi yüksek olmayabileceği TÜİK ve Hacettepe Üniversitesi’nin ortak araştırması ile vurgulanıyor.

SANAYİCİLERİN TERMİK SANTRAL VE VOPAK FERYADI

28 Şubat’ta, Yalova 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda geçtiğimiz ay onaylanan sanayi alanları lejantlarına, Taşköprü Belediyesi, Vopak ve Aksa cephesinden yapılan itirazlar kamuoyuna yansıdı. İtirazlarla, Yalova Çevre Düzeni Planında, Yalova’ya kömürlü termik santraller ve kimyasal depolama tesisleri yapılamayacağını öngören plan hükümlerinin eş zamanlı olarak Yalova Belediyesi ve İl Genel Meclisinin yapacağı toplantıyla kaldırılması istendi. 10 Ocak’ta askıya çıkan sanayi alanı değişikliklerine itirazlar 28 Şubat 2012 Salı günü İl Genel Meclis Başkanlığı ve Yalova Belediye Başkanlığı’na gönderildi. Vopak ve Aksa, muktesep hak taleplerini itirazlarında dile getirirken, Taşköprü Belediyesi itirazında ise, Çevre Düzeni Planı’nda Vopak ve Topçular Feribot İskelesi arasındaki bölgenin de sanayi alanı yapılması, Vopak’ın bulunduğu arazinin ise sanayi alanından çıkarılarak depolama alanına dönüştürülmesi ve Aksa içindeki alanın da termik santral alanına dönüştürülmesini istedi. 
Editör: TE Bilişim