Süheyla Uzuneser, İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmalar, Yalovalı kadınların iş hayatındaki konumları ve kadın girişimciliğinin önündeki engelleri,  kadının çalışma yaşamına dair tüm ayrıntıları Yalova Gazetesi okuyucularıyla içtenlikle verdiği cevaplarla paylaştı.

N.İLÇİN- Öncelikle başarılı bir iş kadını olmanın yanında YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı’na seçilerek yeni bir misyon daha üstlendiniz, kendinizden ve Kadın Girişimciler Kurulu’ndan bahseder misiniz?

S.UZUNESER- 9 Ekim 2007’ de Kadın Girişimciler Kurulu oluşumu başladı. Özel sektör, Ticaret Sanayi Odası bünyesinde yapılanma oldu. Bu Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne bağlı bir oluşum aslında, ancak illerde Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturuldu. Biz de İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak TOBB’a bağlıyız. YTSO bünyesinde oluşturulan Kadın Girişimciler Kurulu ilk kurulduğunda 11 kişiydi. Ardından TOBB’un 2011 Haziran ayında gerçekleştirdiği tüzük yenilemesi sonucunda üye sayımız 42’ye çıktı, şu anda tüm kadromuz dolu, belli yaptırımlarımız var. İl Kurullarında iki, icra kurullarında dört kez katılmayan çıkartılıyor. Daha önceki başkanımız Yıldız Tuna döneminde ben de başkan yardımcısıydım. Çok güzel çalışmalarımız oldu. Kendisi çok yoğun olduğu için onun ısrarıyla başkanlık işine ben girdim. Aslında 27 yıldır iş hayatının içerisindeyim. Yıldız Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği mezunuyum. Ayrıca üniversite yaşamım boyunca öğretmenlik tecrübem de oldu. Aynı zamanda üç çocuk annesiyim.

N.İLÇİN- YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu  oldukça aktif çalışan bir kurul, çalışmalarınızdan bahseder misiniz, neleri amaçlıyorsunuz, ne kadarı gerçekleşiyor?

S.UZUNESER- YTSO’da Kadın Girişimciler Kurulu olarak 42 üyemiz var, 15 günde bir icra kurulu toplantımızı yapıyoruz. Kendi içimizde çalışma gruplarımız var. Üniversite ile yürüttüğümüz girişimcilik aşısı projemiz var. Bu projede ulusaldan  çok konuklarımız oldu, basın bize çok destek oluyor. Bu vesileyle onlara da ayrıca teşekkür ediyorum..Geçen sene liselerde bir çalışma başlattık. Liselerde girişimcilik dersi veriyoruz, lise öğrencileri çok ilgiyle karşıladı. ‘Geleceğine yön verirken girişimciliği öğren’ projesi hem meslekler hakkında bilgi verirken, nitelikli olmak girişimcilik ne demektir, nasıl girişimci yönleri ortaya çıkar, bunları anlattık. Kuruldaki üyeler kendi öykülerini paylaşıyor, arkadaşlarımız büyük mücadelelerle bir yerlere gelmişler. Burada başarı varsa bu tek kişiyle olacak bir şey değil, iyi organize oluyoruz güzel bir enerjimiz var.

Tekno kadın projemiz vardı, üniversite-YTSO ve Bitki Bilimleri Derneği  olarak ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bir projeydi. İnterneti verimli kullanmak, yaptıkları işleri ve kendilerini tanıtmak amaçlı. Keşke bu sene de yapabilsek, bu olmasa bile bilişim konusunda kadınlara birkaç kurs vermek istiyoruz. YTSO üyesi iş sahibi kadınlar arasında işbirliği ve dayanışma için düzenli üye ziyaretleri yapıyoruz. Bunun dışında ulusaldaki toplantılarda ilimizi temsil ederek, önemli iş derneklerinin toplantılarına katıldık. Kocaeli ve Gebze’de iş çevreleriyle diyalog içinde olduk. TOBB’un toplantılarını hiç aksatmıyoruz. İller kadın girişimcileri arasındaki diyaloglarda var olmak istiyoruz, amacımız hedefimiz misyonumuz belli, ama bunu keyif ve farkındalıkla yapıyoruz.

Seçimlerden sonra valimizi ziyaretimizin ardından mikro kredi çalışmasını paylaştık. Çalışma grbumuzla başkan yardımcılarımız Rezzan Dikici ve Zuhal Karakoyun’la birlikte, çok aktif çalışıyorlar kendileri de. Mikro kredinin ilgili kurul üzerinden olması mümkün değildi, bir dernek olması gerekiyordu. Bu amaçla Yalova Kadın Girişimciler Derneği’ni kurduk. Çalışmalarımızı başarıyla yürütüyoruz.

N.İLÇİN- Yalova’da kadın girişimci açısından bakarsak nasıl bir fotoğraf çıkıyor karşımıza?

S.UZUNESER-Yalova’da kadın girişimci şirketlerde geride kalmış aktif değil, işin içine fazla girmemiş. Bize üye olarak 300 kadın üye var YTSO’da. Pek çoğu kendi adına ve şirket ortağı ve müdür konumunda olan kişiler . Bu kadınların  hepsinin bu çalışmalara katıldığını söyleyemeyiz. Küçük işletmeler bir kısmı, evin çocukların yükü var. Bu kurulda koşturan arkadaşlarımızı da ayrıca tebrik ediyorum. Üyelerimizle diyaloglarımızı sürdüreceğiz, KOSGEB desteğiyle kurulmuş işyerlerimiz var, bu işyerlerine de ziyaretlerimiz sürecek.  Kamu kurum ve kuruluşlarında üst düzey kadınlarımız da var, YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulunda. Kadro yüzde sekiz on civarında böyle . Epeyce yol aldığımız Hobim İşim Olsun Projesinden bahsetmek istiyorum. Bu projeyle hobiler işe dönüşsün istedik. Dernek üzerinden başladık, süs sabunu yapımıyla ilgili iki kurs bitti, kadınlara anlatmak öğretmek, bu işi ticarete dönüştürmek istiyoruz, bu sektör profesyonelleşsin ki markalaşabilsin..

N.İLÇİN-Kadınımızın daha çok istihdama katılması için neler yapılabilir, kadının sizce iş hayatında aktif olarak yer almasının önündeki en önemli engel nedir?

S.UZUNESER-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde  1 milyon 460 bin üye arasında sadece 80 bin kadın girişimci var.  Girişimcilik önünde yasalarla ilgili engel yok, ama toplumsal bariyerler var. Kadınlar bir şeyler yapmak istiyor, potansiyel var ancak sermaye sıkıntısı da var. Şöyle  ki dünyadaki malların yüzde ikisi kadınların sadece. Son dönemde KOSGEB desteklemeleri var. Kafetarya, mantıcı, kitapçı açılabiliyor kadınlarımız, girişimcilik risk almayı getiriyor. Bu riski alırken de kontrollü olacaksınız. Bir işi 24 saat düşünmek gerekiyor. Bizim kendi işimizi her an düşünmemiz gerekiyor. Hayat tarzı bu diyebiliriz, bundan heyecan duyup, sürdürülebilir, farklı alternatifler denenebilir

N.İLÇİN- İş dünyasında erkek ya da kadın girişimci olmanın avantaj ve dezavantajları neler size göre?

S.UZUNESER-Kadın ve erkek girişimci olmak şeklinde bir değerlendirme yapıldığında, kadınların pozitif bakış açıları var. Erkek olmanın da farklı dezavantaj ve avantajları var. Kadınlar iş yaşamında yer alsalar da ev işi çocuk işi yine kadına kalıyor. Eşimle aynı işyerindeyiz, ama eve girerken ne yiyeceğimizi yine bana soruyor, işten sonra evde sorumluluk başlıyor. Bu yönden bakıldığında kadınların yükü fazla. Ancak öte yandan kadınlarımız sıkıntılarla pişerek geliyor. Erkek bir işe odaklanıp onun üstüne gidiyor. Ama kadın sabah kalktığından itibaren birçok farklı işlerle uğraşıyor. Çocuk yaşta kızlara sorumluluk veriliyor, bu da kadınlara ileriki yaşlarda avantaj oluyor.

N.İLÇİN- Yalova Türkiye ortalamasına bakıldığında kadın nüfusunda okuma-yazma oranı olarak ve eğitim seviyesi yüksek bir şehir. Buna paralel olarak Yalovalı kadınların yeterince iş hayatına katıldığını düşünüyor musunuz?

S.UZUNESER- Öncelikle kadınlarımızın teknolojiyi iyi takip etmeleri ve kullanabilmeleri gerekiyor. Çağımız bilgi ve teknoloji çağı, her şey hızlı değişiyor. Birkaç yıl önce olmayan şeyler bugün hayatımızda. Kadınların en azından bilgi teknolojilerine yakın olmaları lazım, bilgisayarı iş amaçlı kullanmayı öğrenmeleri lazım, eğlence olarak değil. Bilgisayara, bilişime çok önem vermemiz gerekiyor. Ben şu işi çok iyi yaparım vurgusunu yapmak gerekiyor. Rekabet çok acımasız, müşterinin çok fazla alternatifi var, yaptığımız işin en iyisi olmak zorundayız. Verdiğimiz hizmetin en iyisini yapmak durumundayız, işin sırrı burada. Kadınların ve bütün toplumun bilinçli olması gerekiyor.

Editör: TE Bilişim