Kosova ziyareti sırasında Prizren Esnaf Derneği Kadın Kolları ve YTSO Kadın Girişimciler Kurulu ayrı bir toplantı gerçekleştirerek Kosova’da kadın girişimciliğinin arttırılması noktasında fikir alışverişinde bulunmuştu. YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun girişimcilik ruhunu Kosovalı kadınlara da  aşılayabilme yolunda ilk somut adımı teşkil edecek işbirliği için Kosova Sanayi  ve Ticaret Bakan Danışmanı Levent Buş, 20 Ekim cumartesi günü Yalova’ya geliyor. Bakan Danışmanı Buş, YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu ile toplantıda bir  araya gelecek ve işbirliği için iyi niyet protokolü de imzalanacak.

Kosova ziyaretinde, Kosovalı kadınların yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanı’nın bütün temaslarda kendilerini yalnız bırakmadığını dile getiren YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Süheyla Uzuneser, Yalovalı kadınların yanı sıra Kosovalı kadınlarla da girişimcilik konusunda destek ve işbirliği içerisinde olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

4-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Kosova ziyaretinin İl Kadın Girişimciler Kurulu  üyeleri açısından oldukça başarılı geçtiğinin altını çizen Kurul Başkanı Süheyla Uzuneser, Kosova temaslarını ve geziye ilişkin ayrıntılı notları Yalova Gazetesi okuyucularıyla paylaştı.

N.İlçin- YÜSEM tarafından organize edilen Kosova ziyaretine İl Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri olarak iştirak ettiniz. Geziye Yalova’dan katılanlar kimlerdi ve temasların ilk gününde hangi çalışmalara katıldınız?

S.Uzuneser- Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müdürü Prof.Dr.İsmail Adak, Yüsem Koordinatörü Serap Türkyılmaz, YTSO Başkanı Celal Özel, YTSO Yönetim Kurulu üyesi Nusret Karaalioğlu (Yapın İnşaat), Muğlim Bagatar (Bahadır Madencilik), Serdar Yıldız (Et-Se  Et Ürünleri), Behram Kavlak (Enkay Makine), Abdülkadir Özkan ( Kardelen Kozmetik), Murat Uzuneser( Eser Mühendislik), Zuhal Karakoyun (Çeliker Ticaret), Tijen-İrfan Evcin (EVÇAY), İsmail Karakoyun (Area Makine), Fikret Kır (Demo Fıre Yangın Söndürme Sistemleri) katıldı.

İlk gün Priştine’de düzenlenen Kosova Türkiye Ticaret Odası ve UNDP işbirliğinde “Kosova –Türkiye İşadamları Buluşması” konulu toplantıya katıldım. Toplantıda Türkiye’nin Kosova’ya yaptığı yatırım ve işbirliğine vurgu yapıldı. Düzenlenen toplantıya, Kosova Türkiye Ticaret Odası Başkanı Suat Albayrak, Kosova Ekonomi Odası Başkanı Safet Gerhaliu, Trakya Aktif  İşadamları Derneği Başkanı Ali Can, Tuscon Başkan yardımcısı Ömer Başbuğ, Türkiye Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo katıldılar.

N.İlçin- Kosova ziyaretinde; YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak Kosovalı kadınlarla ne gibi temaslarda bulundunuz, girişimcilik konusunda Yalovalı kadın girişimcilere göre onların durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

S.Uzuneser- Prizren’de Esnaf Derneği Kadın Kolları ile YTSO İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak ayrı bir toplantı gerçekleştirdik. İki şehir arasında işbirliği konusunda neler yapılabilir, hangi projeleri gerçekleştirebiliriz noktasında görüşmelerimiz oldu. Yalova’da hayata geçirdiğimiz ‘Hobim İşim Olsun’ projesi hakkında bizden bilgi istediler. Çiçek sabun projemiz onların da ilgisini çekti. Çiçek Sabun Projemizi Kosovalı kadınlara da öğretilmesi noktasında neler yapabiliriz, bunları ele aldık. Ayrıca toplantı sırasında TRT Televizyonu da yapılan temaslar ve çalışmalarımızla ilgili olarak benimle mini bir röportaj gerçekleştirdi.

Prizren’li kadınlarla yaptığımız görüşmelerde onların girişimcilik konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadığını ve bu konuda kadının evden çıkartılıp istihdama katılmalarının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdik. Orada yaptığımız gözlemlerde kadının çalışması ve iş hayatına katılması konusunda bir istatistiki verinin dahi ellerinde olmadığını gördük. Daha yolun çok başındalar ama, karşılıklı işbirliğiyle biz Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptığımız çalışmalarla onlara da ışık olmak ve yol açmak istiyoruz. Bu konuda işbirliğimiz sürecek.

N.İlçin-Kosova ziyaretinizde Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri firma bazında iş bağlantıları oldu mu, ziyaret Kurulunuz açısından nasıl geçti, değerlendirmeniz nedir?

S.Uzuneser- Bu tarz gezileri kurul üyelerimizin bilgilerini ve ufuklarını genişletmeleri, yapılan  iş girişimleri ve çalışmaları yerinde inceleme fırsatı verdiği için oldukça faydalı buluyorum. Bunun yanında gerçekleştirilen iş forumları ardından kurulan ticari bağlantılar, Yalova’nın dışa açılması ve paralelinde ihracat bağlantılarının da arttırılması anlamında oldukça yararlı organizasyonlar. Kadın Girişimciler Kurulu üyelerimiz bu iş seyahatinden oldukça yararlı işbirliği çalışmalarıyla döndüler. Örneğin heyetimizde bulunan firmalarımızdan Ev-Çay’dan Tijen Evcin, sektörle ilgili incelemelerde bulundular.

Ev-Çay Kosova’daki benzer bir firma ile görüşmelerini yaptı, aynı zamanda sahada inceleme yapma fırsatı buldu. Görüşmeler sonucunda Ev-Çay Kosova’yla bitki çayı ihracatı konusunda somut adımlar attı. Ayrıca ziyaretlerimiz sırasında Türkiye’den Kosova’ya giderek özelleştirilen firmaları satın alarak yatırım yapan Türk vatandaşlarıyla da görüşme imkanı bulduk. Orada Yalovalı işadamları için fırsatlar olduğunu gözlemledik, Kosova’nın Yalova’nın ihracat, yatırım ve işbirliği çalışmaları için fırsatlara açık bir yer olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiği sonucuna vardık.
Editör: TE Bilişim