Omicron varyantından diğer varyantlardan farklı olarak solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu ve zatürreye çevirme olasılığı biraz daha düşük gibi görünüyor ama genel semptom boğaz ile ilgili daha fazla. Bunun dışında eklem ağrıları, kas ağrıları ve burun akıntıları şikayetleri de gelebilir. Omicron varyantının Delta’nın en önemli farkı tat ve koku kaybının çok az görülmesidir” dedi.
‘Karantina Süresi Evde Geçirilebilir’
Prof. Dr. Arıca, omicron varyantının ayırt etmenin yollarını da paylaştı. Arıca, “Omicron varyantının, influenza yani grip virüsü ve soğuk algınlığı virüsü ile belirtileri birebir aynı olabilir. Her ikisinde de ateş, kas ağrıları, baş ağrıları, boğazda yanma ve gıcık hissi ortaya çıkabilir. Bu nedenle, Omicron varyantının grip ve soğuk algınlığından ayırt edilmesi zor olabiliyor. Ayırt etmek için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. PCR test ile Omicron varyantı tanısı konuyor. Viral Panel ile de influenza tanısı konuluyor. Şu an acillere başvuran vakaların büyük bir çoğunluğuna grip ve soğuk algınlığı tanısı konuyor. Grip vakalarına göre Omicron vakalarının biraz daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Omicron varyantı, soğuk algınlığı ve gribin tedavileri aynı. Her üç virüste de izolasyon ve karantina süreci en az beş gün olmak şartıyla mevcut. Eğer herhangi bir test yapılmadıysa, acile gidilemiyorsa ve bu sıraladığımız belirtiler mevcutsa kişi mutlaka kendisini beş gün karantinaya almalı ve dinlenmelidir. Bol dinlenme, düzenli uyku, vitamin takviyeleri ve bol sıvı alarak karantina süresi evde geçirilebilir” dedi.
Son Varyant Olabilir
“Wuhan, İngiltere, Delta ve Omicron olmak üzere şu ana kadar 4 tane varyant görüldü. Her birinin özellikleri birbirinden farklıydı. Bilimsel çalışmalar ve veriler Omicron varyantının biraz daha hafif olduğunu gösteriyor. Zatürre ve yoğun bakım servislerine yatış oranlarının diğer varyantlara oranla daha düşük oranda olduğunu gösteriyor ama bu rehavet nedeni olmasın bunun neden Omicron varyantının daha hafif seyretmesi mi yoksa yapılan aşıların etkisiyle mi daha hafif atlatılıyor bu tam olarak net değil. Aşılama devam edip toplumsal bağışıklama dediğimiz yüzde 80’lik orana ulaşabilirsek Omicron varyantı son varyant olabilir. Çünkü aşılama oranı arttıkça bu varyant zincirinin, ağırlaşma veya öldürme riski daha da düşüyor. İkinci dozda toplumsal bağışıklama için hedef yüzde 80’di. Bu veriler artık değişti. Güçlendirici ve hatırlatma dozu dediğimiz 3. doz aşının yüzde 80 oranına geçmesi bekleniyor. Omicron ve delta karışımı olan deltacron iddiaların Dünya Sağlık Örgütü doğru olmadığını açıkladı. Geçmiş dönemde de gördüğümüz gibi her iki varyantın da ya üç varyantın bir arada olduğu karışık varyant virüsler ara ara çıkacaktır. Belirli olgularla ilerleyecektir ve sınırlı kalacaktır. Sınırlı kalması bizim için iyi çünkü hibrit mutasyonlar, çok ağır seyredebilir. Şu an deltacron karışımı yok ama olabilir. Aşılamanın artmasıyla bu zincir kırılacaktır.”
‘100 Bin Vaka Sayısına Ulaşabiliriz’
Prof. Dr. Arıca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki haftalarda bu vaka sayısı 100 bine ulaşabilir. Biliyoruz ki Omicron varyantı diğer varyanta göre daha hafif seyrediyor. Hiçbir semptom bile göstermeyebileceği için bazı vakaların evde geçirdiği, acile gitmediği ve PCR testi istenmediği oluyor. Günlük vaka sayısının bir o kadarı da evde geçirenler olduğunu biliyoruz. Omicron varyantı çok hızlı yayılan bir varyant olduğu için sosyal mesafenin artırılması, maskenin olmazsa olmaz devam etmelidir. Omicron varyantına bağlı vaka sayıları özellikle büyük şehirlerde ve İstanbul’da arttı. Bundan sonraki süreçte İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde vaka artışı yaşanacağını düşünüyorum. 100 bin olan psikolojik vaka sayısına ulaşabiliriz. Kapalı ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeli, maske ve mesafe kuralına uymalıyız. Özellikle ilk, orta ve liseye giden öğrencilere bir uyarım olacak. Eğer hafif burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı gibi belirtileri varsa okula birkaç gün gitmemelerini, evde ateş takibi yapılmasını öneriyorum. Eğer şikayetler geçmiyorsa mutlaka test yapılmalı. Çünkü Omicron varyantı hiper bulaştırıcı bir virüs ve hızlı bir şekilde yayılıyor. Aynı şekilde grip ve soğuk algınlığı durumunda da okula birkaç gün gitmemekte fayda var. Şu an ülkemizde 12 yaş üzeri herkes aşı olabiliyor. Özellikle Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devleti ve Kanada’da 5-11 yaş aralığındaki çocukları aşılama başladı. Bunun faydalarını görmeye başladılar. Bu nedenle özellikle Omicron varyantının çocuk acillerindeki yarattığı yoğunluğu düşünürsek önümüzdeki haftalarda Türkiye için isteyen ailelere 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlayacaktır diye düşünüyorum. Özellikle çocuklarda Omicron varyantına dikkat etmeliyiz. Son günlerde acillerde krup sendromu ile gelen vakalar oluyor. Omicron varyantı krup vakaları ile karışabiliyor. Krup vakaları, gece yarısı çocuğun havlar tarzında öksürükle uyanmasıyla ortaya çıkıyor. Omicron varyantı virüsler krup sendromuna yol açabilir. Bu nedenle acile bu şikayetle başvuran her çocuğa Omicron varyantı şüphesiyle yaklaşmak gerekir.”

Editör: TE Bilişim