Ramazan ayında oruç tutan Yalovalılar’ın ramazan sonrasında normal beslenme düzenine geçtiklerinde, yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Armağan Çelebi, “Bayramda bir anda özellikle tatlılara çok fazla yüklenilmemeli. Bayram ziyaretlerinde tatlı ve baklavanın hatır için fazla kaçırılmaması gerekir.” diyerek tavsiyelerde bulundu.

Bayram sonrasında ise ramazan boyunca uzun süre aç kalan midenin normal düzenine geçmesi için gün boyunca öğün sayısının arttırılması gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Armağan Çelebi, “Ana öğünler ara öğünlerle desteklenmeli. Yemeklerden önce bir bardak su içilmeli. Yaz aylarında her zaman olduğu gibi su tüketimine özellikle dikkat edilmeli. Gün boyunca aldığınız su miktarı 10 bardağın altında olmamalı. Ayrıca kahve ve çay gibi içecekler suyun yerini tutmaz. Mutlaka su tüketilmesi gerekiyor. Bizde ramazanda pide kültürü vardır. Ramazandan sonra bu alışkanlığın yerine tam tahıllı ekmek, çavdar ve kepekli ekmek tüketimine özen göstermeliyiz. Ayrıca light ekmek denilen ekmekleri vatandaşlarımız kalorisi düşük nasılsa diyerek çok fazla tüketebiliyor. Burada yanılgıya düşmemek gerekir.” diyerek bayram sonrası beslenme düzenine ilişkin ipuçlarını paylaştı.

Ramazan boyunca oruç tutan bireylerin  beslenme düzeninin değişmesi ve günlük öğün sayısının düşmesi nedeniyle bir anda fazla yemek eğiliminde bulunabileceklerine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çelebi, “Değişen yemek düzeni nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve kilo alma eğilimi de artabilmektedir. Değişen yemek düzeni ve bayramda ağır tatlıların, kızartma ve hamur işi yiyeceklerin tüketilmesi nedeniyle özellikle mide ve bağırsak şikayetleri artma eğilimi gösterebilir. Bu nedenle bayramda beslenmeye dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

Mide bağırsak şikayeti olanlara yemekten sonra kuru kayısı ve kuru erik yemelerini tavsiye eden Diyetisyen Armağan Çelebi, “Tatlıyı da yemekten iki saat sonra tüketsinler. Akşam yemeğini de bölerek yesinler. Sıkı kemer kullanmamaya dikkat etsinler, yemekten hemen sonra yatmasınlar. Acı baharatlar kullanılmamalı ve aç karnına gazlı içecekler tüketilmemeli.”  diyerek önerilerini paylaştı.

Mideyi zorlamayan yiyecekler tercih edilmeli!

Bayram sonrasında  da güne kahvaltı ile başlamanın önemine dikkat çeken Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kahvaltıda mideyi  zorlamayan peynir, zeytin, domates, salatalık, kepek ekmeği gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama besinler tercih edilmeli, yemekler hızlı tüketilmemeli ve iyi çiğnenmelidir.” 

Editör: TE Bilişim