Yalova’da sıcaklığın ve nemin arttığı şu günlerde bu durum insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Bu gün Yalova’da % 90’lara kadar çıkan nem oranı çeşitli hastalıklar için zemin hazırlıyor Bunların başında ise kalp hastalıkları geliyor. Sıcak ve nemli havalar, kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu baskı da kalp krizine zemin hazırlıyor.

Kalp hastalıklarının günümüzün en büyük sağlık sorunlarının başında geldiğini söyleyen Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, “Aşırı sıcakların tansiyon düşmelerine, aşırı damar kasılmalarına ve kalbe giden kan akımı dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirtiyor. Aşırı nem ve buharlaşma ile birlikte, yeterli sıvı da alınmazsa kan koyulaşıyor ve pıhtılaşma eğiliminde artma oluyor. Tüm bu mekanizmalar özellikle kalp hastalarında damar problemini artıran ve krize davetiye çıkartan nedenler arasında yer alıyor. Kalp hastalıkları arasında en çok korkutan konuların başında ise kalp krizi geliyor. Kalp krizi günümüzde hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren, özellikle de sıcakların, nemin artmasıyla birlikte edilmesi gereken bir sağlık sorunu. Ancak kalp krizinin belirtileri yeterince tanınmadığından, birçok insan hastaneye başvurmakta geç kalıyor.” dedi.

Kalp krizine erken müdahalenin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Sinan Dağdelen “Kalp krizi geçiren bir kişinin damarının ilk 90 dakikada açılması idealdir. Ancak kalp krizi başladığı andan itibaren 6 saatten daha fazla süre geçerse müdahale gecikmiş demektir. Bu durumda kalp, aşırı hasar görebilir. Hiçbir sağlık yardımı almayanların en az yüzde 30’u hastaneye veya doktoruna ulaşamadan hayatını kaybediyor.” Diye konuştu. Kalp krizi sonrası ölüm oranları; hastanın kalp durumuna, diyabet ve hipertansiyon ve diğer hastalıklarının olup olmadığına, yaşına bağlı olarak değişiyor diyen Dağdelen “Ancak ortalama ölüm oranı ilk 30 günde yüzde 16.6 oluyor.” Dedi.  Prof. Dağdelen, yapılan büyük bir çalışmada, kalp krizi sonrası düşük riskli grupta 90 günlük sürede ölüm oranının yüzde 0,4 iken, yüksek riskli grupta bu oranın yüzde 21 olarak bulunduğunu belirtiyor.

Bu belirtilere dikkat edin
Prof. Dr. Sinan Dağdelen, bu nedenle kalp krizinin geldiğini haber veren şu belirtilere dikkat etmek gerektiğini belirtiyor:
-Göğüs ağrınız olduğunda veya göğüs ağrısı olan bir insan gördüğünüzde ağrının şiddetinin çok önemli olmadığını hatırlamak önemli. Hemen doktora başvurmak gerekiyor.
-Özellikle göğüsteki rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cildin soğuk olması veya soluk renkli olması gibi belirtiler varsa, bu rahatsızlık çok ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bir kalp krizi bile olabilir.
-Bu nedenle ağrı ve eşlik eden diğer şikayetlerin şiddetine bakmadan acilen tıbbi yardım alın.
-Hastaya aspirinin dokunup dokunmadığını sorarak, sakıncası yoksa bir aspirin çiğnetmeniz son derece yararlı bir ilk yardım girişimi olabilir.
-Bunun dışında doktora danışmadan veya en azından bir EKG çekilmeden ilk yardım olarak dilaltı nitrat (dil altı ilacı) kullanmayın. Bunlar ağır tansiyon düşmelerine neden olarak tehlikeli olabilir.
Editör: TE Bilişim