Dedecan, giderek yaygınlaşan kanserin tedavisinde erken tanıya bağlı olumlu gelişmeler olduğunu da belirterek, kanserin erken tespitiyle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nün yeni binasında bulunan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’nde (KETEM) periyodik olarak tetkik ve muayenelerini vatandaşların yaptırmaları gerektiğini söyledi.

“Kanser korunulabilir bir hastalıktır”

Dedecan, “Yirminci yüzyılda kanser giderek daha yaygın hale gelmiştir. Bunun nedenlerinden biri yaşlı nüfusun art­ması ve kanserin daha çok yaşlı kim­seleri etkilemesidir. Bir diğer önem­li neden de sigaradır. Kan­serin yaygınlaşmasına karşın, aynı zamanda tamamen iyileşme şansı da sürekli olarak artmaktadır. Bu olumlu gelişmelerin nedenle­ri arasında erken tanı, daha etkili te­davi olanakları, daha başarılı destek­leyici tedaviler ve daha başarılı sağ­lık örgütlenmesi bulunmaktadır.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Bu nedenle  “1-7 Nisan Kanser Haftası”nda halkı bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları, kanserle mücadelede oldukça önemlidir. Müdürlüğümüzce özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite odaklı kanserle mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir” dedi.

“Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’mize başvurun”

Kanserde erken tanının önemini vurgulayan Dedecan, “Kanserin erken tespit edilmesi için, rahim veya makattan gelen anormal akıntı veya kanama, Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği yara gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM)’de Kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserine yönelik muayene ve tetkikler yapılmakta olup, sağlıklı kişiler de düzenli bir şekilde kontrollerini yaptırmak üzere merkezimize başvurabilirler” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim