Aşı haftasının hedefinin sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altındaki eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması olduğunu belirten Dedecan, “Aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir.

Geniş araştırmalar sonucunda belirlenen "Aşı Takvimi"ne uyulması, en yüksek düzeyde koruma sağlanması açısından çok önemlidir. Enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerin önlenmesinde temiz su sağlanması dışında en etkili yöntem aşılamadır. Aşı ile önlenebilir hastalıklara bağlı ölümler ve bunlara bağlı uzun süreli sekeller, aşı alanında son yüzyılda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar sonucu geliştirilen ve yaygın olarak uygulanan aşıların kullanımı ile ciddi oranda azalmıştır.

Nitekim dünya genelinde etkin aşılama sonucu 20. yüzyıla kadar insanlığın kabusu olan çiçek hastalığının kökü kazınmış; poliomiyelit hastalığının (çocuk felci) yeryüzünden tamamen silinmesine çok az bir zaman kalmıştır. Sağlık Bakanlığı bugün ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıklar ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin ve sekellerin engellenmesi amacıyla Genişletilmiş Bağışıklama Programı uygulamaktadır. Bu program kapsamında, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit-A, Hepatit-B, Suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar (menenjit gibi) ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların (zatürre gibi) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. Temel amaç; doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır.

Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır. GBP, bilim insanlarından oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu’nun (BDK) bilimsel desteği ve önerileri doğrultusunda yürütülmektedir. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır” diye bilgi verdi.
Editör: TE Bilişim